Cei mai mulţi dintre români aleg să călătorească în weekend în destinaţii autohtone, în principal datorită dorinţei de a vizita mai multe locuri şi din lipsă de timp, motivul nefiind neapărat financiar. Destinaţiile depind mult de sezon, vara fiind preferat litoralul, dar nu sunt ocolite nici staţiunile montane sau zonele rurale.

Turismul de weekend din România ar fi mult impulsionat dacă s-ar dezvolta reţeaua de autostrăzi şi cursele aeriene low-cost, spun specialiştii.

Foarte mulţi turişti aleg un sejur extern principal şi apoi preferă să-şi petreacă mai multe weekenduri în România. Pe de altă parte, sărbătorile legale permit turiştilor să-şi petreacă mai multe weekenduri prelungite în destinaţiile turistice din ţară, şi aici vorbim de Paşte, Rusalii, 1 iunie sau 1 decembrie, susţine consultantul în turism Traian Bădulescu.

Destinaţiile depind mult de sezon. Bădulescu apreciază că vara cei mai mulţi turişti merg pe litoral sau, eventual, în staţiuni montane şi zone de turism rural.

„Tot în timpul verii, românii aleg city break-uri în oraşele turistice ale României. Vara, fiind o perioadă mai slabă din punctul de vedere al turismului de evenimente şi de afaceri, tarifele la hoteluri sunt ceva mai reduse. Un mare rol îl au zborurile interne low-cost, care au contribuit la dezvoltarea city break-urilor pe România. O cerere în creştere se înregistrează pentru Cluj, dar şi pentru alte oraşe, precum Sibiu, Timişoara sau Iaşi”, spune specialistul, citat de Agerpres. Acesta apreciază că majoritatea românilor petrec de obicei, sejururi în propria ţară pe litoral şi în staţiunile balneare, în special pentru tratament. La polul opus se află staţiunile montane, oraşele turistice şi zonele de turism rural.

„Este firesc să fie aşa, datorită proximităţii, dar şi a faptului că unui turist îi sunt de ajuns maximum trei zile pentru a vizita aceste zone. De aceea, structurile de cazare întâmpină uneori greutăţi: înregistrează un grad mare de ocupare în timpul weekendului şi în perioadele sărbătorilor legale şi un grad mai redus de ocupare în timpul săptămânii. Starea de fapt ar putea fi rezolvată prin atragerea cât mai multor turişti străini, care nu ar veni, neapărat, doar pentru un weekend”, este de părere Bădulescu.

Acesta opinează că, atât datorită aderării României la Uniunea Europeană, cât şi a creşterii numărului de legături aeriene şi, nu în ultimul rând, a dezvoltării turistice, unele oraşe au început să devină destinaţii de city break pentru turiştii străini.

Pe primul loc este Bucureşti, care, în 2017, a primit, potrivit Institutului Naţional de Statistică, peste 1,2 milioane de turişti străini, aproape jumătate din numărul străinilor care sosesc anual în România.

Apoi, „Sibiul s-a remarcat drept primul oraş turistic internaţional al României, datorită faptului că, în 2007, a fost Capitală Culturală a Europei. Judeţul Sibiu a fost vizitat, anul trecut, de 163.940 de turişti străini”, afirmă Traian Bădulescu.

Un alt reper al vacanţelor de weekend este judeţul Braşov, care a primit, anul trecut, 201.157 de turişti străini, dintre care o mare parte au ales zona de turism rural Bran-Moieciu, staţiunile Predeal şi Poiana Braşov.

Pe lângă aceste destinaţii clasice, Oradea, cu un aeroport recent modernizat şi având în apropiere Băile Felix, este revelaţia ultimilor 2-3 ani.

Turismul de weekend din România ar fi mult impulsionat dacă s-ar dezvolta reţeaua de autostrăzi şi cursele aeriene ­low-cost. Oportună ar fi şi apariţia unor trenuri de mare viteză, crede Bădulescu.

„Spun asta pentru că, la ora actuală, unui bucureştean îi va fi destul de greu să petreacă doar un weekend în Maramureş sau Bucovina, precum şi unui bucovinean sau maramureşean îi va fi greu să petreacă un weekend în Bucureşti. Doar drumul cu automobilul sau cu trenul poate dura 8-12 ore”, subliniază consultantul în turism.

 

Alte articole