Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Memoriile Cetății 2020: Câștigătorii concursului de picturi murale pe cădirile căminelor studențești

Publicat

pe

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, prin programul Memoriile Cetății, a desemnat câștigătorii concursului de picturi murale cu tema Istoria, specificul și spiritul Timișoarei.

Deoarece numărul lucrărilor înscrise a depășit așteptările, fiind transmise 48 de propuneri, juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin a avut o misiune destul de dificilă. Astfel, membri juriului au decis acordarea a 8 premii, în loc de 7.

Cei care au convins juriul prin inspirație și creativitate sunt:

  • Lucian Sandu Milea – lucrarea Fortificații – Căminul G24
  • Ionuț Popescu – lucrarea Together – Căminul G24
  • Cristian Scutaru – lucrarea Freedom – Căminul G25
  • Robert Obert – lucrarea Alive TM – Căminul G25
  • Kitra – lucrarea now and then – Căminul G4
  • Horațiu-Christian Pavelescu@Nava C2 – lucrarea N.A.A.P NeoAtariArcadePacloud – Căminul C8
  • KSELEQOQYNQYSHY – lucrarea Benjamin în Timișoara – Căminul C10
  • Lux – lucrarea Easy life – Căminul G23

Cele 8 picturi murale câștigătoare vor fi realizate pe pereții căminelor studențești până în 15 noiembrie.

Știrea inițială

Complexul Studențesc prinde o nouă viață prin artă: 11 picturi murale vor fi realizate pe clădirile căminelor în următoarele săptămâni, în cadrul programului Memoriile Cetății, realizat de Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Complexul Studențesc este zona orașului care se remarcă prin tinerețe, inovație, creativitate, diversitate. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement –  campusul universitar reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă înțelegerea și integrarea modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.

Tema din acest an a programului Memoriile Cetății este Istoricul, specificul și spiritul Timișoarei, iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.

7 dintre picturile murale ce vor fi realizate în complex au fost scoase la concurs, artiștii au putut să își transmită propunerile până duminică, 25 octombrie. Deoarece numărul acestora a depășit așteptările, fiind înscrise 48 de idei creative, juriul format din Ana Mihaela Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek, Andreea Simici și Daniela Constantin, deliberează în aceste zile. Rezultatele concursului vor fi anunțate în 28 octombrie, iar în perioada 5-15 noiembrie, artiștii selectați vor putea să își pună în practică ideile.

În paralel, artiștii invitați încep deja de săptămâna aceasta să lucreze la alte picturi murale, pe căminele studențești.

Formațiile, echipele, grupurile de artiști merită toată atenția fiindcă efortul lor de a se desfășura conform principiilor creative și de a însufleți spațiile, fie ele și virtuale, reprezintă dovada vie a felului în care creația ne poate aduce și ține împreună.

Cele 3 grupuri de artiști invitați sunt NOM (Novus Ordo Muralis), Sweet Damage Crew și Kaps Crew. Ei vor interveni la intrările căminelor 19, 20-21 și 22.

NOM sau Novus Ordo Muralis este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de street art, conceput de Kero, Obie Platon și IRLO. În spatele acestei dezordini colorate sau aflându-ne față în față cu sinergia celor trei, descoperim o forță creativă care împinge societatea înspre alte orizonturi.  Prin exercițiile lor de imaginație și stil, putem valorifica și altfel lucrurile care ne înconjoară, așa că abia așteptăm să descoperim, cărămidă cu cărămidă, lucrarea pe care Kero împreună cu Ocu o vor picta la intrarea căminului 22.

Sweet Damage Crew a devenit oficial o echipă în 2010, formată din Cage, Biex, Recis și Lost Optics. Ulterior s-au alăturat Boeme, Șatran, Pandele. Ei au început să picteze de când erau adolescenți, iar acum Sweet Damage Crew este probabil cea mai cunoscută echipă de artiști stradali din România, înfrumusețând pereții gri și goi din orașe, tramvaiele fără personalitate sau aducând speranță în curtea spitalelor. Lucrarea realizată de Sweet Damage Crew va putea fi admirată la intrarea căminelor 20-21.

Kaput și Pulsar Sinapsis formează împreună Kaps Crew și sunt una dintre cele trei echipe care anul acesta vor participa la consolidarea percepției noastre despre 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎, 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑓𝑖𝑐𝑢𝑙 𝑠̦𝑖 𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖𝑡𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑒𝑖. Cu o experiență de peste 10 ani în graffiti, fundamentată pe studiul în domeniul artelor și cam 3 ani petrecuți împreună ca reprezentanți ai aceleiași cauze, Kaps Crew revitalizează și participă la dezvoltarea zonelor urbane într-un mod activ. Intrarea căminului 19 de pe Aleea Studenților va fi 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑛𝑎𝑡𝑎̆ de o lucrare semnată Kaps Crew.

