Tinerii care s-au căsătorit anul acesta ar putea primit de la ANAF o scrisoare prin care li se cere să completeze un formular în care să explice câți bani și în ce mod i-au cheltuit pentru organizarea nunții.

Primele formulare de acest gen au fost primite în județul Argeș însă operațiunea ANAF se desfășoară la nivelul întregii țări.

Vă solicităm informații despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/Societăți Comerciale/alte forme de organizare privind raporturile econoimice sau juridice pe care le-ați avut cu ocazia evenimentelor prijeluite de celebrarea căsătoriei civile și religioase. În sensul celor de mai sus, completați delcarația alăturată, cu privire la persoane/societăți/nr telefon/adrese identificare/intermediari/orice alte date pe care le cunoașteți/dețineți privind: formație muzicală; locație eveniment; servicii foto-video;" , se arată în documentul emis de ANAF și trimis persoanelor căsătorite.

Solicitarea ANAF este cel puțin ciudată având în vedere faptul că nu există nicio prevedere legislativă conform căreia persoanele fizice sunt obligate să păstreze unele documente privind eventualele contracte cu firme, PFA sau orcine altcineva furnizează serviciile de masă, foto, video etc.

De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că, anul acesta, în 25 mai, a intrat în vigoare Regulamentul European privind protecția datelor cu caracter personal care are ca scop garantarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viaţa intimă, familială şi privată, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Cu toate acestea, sancţiunea pentru nerespectarea solicitării ANAF pentru persoanele fizice, cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei, deoarece declarațiile sunt date "sub sancțiunea faptei de fals în declarații, prevăzută de art 326 din Codul Penal".

 

 

Alte articole