Având origini în China, litchi este supranumit „pruna chinezească”. Se cultivă și în Thailanda, Vietnam, Australia, Hawaii. Fructul are dimensiunea de 2-4 cm și o coajă aspră de culoare roz sau roșie ce se desprinde ușor atunci când este copt. Litchi are gust dulce de căpșune și trandafir, iar atunci când este uscat are gust de stafide. Este bogat în substanțe minerale și vitamine (C, B1, B2, B6, B12, zinc, fier, betacaroten, calciu, magneziu, potasiu, fosfor etc).

Specialiștii spun că datorită multitudinii de nutrienți pe care îi conține, litchi este benefic în tratarea și prevenirea multor afecțiuni, precum boli infecțioase, formarea de cheaguri în sânge, accidente vasculare. Datorită nivelului crescut de vitamina C, previne și combate apariția celulelor canceroase, întărește sistemul osos, dinții, menține unghiile și părul sănătos. De asemenea, favorizează asimilarea fierului în organism, are proprietăți diuretice și digestive, are efect energic, scade tensiunea arterială, favorizează formarea globulelor roșii. Litchi este recomandat în diete.

Înainte de a fi consumat, fructul se decojește (coaja nu este comestibilă) și se îndepărtează sâmburele din interior, deoarece este considerat otrăvitor. Totuși, sâmburii de litchi se folosesc în industria farmaceutică la prepararea unor medicamente. Fructul poate fi consumat ca atare sau în salate, prăjituri, compoturi, ca garnitură la friptură, sau poate fi consumat uscat. Sâmburele de litchi nu se consumă.

Prăjitură cu biscuiți, cremă și litchi

Ingrediente: 250-300 g biscuiți, 2 cutii de compot de litchi, 4 ouă, 500 ml lapte, 250 g zahăr, 2 linguri smântână, 1 plic zahăr vanilat, 2 linguri făină, 1 esență de fistic, 2 linguri unt, fulgi de cocos pentru ornat.

Mod de preparare: Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se așază biscuiții într-un strat, peste care se pun fructele de litchi din compot stoarse bine de zeamă. Separat se amestecă cu mixerul ouăle cu zahărul, apoi se adaugă smântâna, zahărul vanilat, esența, făina și laptele până se formează o cremă, care se pune pe fructe. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se coace la foc mediu 20 de minute. Când este gata, se ornează cu fulgi de cocos.
Salată de fructe chinezească cu litchi

Ingrediente: 1 pepene galben mic, 1 portocală, 1 kiwi, 1 conservă litchi, 1 linguriță semințe de susan, 1 linguriță semințe de chia.

Mod de preparare: Se taie pepenele galben în cuburi, se curăță portocala și se taie fiecare felie în jumătate, se curăță fructul kiwi și se taie felii. Se amestecă pepenele galben, portocala și fructul kiwi, se adaugă litchi și sucul din conservă, apoi se adaugă semințele de susan și de chia. Se servește salata în boluri sau pahare, ornată cu frișcă ­deasupra.

Sursa: Monahia Ecaterina Vicleanu - Ziarul Lumina

 

Alte articole