Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Se lansează primul portal de open data al Timișoarei

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara marchează Săptămâna Mondială a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă prin două evenimente importante: lansarea portalului de open data a Timișoarei și un eveniment de prezentare a viziunii municipalității în ceea ce privește viitoarele proiecte în domeniul guvernării deschise.

O guvernare deschisă înseamnă o guvernare participativă prin împuternicirea cetățeanului, asigurarea transparenței prin date deschise instrumentate cu tehnologie, care ajută în lupta împotriva corupției,

Primăria Timișoara și noua conducere au dovedit că sunt deja un partener important în acest demers pentru o guvernare deschisă prin mai multe inițiative care au creat o mai mare transparență a actului decizional (https://transparenta.primariatm.ro/plati , Proiect de buget pentru Timișoara 2021), ori au jucat rol de pivot între medici și comunitate (Oxigen pentru Timișoara (primariatm.ro), și au clădit bazele guvernării participative prin cooptarea cetățenilor în consiliile de administrație a școlilor din oraș (Facem echipă pentru educație).

La nivel mondial există aproximativ 80 de orașe care își asumă viziunea Open Government Partnership, iar în România doar două: Iași și Timișoara. Timișoara a aderat în 2020 la acest parteneriat, fiind una dintre primele decizii semnate de primarul Dominic Fritz.

Astfel, cu ocazia marcării Săptămânii Mondiale a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă, Primăria Timișoara lansează portalul de open data al Timișoarei.

Acesta va agrega date deschise despre Timișoara, de la calitatea mediului (aer, apă, fonic, electromagnetic), date despre impactul COVID-19 și vaccinare, până la date demografice (nașteri/decese, structura etnică, distribuția populației pe religii), date economice (evoluția pe sectoare) și infrastructură în domeniile educației, culturii și sănătății.

Aceste date pot fi folosite de către oricine pentru a analiza comportamente și evoluții, pentru a identifica probleme și oportunități și apoi a propune soluții de îmbunătățire care aduc valoare adăugată în economisirea de resurse, de timp sau în domeniul protecției mediului.

Lansarea portalului va avea loc joi, 20 mai, de la ora 17, ocazie cu care pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Timișoara va avea loc un dialog între actorii locali despre valoarea unei platforme de date deschise într-o comunitatea activă a unui oraș în plină dezvoltare.

Invitați sunt:

Larisa Panait, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului

Costin Bleotu, membru în board-ul BANAT IT

Dan Bugariu, președintele Asociației Smartcity

Mihai Lisețchi, director executiv AID-ONG

Discuția va fi moderată de Val Mureșan, consilier personal al primarului pe transformare digitală & smartcity.

De asemenea, vineri, 21 mai, de la ora 16, va avea loc un eveniment de prezentare ce va fi transmis live pe pagina de Facebook a Primăriei Timișoara în cadrul căruia vor fi expuse acțiunile în derulare ale primăriei privind guvernarea deschisă, proiectele viitoare privind guvernarea deschisă în baza unui plan local de acțiune, precum și cum vor fi realizate aceste proiecte.

Vor participa:  

Larisa Panait, OGP national, consilier al secretariatului general al guvernului

Vlad Boldura, consilier local

Dan Diaconu, consilier local

Radu Toanca, consilier local

Val Muresan, consilierul personal primarului pe transformare digitală & smartcity.

Mai multe informații aici: http://ogp.gov.ro/nou/ogw/ și https://www.opengovweek.org/.

Administrație

Amenzi usturătoare pentru șantierele care nu respectă regulile de colectare a deșeurilor, la Timișoara

Publicat

pe

Din păcate, unii dezvoltatori imobiliari nu respectă regulile de colectare a deșeurilor din șantiere, punând în pericol atât mediul înconjurător, cât și sănătatea locuitorilor orașului nostru.

În ultimele săptămâni, colegii noștri de la Poliția Locală au aplicat amenzi serioase unor șantiere care au încălcat legea:

Pe strada Augustin Coman, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier. Aceeași societate a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru aceeași faptă pe data de 28 martie 2024.

Pe strada Circumvalațiunii, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru predarea fracției reciclabile din lucrări unui operator neautorizat. Societatea a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier pe data de 09.04.2024.

Pe șantierul de la FC Ripensia a fost aplicată o sancțiune de 60.000 lei pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse cu privire la predarea deșeurilor unui operator neautorizat, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Primăria Timișoara va continua să verifice șantierele și va aplica sancțiuni severe celor care nu respectă regulile.

Citeste mai mult

Administrație

Parcarea multietajată din zona Gării de Nord va avea 200 de locuri

Publicat

pe

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat.

Conform documentației, viitoarea parcare, cu demisol, două etaje și terasă circulabilă, va avea 197 de locuri de parcare, zone pentru încărcarea vehiculelor electrice și rastele de biciclete.

„Zona Gării de Nord este extrem de aglomerată, iar numărul locurilor de parcare este limitat, astfel că vom demola garajele dintr-un cvartal de blocuri, pentru a construi o parcare cu aproape 200 de locuri. Conceptul de arhitectură este gata și urmează obținerea avizelor necesare pentru etapa de proiectare. Această parcare multietajată rezolvă aglomerația de mașini parcate peste tot vis-a-vis de gară, iar un alt proiect este gândit pentru a schimba fața acestei zone care a fost neglijată ani de zile. Vom amenaja piațeta, vom repara trotuarele și vom amenaja locuri de parcare la nivel în spatele blocurilor, astfel încât să nu mai avem mașini pe trotuare”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Viitoarea parcare va fi construită în spatele blocurilor de pe bulevardul General Ion Dragalina și de pe strada Splaiul Nicolae Titulescu, unde se află mai multe garaje dezafectate.

Investiția include și amenajări care să permită accesul la parcare, locuri de joacă pentru copii, spații verzi, accese facile către blocuri, rastele pentru biciclete și iluminat public.

Valoarea contractului de proiectare a parcării multietajate este de 192.547,95 lei (TVA inclus), iar finanțarea este asigurată din banii obținuți de Timpark din taxa de parcare. Serviciile de proiectare sunt realizate de ARCADIA AEN ARCHITECTURE & PM SRL.

Citeste mai mult

Administrație

Parcare cu 86 de locuri în zona Girocului

Publicat

pe

Primăria Timișoara a finalizat parcarea cu 86 locuri, de la intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului.

Parcarea a fost amenajată pe un teren dezafectat, din zona Girocului, ocupat de ruine.

Parcarea este realizată cu dale înierbate, permeabile, de beton pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați și este prevăzută cu sistem de iluminat. Căile de acces în parcare și în interiorul parcării sunt din mixtură asfaltică.

În perioada următoare, vor fi plantați în zonă 27 de arbori mari care vor asigura umbră pentru zona de parcare.

Pentru plantarea arborilor – stejar, acer, frasin și liquidambar – accesul în parcare va fi restricționat temporar.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite