Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.) Bucuresti, se interzice focului pentru ambianta in timpul concertelor, spectacolelor de teatru, opera sau a evenimentelor in spatii inchise la care participa un mare numar de persoane. 

Intr-un comunicat de presa remis de I.S.U. „organizatorii de evenimente în aer liber, cu capacitate mai mare de 200 de locuri pe scaune sau pe o suprafaţă mai mare sau egală cu 2.500 metri pătraţi, trebuie să obţină autorizaţie de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 30 din Legea nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor cu completările şi modificările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 1 lit. r din H.G.R. nr. 1739/2006, completată şi modificat cu H.G.R. nr. 19/2014”.

În cazul spectacolele desfăşurate în interiorul construcţiilor (săli de spectacole, concerte şi altele asemenea), pentru situaţia în care spaţiile sunt încadrate în categoria sălilor aglomerate, este obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiei.

De asemenea, ISU Bucureşti a menţionat că organizarea de evenimente prin care se schimbă condiţiile care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţie trebuie să fie la rândul ei autorizată privind securitatea la incendiu.

Aceeasi sursa precizeaza că documentaţia tehnică pentru emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu se va depune obligatoriu cu cel puţin 30 de zile înainte de realizarea evenimentului la sediul ISU.

"Planificarea, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor fără obţinerea în prealabil a autorizaţiei de securitate la incendiu atrage după sine răspunderea contravenţională, respectiv penală, după caz, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, responsabilitatea revenind în totalitate/ fără echivoc tuturor factorilor implicaţi în conformitate cu prevederile art.9 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor", se arată în comunicatul ISU Bucureşti.

Exagerari si implementari de legislatie peste noapte

Din pacate, dupa tragedia de la Clubul Colectiv din Bucuresti, cei de la I.S.U. exagereaza cu controalele, sanctioneaza si inchid unitati sau spatii comerciale care au functionat de ani de zile cu avizul aceleasi institutii, Acum, brusc, vor ca toate noile masuri si reglementari sa fie implementate si aprobate peste noapte lucru care genereaza blocarea agentilor economici, confuzie, haos si panica. Or, rolul I.S.U. si al tuturor institutiilor statului ar trebui sa fie cu totul altul. Evident ca toate localurile, scolile, bisericile, spitalele, institutiile de cultura si altele care intra sub incidenta acestor reglementari trebuie sa respecte legislatia. Dar atunci cind se exagereaza si se abuzeaza de acest lucru se ajunge in extrema cealalta. La fel s-a intimplat si cu anumite masuri luate de ANAF, cu exces de zel, ca mai apoi sa se revina (vezi scandalul bacsisului vinzatorilor sau obligativitatea modificarilor, peste noapte, a caselor de marcat).

 

Alte articole