La Pas/Slowing down este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Asociației CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.

Concursul de rețete tradiționale „Gustul ca patrimoniu“ este primul…

Read more: Concurs de rețete tradiționale din Banat. Cine poate participa

Crapul (Cyprinus Carpio) a fost folosit în acvaculturile din lume încă din Antichitate. Peștii din această familie sunt originari din Asia, apoi au ajuns în apele de pe toate continentele, mai puțin în Antarctica. Este considerat cel mai popular pește…

Read more: Rețetă de la mănăstire: Plachie de crap

Coacăzul este o specie pomicolă din familia Grossulariceae, care crește în zonele însorite din regiunile deluroase, submontane și montane. Pentru alimentația curentă sau pentru bucătărie se recoltează fructele, care sunt dispuse în ciorchini.

Coacăzele au proprietăți mari de substanțe bioactive…

Read more: Rețetă de la mănăstire: Prăjitură cu coacăze și ciocolată

Trandafirul este originar din Asia‑Extremul Orient, Orientul apropiat și zona estică a Mării Mediterane‑Asia Mică. Este o plantă perenă și se prezintă sub formă de arbust. Crește spontan, dar este cultivat în parcuri și grădini ca plantă decorativă. Se cunosc…

Read more: Rețetă de la mănăstire - Chec cu dulceață de trandafiri

Este sezonul piersicilor, adică o bună ocazie de a ne hidrata și răcori cu acest fruct dulce și parfumat. În 100 gr piersici se regăsesc 87,66 gr apă și, în plus, nu conțin calorii - 100 g de piersici au…

Read more: Piersica - fructul verii. Rețete de la mănăstire

Bradul cuprinde cel puțin 40‑45 de specii de conifere din familia Pinaceae și sunt răspândite preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. În România, bradul alb și molidul, ce fac parte din grupa coniferelor de talie mare, cresc de asemenea…

Read more: Rețetă de la mănăstire. Sirop din muguri de brad

Maracuja, sau fructul pasiunii, este originar din zona Amazonului. Sunt cunoscute, până în prezent, peste 300 de specii ale acestei plante, dintre care aproximativ 30 au fructe comestibile. Fructul pasiunii, denumire dată de misionarii spanioli care susțineau că florile plantei…

Read more: Fructul pasiunii inhibă celulele canceroase. Rețetă de la mănăstire

Se spune că prima roșie s-a copt acum 3.000 de ani în Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri. Maiașii sunt cei dintâi care le-au mutat din sălbăticie în grădină, transformându-le în hrană. În Europa, roșiile au fost aduse mai…

Read more: Rețetă de la mănăstire. Supă cremă de roșii

Având origini în China, litchi este supranumit „pruna chinezească”. Se cultivă și în Thailanda, Vietnam, Australia, Hawaii. Fructul are dimensiunea de 2-4 cm și o coajă aspră de culoare roz sau roșie ce se desprinde ușor atunci când este copt.…

Read more: Rețetă de prăjitură cu litchi de la mănăstire

Oamenii care beau trei până la patru ceşti de cafea pe zi este probabil să aibă mai mult de câştigat din punctul de vedere al sănătăţii decât de pierdut, prezentând riscuri mai scăzute de deces prematur şi boli de inimă…

Read more: Trei cafele pe zi - cantitatea ideală pentru sănătate

Este indicat ca reţetele alimentare folosite în consumul zilnic să se axeze tot mai mult pe produse vegetale, ce sprijină menținerea sănătăţii. Organismul uman este cea mai perfecţionată uzină pusă în funcţiune de miliarde de celule - mici motoraşe care…

Read more: Sfaturi pentru o alimentație corectă toamna și iarna. Ce și cum gătim