Tinerii români care au împlinit vârsta de 16 ani şi care nu au un loc de muncă stabil sau care sunt în perioada studiilor pot lua credite fără dobândă de până la 40.000 de lei. Garanția statului va fi de 80% și tot autoritățile vor acoperi dobânda. Durata creditului va fi de maximum 10 ani.

Începând de luni, tinerii între 16 şi 26 de ani care sunt în sistemul de învăţământ sau care urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale pot lua credite cu dobândă zero de până la 40.000 de lei, iar cei trecuți de 26, inclusiv persoane cu vârste de până în 55 de ani, care sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională pot primi un credit de până la 35.000 de lei, în cadrul programului „Investeşte în tine”.

Garanția statului este de 80%, iar dobânda este subvenționată tot de stat. Durata creditului este de maximum 10 ani, iar perioada de grație de maximum cinci ani. Deocamdată, programul este operaţional prin CEC Bank, însă urmează ca şi alte bănci să se alăture.

Persoanele cu vârste între 26 şi 55 de ani pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat poate contracta încă 20.000 de lei.

Potrivit OUG nr. 50/2018 privind implementarea acestui program, creditul este destinat acoperirii cheltuielilor legate de educație, sănătate, cultură, sport și altele. Dacă tinerii se vor angaja în perioada derulării creditului, aceștia vor putea să ceară încă 20.000 de lei, în baza unei adeverințe de la angajator, iar dacă tinerii n-au venituri, vor avea nevoie de un codebitor.

Pentru a obţine creditele de până la 40.000 de lei, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie persoane fizice cu cetățenie română, cu domiciliul și reședința obișnuită în România; să fie tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani (împliniți la data solicitării creditului) și 26 de ani (neîmpliniți la data solicitării creditului), care sunt în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare; să aibă acordul reprezentantului legal pentru obținerea creditului, dacă sunt persoane cu capacitate de exercițiu restrânsă; dacă nu sunt angajați, să aibă cel puțin un codebitor.

Cu banii obţinuţi prin acest program se vor putea deconta cheltuielile pentru: plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare; plata cursurilor de specializare/calificare; taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; plata chiriei și a utilităților; plata locurilor de cazare în căminele studențești; o parte din construcția sau achiziția unei locuințe; modernizarea sau renovarea unei locuințe; costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale; achizi­ționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate (indiferent de domeniul de acoperire a acestora sau de specificul domeniului de studiu pentru care s-a obținut finanțarea); abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate; articole sportive; taxa de participare la manifestări științifice și concursuri; cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice și concursuri.

Folosirea banilor se va putea face ori integral (adică se pot cheltui toți banii odată), ori fracționat (adică se poate cheltui creditul prin retrageri succesive de minimum 100 de lei), se arată în hotărâre. Important de precizat este că banii dați de stat nu pot fi folosiți pentru a refinanța alte credite pe care le au tinerii.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 milioane de lei. Bugetul total al subvenţiilor de dobândă şi al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat.

 

Alte articole