Anul acesta vor apărea primele case izolate termic cu lână, în prezent derulându-se procesul de agrementare a produsului, a declarat luni ministrul Agriculturii Petre Daea la un post de televiziune.

Ministrul a informat că la Sighet, în Bacău, în Bistriţa şi în Vâlcea sunt agenţi economici care fac saltele de diferite mărimi, grosimi şi densităţi din lână pentru termoizolarea clădirilor.

În ultimii doi ani, spune ministrul, s-au făcut cercetări în institute specializate pentru folosirea lânii ca termoizolant.

În zilele următoare vor avea loc întâlniri cu constructori de case de lemn din Germania şi Belgia pentru o potenţială colaborare în domeniu.

Lâna de oaie trece prin anumite faze de prelucrare până în faza în care poate fi folosită drept izolant termic pntru casă. Lâna este spălată, pieptănată mecanic şi presată în straturi mici, rezultând un fel de pături de diverse grosimi şi mărimi, cum sunt cele de vată bazaltică.

Izolaţia din lână poate fi montată atât pe pereţi, ca izolant pentru plafonul dintre etaje, dar şi ca izolant pentru acoperiş.

Avantajele lânii în pereţi

Pricipalul avantaj al lânii: este un material ecologic, este ignifugă, are un comportament foarte bun la umiditate, este rezistentă împotriva dăunătorilor de origine animală şi la mucegai.

De asemenea, lâna oferă un coeficient termic de 0, 039 W/mK, în timp ce celelalte maeriale folosite la termoizolare au coeficienţi termici între 0,3 şi 0,4 W/mK.

O altă calitate a lânii se referă la înmagazinarea căldurii latente. Vara, în timpul zilei, pereţii se răcesc prin evaporare, iar noaptea degajă căldura din condensare. Suprafaţa încreţită a fibrelor de lână face ca termoizolaţia să devină şi un excelent suport fonoizolant.