În comuna Giroc din judeţul Timiş are loc de ceva timp un fenomen care oferă speranţa că aşezările rurale din România pot avea un viitor luminos, în contextul în care tot mai mulţi locuitori din aceste zone aleg fie să emigreze, fie să plece la oraş.

În ultimii 25 de ani, numărul locuitorilor din această localitate a crescut de 5 ori: de la 3.606 la 14.993, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul notabn.ro.

Acest lucru a fost posibil datorită tinerilor care au decis să renunţe la a locui în Timişoara şi să se mute în comuna Giroc, aflată la 10 km de oraşul de pe Bega.

Printre motivele pentru care oamenii sunt atraşi de această comună se numără pădurea de sute de hectare, râul Timiş cu plaja aferentă, dar şi cele şapte parcuri cu zone de joacă pentru copii.

Tinerii din Giroc practică agricultura, dar există şi multe firme care lucrează în zonă.

Comuna Giroc este alcătuită din satele Giroc și Chișoda, având satul Giroc ca reședință de comună. În același timp, face parte, din cartierele municipiului Timișoara, de care este alipită teritorial.

Girocul joacă un rol important pentru economia Timişoarei, întrucât s-a constituit drept rezervă de forţă de muncă iar în ultimii ani a început să găzduiască agenţi economici atraşi de economia timişoreană dar care s-au amplasat în zonele limitrofe.

Pentru a veni în ajutorul satului românesc, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

sursa: ziarullumina.ro

 

Alte articole