Potrivit Biroului de presă al ministerului Educaţiei Naţionale, la toate cele trei cicluri de învăţământ, respectiv licenţă, masterat şi doctorat, sunt circa 500.000 de studenţi înscrişi.

În România sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare.

În majoritatea instituţiilor de învăţământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, şase săptămâni de sesiuni şi patru săptămâni de vacanţă.

La Timişoara, Universitatea de Vest a cumpărat saltele, maşini de spălat şi uscătoare noi pentru cele zece cămine, în timp ce Universitatea Politehnica a investit 300.000 de euro pentru pregătirea noului an de studiu.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii de Vest din Timişoara, cu scopul de a le oferi condiţii cât mai bune studenţilor, înainte de începerea cursurilor, toate saltele de pat din cele zece cămine ale instituţiei au fost schimbate. În plus, au fost cumpărate câte cinci maşini de spălat şi cinci uscătoare semiprofesionale pentru fiecare cămin.

De asemenea, pe fiecare etaj din cămine a fost amenajată câte o bucătărie, nou mobilată şi dotată cu plite şi cuptoare electrice. Totodată, în cadrul lucrărilor din această vară, şase săli de lectură au fost mobilate integral, dintre care trei cu mobilier primit din donaţii.

Conform reprezentanţilor Universităţii de Vest din Timişoara, studenţii dintr-un cămin au primit şi paturi noi, iar cei cazaţi în alte şapte cămine vor beneficia de scaune noi. De asemenea, toate spaţiile comune din cămine au fost zugrăvite pe perioada vacanţei, iar în două cămine s-au zugrăvit şi camerele. Totodată, au fost montate uşi noi la toate camerele din două cămine ale universităţii timişorene.

„Noi, la Universitatea de Vest din Timişoara, am înţeles cât de important este să oferim studenţilor un mediu propice învăţării, cât şi desfăşurării activităţilor de zi cu zi. Investiţiile în spaţiile de cazare sunt un proces continuu, însă în această vară am venit cu un plus. Asigurarea unor condiţii optime de cazare este de domeniul normalităţii, nicidecum un moft, astfel că nu ne oprim aici. Intervenim ori de câte ori va fi nevoie”, a declarat rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea.

Totodată, reprezentanţii Universităţii Politehnica din Timişoara au precizat că, în această vară, au investit aproximativ 300.000 de euro, din venituri proprii, pentru pregătirea noului an universitar. Sumele au fost alocate pentru reparaţii şi igienizări la căminele şi cantinele studenţeşti, precum şi pentru amenajarea unor noi laboratoare.

Astfel, universitatea timişoreană a dotat şi amenajat patru noi laboratoare şi a investit în calculatoare noi, care vor dota alte patru laboratoare din cadrul universităţii. Totodată au fost realizate intervenţii de reparaţii curente şi igienizări la săli de curs, seminar şi spaţiile comune din cadrul facultăţilor.

Reprezentanţii Universităţii Politehnica din Timişoara au mai precizat că, în această vară, au fost făcute lucrări de zugrăvire şi igienizare în cămine, precum şi intervenţii locale la băile şi bucătăriile din unele cămine. De asemenea, au fost realizate lucrările de dezinsecţie şi deratizare în toate spaţiile din complexul studenţesc.

Instituţia dispune de 16 cămine studenţeşti, dintre care două de garsoniere, capacitatea totală de cazare fiind de 6.067 de locuri. Căminele sunt dotate cu mobilier, frigidere, bucătării şi spălătorii complet echipate, precum şi acces la Internet.

 

Alte articole