Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Timișoara, la un pas de carantinare. Ce strategii are primarul Dominic Fritz

Publicat

pe

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a prezentat marți, 3 noiembrie 2020, strategia timișoreană anti-COVID-19 și proiectul Oxigen, pornind de la proiecțiile pentru Timișoara pe măsurile aplicabile în prezent, când rata oficială de infectare cu Covid-19 este de 5,92 la mia de locuitori în oraș, iar 4,56 în județul Timiș, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică(DSP).

„Suntem la o rată de infecție aici, la Timișoara, de aproape 6 la mia de locuitori, asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creștere exponențială și, din păcate, este puțin probabil că o să putem evita o carantinare a orașului si de fapt a intregii zone periurbane.

Ieri, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin domnul secretar de stat, a dat un comunicat ca localitatile care depasesc rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori urmând să trimită concluziile privind necesitatea măsurilor de carantină sau justificarea pentru neinițierea carantinării. Asta înseamnă că o să fim confruntați foarte curând cu această decizie.  Pentru mine este exclus să carantinăm doar orașul Timișoara, trebuie să fie o abordare comună, cu zona metropolitană. E o discuție care trebuie dusă în Comitetul Județean de Urgență, cu domnul Alin Nica, cu doamna prefect, în următoarele zile.

Eu nu cred ca cineva poate să ia această decizie ușor dar cred că dacă privim cifrele în față atunci realizăm că, oricum la un moment dat, o să trebuiască să carantinăm zona metropolitană Timișoara și poate e mai bine mai devreme decât mai târziu pentru că, bineînțeles, cu fiecare zi ce cresc infectările este mai greu să le limităm. Cred că scopul principal trebuie să fie să putem, în decembrie, să sărbătorim un Crăciun cât de cât normal și bineînțeles scopul trebuie să fie să salvăm cât mai multe vieți, de aceea trebuie sa dezbatem aceste măsuri”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a anunțat că, de astăzi, la Spital Municipal de Urgență: ASCAR vor fi date în folosință 50 de paturi, din care 18 au și prize de oxigen. ˝Toate documente au fost transmise spre avizare către DSP și se va rezolva în cursul zilei de astăzi˝, a declarat  Primarul Timișoarei. Capacitatea de paturi se mai poate extinde cu maximum 20.

Prioritatea este creșterea numărului de paturi cu oxigen, administrarea de oxigen, din timp,  fiind o cale de a preveni încărcarea secțiilor ATI, iar obiectivul este salvarea de vieți. O soluție propusă de grupul de experți cu care lucrez a fost să avem cât mai multe paturi cu oxigen ca să nu ajungă oamenii la ATI. Vom achiziționa sau închiria concentratoare de oxigen. Pacientul va trebui să ia decizia dacă vrea să fie acasă cu oxigen sau pe hol la spital”, a spus Dominic Fritz, exprimându-și speranța că nu se va ajunge într-o astfel de situație.

Primarul Timișoarei a prezentat  și o situație la zi a paturilor ATI și cu oxigen:

Gradul de ocupare ATI:

SPITALUL Victor Babeș  FAZA 1  COVID – 19, fază care include Spitalul VictorBabeș și secția exterioară ASCAR, respectiv clădirea de recuperare de pe bd. C.D.Loga,din 185 de paturi non-ATI sunt ocupate 179, deci gradul de ocupare este de 98%, iar cele 14 paturi ATI COVID sunt ocupate în totalitate.

 –Spitalul Municipal de Urgență – SUPORT COVID, adică la Secția spitalului municipal de pe strada DALIEI există 42 de paturi din care 36 sunt ocupate, iar din cele 42 de paturi, 14 au priză dublă de Oxigen. În consecință, se pot reorganiza saloanele cu încă 14 paturi, rezultând un total de 56 paturi.

– Secția Spitalului municipal ATI-COVID-CLINICILE NOI- unde există și sală de operații, sunt6 paturi existente în prezent, iar într-o săptămână urmează să ajungă încă 6 paturi (printr-un proiect cu fonduri europene) și 6 ventilatoare (prin Ministerul Sănătății)

– TIR-ul mobil – ATI COVID- de la Spitalul Județean va fi trimis la Spitalul Municipal după lucrările de reabilitare/ izolare termică și vor mai rezulta astfel încă 10 paturi ATI.

În acest  moment, Sânnicolau Mare are o rată de infectare de aproape 7 la mia de locuitori, iar pacienții care au nevoie de internare la ATI sunt transferați la Timișoara: “Fac apel la primarul Dănuț Groza să dispună măsurile necesare pentru ca cele 35 de paturi libere de la Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare să fie folosite de către pacientii care au nevoie de internare în spital și să încercăm în acest fel să decongestionăm unitățile medicale și personalul medical din Timișoara˝, a declarat primarul Timișoarei.

Dominic Fritz propune timișorenilor- cetățeni, societate civilă, industrii- un parteneriat pentru a ieși cu bine din această criză.

