Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Brassy Business va transmite ONLINE concertul de la Timișoara, fără public

Publicat

pe

Brassy Business – Brass International Days, eveniment realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a debutat în această toamnă la Timișoara, evenimentul având loc în perioada 11-18 octombrie.

Brassy Business pune pe harta culturală a orașului un tip de manifestare de cultură prea puțin prezentă, care răspunde nevoii publicului de a avea acces la noi experiențe culturale, deschizând drumul spre oportunități de a pune în lumină instrumente cu personalitate aparte: este singurul festival adresat instrumentelor de alamă și muzicii specifice acestora. Prima ediție a festivalului propune o serie de masterclass-uri gratuite pentru tinerii instrumentiști români și 3 concerte susținute de artiști cu vastă experiență orchestrală.

Un lucru este cert pentru organizatori: incertitudinea aferentă fiecărui proiect implementat în timpul pandemiei.  Nesiguranța care plutește în aer aduce cu sine o serie de schimbări și decizii dificile. Recent România a fost inclusă pe „lista neagră” a Germaniei, fiind declarată zonă roșie din cauza riscului ridicat de infectare cu COVID-19. Această decizie a generat o serie de modificări la nivelul programului lansat inițial de către organizatorii festivalului, însă susținerea primită din partea artiștilor internaționali implicați a oferit imboldul necesar pentru ca lucrurile să meargă mai departe.

Noua formulă, sub care vor avea loc masterclass-urile și 2 dintre concertele acestei ediții, aduce la Timișoara 5 artiști cu vastă experiență internațională, activi în importante orchestre sau ansambluri din întreaga Europă și de peste ocean: Flavius Petrescu (trompetă), directorul artistic al festivalului, este considerat unul dintre cei mai apreciați trompetiști români ai generației sale; Jose Reál Cintero (trompetă) – ocupă poziția șef de partidă adjunct la „Beethoven” Orchester Bonn; Timothy Page (corn) deține poziția de șef de partidă la Theater an der Elbe din Hamburg; André Melo (trombon) colaborează cu renumite orchestre europene, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii WDR, Orchestra de Cameră Mahler, în 2018 primind premiul „Opus Klassik Award” pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 3 de Mahler; Tomer Maschkowski (trombon bas) deține din 2018 titulatura de Yamaha Artist, fiind frecvent invitat în ansambluri pentru instrumente de alamă în cadrul Berliner Philharmoniker sau a Festivalului din Lucerna. 

O nouă decizie dificilă asumată de către Tribul Artistic a fost aceea de a reveni în online: cele 3 concerte care erau planificate ca întâlniri cu publicul în spații ca Opera Națională Română Timișoara, Parohia Romano-Catolica Timisoara III – „Preasfanta Inima a lui Isus” -Elisabetin și Casa Tineretului, se vor difuza online pe paginile de Facebook a Brassy Business și Tribul Artistic.

E vremea >festivalurilor grele< … Am avut parte de un sezon generos: am desfășurat un turneu în 3 mari orașe cu Romanian Chamber Orchestra, am susținut peste 20 de concerte în regiunea de vest a țării prin Festivalul Eufonia – festival de muzică clasică de cameră, însă timpurile dificile necesită decizii potrivite. Pentru că ne pasă de sănătatea celor din jurul nostru și pentru că suntem convinși că doar acționând împreună putem pune virusul în izolare, vom susține cele 3 concerte planificate în cadrul acestei prime ediții a Brassy Business cu ușile închise, fără public, urmând a le transmite LIVE pe paginile Brassy Business și Tribul Artistic. Sperăm să rămâneți alături de noi, în online, pentru a ne bucura împreună de puternica personalitate a instrumentelor de alamă!” declară organizatorii.

 Programul concertelor difuzate online:

14 octombrie ora 20.00 > Time Machine | Brass International Days

Concertul „Time Machine” va purta publicul pe tărâmurile incredibile ale muzicii pentru instrumente de alamă, propunând un program ce cuprinde lucrări ale unor importanți compozitori, precum: Eric Ewazen, Johann Sebastian Bach, Leonard Bernstein, George Gershwin, etc.

 15 octombrie ora 20.00 > Time Machine – Reloaded | Brass International Days

Concertul „Time Machine – Reloaded” continua călătoria în timp pe tărâmuri muzicale, completând programul serii anterioare cu o noi lucrări dedicate instrumentelor de alamă.

 16 octombrie ora 20.00 > Seven’s Tm Show Band | Brass International Days Timișoara

Concertul susținut de SEVEN’S TM SHOW BAND invită timișorenii la o seară relaxantă, petrecută în compania muzicii bune. Încă din 2016, formația încântă publicul cu concerte inedite, ansamblul fiind format din muzicieni de calibru ai scenei simfonice timișorene. Invitatul serii: Johnny Bota (vioară)

Tribul Artistic este singura asociație din România care a devenit membră a European Music Council și International Music Council, misiunea asociației orbitând în jurul dorinței de a schimba perspectiva asupra evenimentelor culturale prin implementarea acestora la cel mai înalt nivel, conectând oameni și resurse prin conținut artistic original.

Cultură

„Iisus pe Muntele Măslinilor“, de L. van Beethoven,  în Săptămâna Patimilor, la Sala Capitol din Timișoara

Publicat

pe

Cu o impresionantă forță artistică, Filarmonca Banatul Timișoara deschide seria evenimentelor din cadrul Festivalului „Timișoara Muzicală”, joi, 2 mai 2024, cu un concert vocal-simfonic impresionant.

De la ora 19:00, la Sala Capitol, publicul meloman este invitat să audieze două lucrări ale marelui Beethoven: Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 în sol major, op. 58, al cărui solist va fi extraordinarul pianist DANIEL CIOBANU (solist în rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/2024), și Oratoriul „Iisus pe Muntele Măslinilor“, op. 85. Cea din urmă lucrare, aleasă special pentru Săptămâna Patimilor, aduce în prim-plan nu doar geniul componistic al lui Beethoven, ci și măiestria interpretativă a Corului „Ion Românu” și a Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” ale Filarmoncii Banatul, precum și expresia talentului solistic al sopranei LUIZA FATYOL, al tenorului OVIDIU PURCEL și al baritonului MIHAI DAMIAN.

„Iisus pe Muntele Măslinilor“ este singurul oratoriu al lui Beethoven. Evidențiază latura umană a lui Iisus mai mult decât cea divină și a fost creată într-o perioadă în care Beethoven începuse să-și piardă auzul; este un simbol al forței creatoare a omului în pofida încercărilor la care este supus. Lucrarea, compusă în 1803, în doar 14 zile, (subliniind, dacă mai era nevoie, geniul deja cunoscut al lui Beethoven) reflectă frământările lui Iisus pe Muntele Măslinilor, când simte apropierea ceasului în care se va jertfi pentru omenire.

Confruntându-se cu propiile-i suferințe, Beethoven a scris oratoriul într-o perioadă în care se alfa în pragul suicidului, criză sufletească oglindită în Testamentul de la Heiligenstadt, și depăşită prin cufundarea în creaţie şi refugiul în paginile Bibliei.

„Virtutea… numai ea poate să-ţi dea fericirea… Ea mi-a fost spirijin în restriştea mea. Ei şi artei mele datoresc faptul că nu mi-am curmat viaţa… mi se părea peste putinţă să părăsesc lumea aceasta îninte de a fi săvârşit tot ceea ce simţeam că trebuie să înfăptuiesc. Aşa că am lăsat să dăinuie mai departe viaţa (…) Divinitate, tu care de acolo, din înalt, poţi citi în adâncul sufletului meu şi îl cunoşti, ştii că în el sălăşluieşte numai dragostea de oameni şi dorinţa de a face bine!”, scria Beethoven în Testamentul de la Heiligenstadt, în 1802.

Prima reprezentație a oratoriului Iisus pe Muntele Măslinilor a avut loc la Teatrul din Viena, la 5 aprilie 1803, iar în 1809 devine primul succes al compozitorului pe pământ american.

Concertul de joi va fi condus de maestrul RADU POPA, iar corul va fi pregătit de maestrul IOSIF TODEA.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/pzVYZ

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite