Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Creative Talks & Matchmaking Fair. Târg cu reprezentanți ai industriilor culturale și creative în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023  

Publicat

pe

O serie de invitați locali și internaționali vor vorbi la Creative Talks & Matchmaking Fair, eveniment organizat de Primăria Municipiului Timișoara, în 27 și 28 mai 2022.

Aceștia vor discuta cu publicul timișorean despre dezvoltarea și evoluția industriilor culturale și creative, în contextul în care ne apropiem de 2023, an în care orașul va fi Capitală Europeană a Culturii.

Evenimentul este gratuit, se desfășoară la Centrul de Proiecte și va avea un format hibrid, atât cu participare în sală, cât și online.

Reprezentanți ai industriilor culturale și creative din Timișoara vor vorbi despre experiența lor din ultimii ani și modul în care au reușit să se adapteze la schimbare. De asemenea, invitați internaționali vor prezenta, la Creative Talks & Matchmaking Fair, modul în care deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii a influențat sectorul industriilor culturale și creative din orașele și regiunile lor.Participanții la eveniment se vor putea implica activ în discuții cu invitații, atât din sală, cât și în mediul online.

Printre invitații internaționali se va afla, în calitate de key note speaker, Paolo Montemurro, Director Materahub, entitate care, prin proiectele pe care le dezvoltă, susține industriile culturale și creative. Paolo se implică activ în dezvoltarea relațiilor internaționale, la nivel european, ale reprezentanților din industriile culturale și creative. Printre multe alte proiecte pe care le dezvoltă și susține, din 2016, este responsabil cu includerea Materahub în rețelele europene dedicate domeniului, printre care amintim European Creative Business Network, Creative Business Cup Network și European Creative Hubs Network. În această ultim menționată rețea a colaborat cu EC Science HUB JRC la un proiect pilot, pentru a descoperi modul în care centrele creative (hub-uri) pot deveni spații potrivite pentru dezvoltarea unor politici și programe care sprijină angajarea tinerilor prin intermediul sectorului cultural și creativ.

Evenimentul Creative Talks & Matchmaking Fair include două zile de discuții constructive despre industriile culturale și creative, dar și posibilitatea de socializare cu reprezentanții din domeniu.

Program

Vineri, 27 mai 2022

15:00 Check-in și Coffee Break

15:30 Cuvânt de bun-venit din partea reprezentanților Primăriei Municipiului Timișoara

16.00 Secțiunea 1: Câștigurile și neajunsurile Capitalei Europene a Culturii pentru industriile culturale și creative

Invitați:
Paolo Montemurro, Materahub, Matera – Italia

Gisa Schosswohl, Creative Region, Linz – Austria (online)

Josephine Hage, Kreatives Sachsen, Chemnitz – Germania (online)

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

18:30 Networking în curtea Centrului de Proiecte Timișoara

Sâmbătă, 28 mai 2022

10:30 Check-in și Coffee Break

11:00 Secțiunea 2: De ce și cum pot industriile culturale și creative să dezvolte noi procese, servicii, conținut și practici pentru a putea oferi mai multă valoare în societatea actuală

Invitați:

Livia Coloji, Gruni

Laura Chiriță, KIRIZZA (online)

Nicoleta Ciocov & Elisabeta Varga-Piatek, Timișoara la cutie

Ioana Petruțiu, Space Artisan

Mona Szucsik, SZALT

Raluca Selejan, Librăria ”La Două Bufnițe”

Oana Monoran, Monoton

Alexandra Irimia, Timișoara Tour Guide

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

13.00 Pauză de prânz

15.00 Secțiunea 3: Instrumente concrete și de impact lansate de terți sau intermediari pentru sprijinirea antreprenoriatului și dobândirea abilităților specifice sectorului industriilor culturale și creative

Invitați:

Flavia Buzgar, building.a.community by AMBASADA

Silviu Vert, ID/IFR and e-Learning Centre (CeL), Universitatea Politehnica Timișoara

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

17.00 Secțiunea 4: Vor supraviețui sau vor prospera industriile culturale și creative sub presiunea tot mai crescută a globalizării și inovației tehnologice?

Invitați:

Paulo Montemurro, Materahub, Matera – Italia

Silviu Vert, ID/IFR and e-Learning Centre (CeL), UPT

Corina Bucea, Echipa Curatorială Timișoara 2023

17.45 Cuvânt de încheiere: Lavinia Simion, Consilier, Coordonator Proiect ECoC-SME, Municipiul Timișoara

În ambele zile, în curtea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, va avea loc un târg special – Matchmaking Fair – care va prezenta o parte din actorii industriilor culturale și creative locale. Participanții se vor putea bucura de exponate din zonele de fashion, design de produs, muzică și industrii conexe, foto și video, accesorii și produse hand-made, obiecte de artă lucrate manual și altele.