˝Eu propun timișorenilor un parteneriat care se bazează pe date concludente și comunicare onestă, am făcut un site, covid19.primariatm.ro, aici găsesc informații și centrele de testare, invit lumea să intre pe acest site. Am aflat că la DSP lipsesc telefoane și am intermediate o donație de 25 de telefoane mobile de la Orange pentru call-center-ul lor. Știu că această criză dacă se agravează va avea efecte asupra industriilor creative, HORECA și am cerut aparatului meu să lucreze la un proiect pentru reducerea impozitelor, care va fi cam de 14 milioane de lei. Am primit o scrisoare de la sectorul cultural și o să vedem cum îl putem susține. Nimeni nu câștigă dacă prelungim agonia”, a declarat Dominic Fritz.

Locale

Un tânăr de 26 de ani a provocat un accident fiind și băut și drogat. Ce au mai descoperit polițiștii

Publicat

pe

Un tânăr de 26 de ani din județul Caraș-Severin a fost reținut de polițiștii din Timișoara după ce a provocat un accident de circulație și a părăsit locul faptei deoarece era băut, drogat și conducea cu permisul suspendat.

Polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, duminică, în jurul orei 19:40, cu privire la faptul că pe strada Ardealului din municipiul Timișoara, s-a produs un accident de circulație soldat cu rănirea a două persoane, conducătorul auto vinovat de producerea accidentului părăsind locul faptei fără încuviințarea poliției sau a procurorului.

Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului constatând faptul că un bărbat a condus un autoturism pe strada Ardealului din municipiul Timișoara, iar la un moment dat a intrat în coliziune față – spate cu un autoturism, condus de către o femeie în vârstă de 31 de ani, după impact conducătorul auto vinovat de producerea accidentului părăsind locul faptei.

Totodată, în urma impactului a rezultat rănirea a două femei, respectiv a femeii de 31 de ani și a unei pasagere din autoturismul condus de către aceasta, având aceeași vârstă.

În urma investigațiilor efectuate, la scurt timp polițiștii Biroului Rutier au identificat și depistat conducătorul auto, respectiv un tânăr de 26 de ani, acesta fiind condus la sediul poliției pentru audieri.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, a reieșit că tânărul figurează având permisul de conducere anulat.

Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat faptul că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice, respectiv 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, în urma testării cu aparatul din dotare a tânărului, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Tânărul a fost condus la o unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Bănuitul a fost reținut pentru 24 de ore, pentru vătămare corporală din culpă, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având permisul de conducere anulat, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției sau a procurorului.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din Cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș – Severin.

Citeste mai mult

Locale

OPORTUNITATE. Înscrieri pentru admiterea la cele două unități de învățământ postliceal ale Poliției Române

Publicat

pe

Începând cu 24 aprilie 2024, a fost dat startul sesiunii de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceal ale Poliției Române, din Cluj-Napoca și Câmpina.

– 1.640 de locuri sunt pregătite astfel:

1.340 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, Câmpina

300 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan, Cluj-Napoca.

Detalii privind organizarea și desfășurarea concursurilor:

În perioada 24 aprilie – 14 mai 2024 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@tm.politiaromana.ro;

Depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare – până la data de 21 mai 2024;

Evaluarea psihologică a candidaților se realizează și se finalizează până la data de 21 mai 2024, conform planificării care va fi comunicată în timp util, pe site-ul IPJ Timiș, la secțiunea Carieră – Admitere instituții de învățământ.

Susținerea probei de evaluare a performanței fizice – în perioada 25 – 31 mai 2024;

Susținerea probei de evaluare a cunoștințelor – 15 iunie 2024;

Examinarea medicală se realizează în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024.

Detalii privind înscrierea, procesul de recrutare și susținerea examenelor găsiți aici:

https://tm.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere-institutii-de-invatamant/concurs-de-admitere-in-unitatile-de-invatamant-postliceal-ale-ministerului-afacerilor-interne-sesiunea-aprilie-iulie-2024

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE la tâlhari. Bărbat arestat după ce a vrut să-și însușească un telefon mobil prin violență

Publicat

pe

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Timișoara după ce a tâlhărit cu violență o persoană de la care urma să cumpere un telefon mobil.

Conform anchetatorilor, bărbatul s-a întâlnit, serile trecute, cu o persoană de sex masculin în zona unui centru comercial de pe bulevardul Antenei din Timișoara, cu intentia de a-și vinde telefonul mobil, iar acesta din urmă dupa ce l-a rugat să-l însoțească la un bancomat pentru a-și scoate bani, i-a pulverizat cu un spray iritant lacrimogen în zona ochilor, l-a lovit, apoi profitând de situația creată i-a smuls telefonul mobil din mână și a fugit.

În cauză, s-a dispus încăperea urmăririi penale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, polițiștii efectuând cercetări în Timișoara,  Orțișoara și Vinga pentru depistarea autorului faptei.

Îm urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit faptul că persoana bănuită, în încercarea de a se ascunde s-a deplasat în municipiul Arad, în proximitatea Gării, astfel că s-a luat legătura cu lucratorii din cadrul SRPT Arad, care au fost dirijați spre locul unde aceasta se află.

Bărbatul, în vârstă de 23 de ani, din Orțișoara, a fost depistat și condus la sediul Politiei Municipiului Timişoara în baza unui mandat de aducere.

În urma audierii și probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut pentru tâlhărie calificată.

Telefonul a fost recuperat și predat persoanei vătămate.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite