O echipă medicală complexă a efectuat cu succes, la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara, două noi proceduri de implantare de valve cardiace aortice percutan (TAVI) la pacienţi octogenari cu afecţiuni cardiace şi asociate severe.

"În data de 28 august au avut loc, la IBCV Timişoara, încă două proceduri de implantare a unei valve cardiace aortice percutan (TAVI), la un pacient în vârstă de 84 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă, operat pe cord în urmă cu 11 ani, cu patru bypass-uri, şi la un pacient de 80 de ani, cu stenoză aortică şi boală renală", a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IBCV Timişoara, prof. dr. Marian Gaşpar, într-un comunicat de presă.

Intervenţiile au fost efectuate cu succes de către echipa complexă formată din chirurgi cardiaci, medici anestezişti, cardiologi intervenţionişti, echocardiografişti şi personal medical special, din care au făcut parte prof. dr. Markus Linz (Germania, proctor oficial din partea firmei Edwards), prof. dr. Marian Gaşpar, chirurg cardiovascular, dr. Mihaela Gheorghiu, dr. Adi Volcescu, dr. Daniel Nica, dr. Horia Cioloca, dr. Ani Mornos, asistenta şefă Gabi Mitrescu.

IBCV Timişoara a primit pentru anul 2018 fonduri pentru doar patru proceduri, care au fost efectuate.

O astfel de intervenţie costă 25.000 de euro, toate fiind acoperite prin programe naţionale ale Ministerului Sănătăţii.

"Am solicitat Casei de Sănătate Timiş, prin conducerea Institutului, manager şef de lucrări dr. Constantin Luca, suplimentarea acestui program, lista de aşteptare a pacienţilor pentru această procedură fiind deschisă", menţionează Marian Gaşpar.