În cadrul programului Memoriile Cetății va avea loc proiectul Poezia de Stradă: 10 poezii se vor regăsi în 40 de intersecții din Timișoara, astfel încât aceste zone vor deveni adevărate spații culturale, pietonii care se opresc vor avea ocazia să citească versurile amplasate pe trotuare.

Programul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru o serie de intervenții care vor fi produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu spațiul public în care trăiesc, fie temporar ori permanent.

Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.”

Locale

Târgul de Paști din Timișoara, ediția 2024. Concert cu ocazia Paștilor catolice

Publicat

pe

Cea de-a XV-a ediție a Târgului de Paști din Timișoara va avea loc în perioada 31 martie – 6 mai 2024.

Evenimentul se va desfășura în trei zone emblematice ale orașului: Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe și Piața Traian, fiecare spațiu aducându-și contribuția unică la atmosfera festivă.

Târgul de Paști este un punct de întâlnire între tradiție și modernitate, un spațiu unde muzica și activitățile de divertisment se vor împleti armonios pentru a crea o atmosferă de sărbătoare, accesibilă tuturor membrilor comunității.

Veți putea să apreciați talentul artizanilor locali, să vă delectați cu specialități culinare tradiționale și internaționale și să vă bucurați de momente de neuitat alături de familie și prieteni.

Pentru deschiderea târgului, deoarece se sărbătoresc Paștile catolice a fost pregătit un program special.

Program 31 martie 2024

12:00, Piața Unirii: Alaiul Primăverii

18:00, Piața Libertății: concert extraordinar cu

Orchestra simfonică „Lira“, în interpretarea căreia va putea fi ascultată „Primăvara“ de Glazunov, „Primăvara“ de Vivaldi, „Voci de primăvară“, de J. Strauss, uvertura la „Oberon“, de C. M. vin Weber și „Dansul săbiilor“, de A. Haciaturian.

Citeste mai mult

Locale

CAMPANIE. Dezinsecție pentru eliminarea căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil zonele în care se desfășoară acțiunea de dezinsecție, pentru a preveni orice incidente neplăcute.

Totodată, Primăria Municipiului Timișoara recomandă apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor și să scoată stupii în afara ariei de stropire.

Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin şi concentraţie specifică pentru combaterea căpuşelor). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

Citeste mai mult

Locale

Coridor de Agrement Urban, pe Malurile Begăi. Se vor amenaja spații pentru plimbare, sport și relaxare

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă lucrările de transformare a unui hectar de teren într-un spațiu generos cu zone de relaxare, cu mici păduri urbane, cu zonă sportivă și pentru evenimente.

Cu perspectivă spre Catedrala Mitropolitană, zona de relaxare va fi ideală pentru picnicuri, plimbări sau contemplare, iar zona de sport, cu terenuri de baschet și mese de ping-pong, înconjurată de gradene naturale, va aduna zeci de amatori de sport și susținători.

„Așa cum am promis atunci când am emis dispozițiile de demolare, redăm timișorenilor patrimoniul orașului care a fost prădat decenii de tot felul de șmecheri. Noua amenajare este doar prima etapă a Coridorului de Agrement Urban pe care îl amenajăm pe malul Begăi, în locul construcțiilor ilegale pe care le-am desființat. Va fi un loc pentru comunitate, unde timișorenii să pot plimba, pot face sport și se pot relaxa. Recuperarea terenurilor ocupate ilegal pe malul Begăi va continua, iar amenajarea actuală va fi extinsă”, a declarat primarul Dominic Fritz. 

După tasarea terenului, montarea unui sistem automat de irigații și reparații la sistemul de iluminat din zonă, urmează amenajări pe toată suprafața și specifice fiecărei zone. Spre exemplu, două mici păduri urbane, una de pini și cealaltă de carpeni, vor mărgini terenul de sport. Mici oaze de umbră pe timp de vară, acestea vor contribui și la reducerea poluării în zonă. Totodată, în apropierea podului Mitropolit Andrei Șaguna, unde s-a păstrat o bucată din terenul mlăștinos pe care a fost construită Timișoara, stufărișul va fi menținut și completat, iar zona va fi îngrădită pentru a fi pusă în valoare. În plan este inclusă și o zonă cu habitat natural, spațiu destinat biodiversității din mediul urban, amenajată cu 8 specii de arbori. Pe toată suprafața se vor planta peste 1.000 de plante perene și arbuști și peste 100 de arbori: arțari norvegieni, frasini de munte Raywood, pini silvestri, pini negri, carpeni albi, mesteceni albi, stejari roșii, paltini de câmp, ulmi, fagi, arbori de gumă cu frunze roșii. 

Terenul în valoare de aproape 5 milioane de euro, cu o suprafață de peste 12.000 mp, pe care au fost construite clădiri fără autorizații și fără contracte de concesiune – Terasa Boss și Gatsby Social Club – a fost eliberat în urma unei operațiuni de demolare a imobilelor. 

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite