Un băcăuan face în fabrica sa din Moineşti case care se asamblează în două zile. Sunt pe structură din lemn, eficiente energetic, sigure la cutremur şi costă între 450 şi 600 de euro/mp. Răzvan Cazacu, patronul Honeywood, le propune românilor acest tip de locuinţe pe care de 10 ani le exportă în ţări precum Franţa, Italia, Olanda sau Norvegia.

Fabrica de la Moineşti, la 40 de km de Bacău, a fost construită în 2007 pentru producţia de case destinate iniţial exportului. În 2013, Cazacu a lansat brandul Honeywood în România.

“Am luat hotărârea să intrăm pe piaţa din România pentru că şi clienţii de la noi din ţară au început să caute soluţii economice, eficiente şi ecologice atunci când vor să îşi construiască o locuinţa. Casele pe structură de lemn oferă astfel de soluţii”, declară acesta, citat de wall-street.ro.

Izolaţia termică superioară ce asigură reducerea consumului de energie de până la cinci ori, pereţi mai subţiri şi camere mai mari, rezistenţă la cutremure de 9 grade Richter sunt printre principalele beneficii ale acestor case care se asamblează pe structura din lemn.

În caz de incendiu, pereţii rezistă minim 30 de minute la flacără deschisă. În plus, lemnul este tratat împotriva dăunătorilor (mucegai, ciuperci, insecte) şi a degradării în timp.

Durata de viaţă a unei astfel de case este de minim 100 de ani.

Aceste locuinţe sunt şi ecologice, deoarece sunt eficiente energetic, iar construcţia lor are un impact redus asupra mediului.

Lemnul este adus din Germania, plăcile OSB din Polonia, iar benzile de etanşare din Elveţia şi toate elementele casei sunt realizate la Moineşti.

Costul unei case se încadrează între 450-600 euro/mp, în funcţie de complexitate.

Asamblarea casei durează două zile, după care se fac finisajele în 30 – 45 de zile. Proprietarul se poate muta în casă nouă în 3 luni de la semnarea contractului.

Capacitatea de producţie a fabricii de la Moineşti este de 50 de case pe an.

 

Surse: honeywood.ro, wall-street.ro