Formatul evenimentului Creative Talks & Matchmaking Fair va fi unul hibrid, participarea la eveniment fiind posibilă atât în sala Centrului de Proiecte, cât și online, pe pagina de Facebook a evenimentului. Toate prezentările din cadrul conferințelor și sesiunile de discuții se desfășoară în limba engleză.

Înscrierea la Creative Talks & Matchmaking Fair se va face prin înregistrare gratuită, accesând acest link https://bit.ly/creativetalkstimisoara, în limita locurilor disponibile.

Creative Talks and Matchmaking Fair reprezintă Acțiunea 2din cadrul planului de acțiune dezvoltat în proiectul Interreg Europe ECoC-SME: Actions for inducing SME growth and innovation via the ECoC event and legacy / Acţiuni de stimulare a creşterii şi inovării IMM-urilor, prin evenimentul Capitală Europeană a Culturii şi moştenirea acestuia, care oferă experiențe de învățare și networking pentru o mai bună colaborare între industriile menționate, tech și de afaceri între orașe foste, actuale și viitoare Capitale Europene ale Culturii.

Partenerii proiectului:

  • Universitatea Finlandei de Est – Institutul Karelian, Finlanda –  Lider de proiect
  • Municipiul Leeuwarden, Olanda – Partener de proiect
  • Fundaţia Incubator, Leeuwarden, Olanda – Partener de proiect
  • MateraHub Industrii Culturale şi Creative, Matera, Italia – Partener de proiect
  • Municipiul Rijeka, Croaţia – Partener de proiect
  • Municipiul Timişoara, România – Partener de proiect
  • Universitatea Vytautas Magnus, Centrul pentru practici de afaceri, Kaunas, Lituania – Partener de proiect

Persoană de contact – Municipiul Timișoara:

Lavinia Simion – manager de proiect

Tel. 0374 555 161, email: lavinia.simion@primariatm.ro

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați website-ul:

 www.interregeurope.eu/ecoc-sme/

Cultură

„Iisus pe Muntele Măslinilor“, de L. van Beethoven,  în Săptămâna Patimilor, la Sala Capitol din Timișoara

Publicat

pe

Cu o impresionantă forță artistică, Filarmonca Banatul Timișoara deschide seria evenimentelor din cadrul Festivalului „Timișoara Muzicală”, joi, 2 mai 2024, cu un concert vocal-simfonic impresionant.

De la ora 19:00, la Sala Capitol, publicul meloman este invitat să audieze două lucrări ale marelui Beethoven: Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 în sol major, op. 58, al cărui solist va fi extraordinarul pianist DANIEL CIOBANU (solist în rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/2024), și Oratoriul „Iisus pe Muntele Măslinilor“, op. 85. Cea din urmă lucrare, aleasă special pentru Săptămâna Patimilor, aduce în prim-plan nu doar geniul componistic al lui Beethoven, ci și măiestria interpretativă a Corului „Ion Românu” și a Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” ale Filarmoncii Banatul, precum și expresia talentului solistic al sopranei LUIZA FATYOL, al tenorului OVIDIU PURCEL și al baritonului MIHAI DAMIAN.

„Iisus pe Muntele Măslinilor“ este singurul oratoriu al lui Beethoven. Evidențiază latura umană a lui Iisus mai mult decât cea divină și a fost creată într-o perioadă în care Beethoven începuse să-și piardă auzul; este un simbol al forței creatoare a omului în pofida încercărilor la care este supus. Lucrarea, compusă în 1803, în doar 14 zile, (subliniind, dacă mai era nevoie, geniul deja cunoscut al lui Beethoven) reflectă frământările lui Iisus pe Muntele Măslinilor, când simte apropierea ceasului în care se va jertfi pentru omenire.

Confruntându-se cu propiile-i suferințe, Beethoven a scris oratoriul într-o perioadă în care se alfa în pragul suicidului, criză sufletească oglindită în Testamentul de la Heiligenstadt, și depăşită prin cufundarea în creaţie şi refugiul în paginile Bibliei.

„Virtutea… numai ea poate să-ţi dea fericirea… Ea mi-a fost spirijin în restriştea mea. Ei şi artei mele datoresc faptul că nu mi-am curmat viaţa… mi se părea peste putinţă să părăsesc lumea aceasta îninte de a fi săvârşit tot ceea ce simţeam că trebuie să înfăptuiesc. Aşa că am lăsat să dăinuie mai departe viaţa (…) Divinitate, tu care de acolo, din înalt, poţi citi în adâncul sufletului meu şi îl cunoşti, ştii că în el sălăşluieşte numai dragostea de oameni şi dorinţa de a face bine!”, scria Beethoven în Testamentul de la Heiligenstadt, în 1802.

Prima reprezentație a oratoriului Iisus pe Muntele Măslinilor a avut loc la Teatrul din Viena, la 5 aprilie 1803, iar în 1809 devine primul succes al compozitorului pe pământ american.

Concertul de joi va fi condus de maestrul RADU POPA, iar corul va fi pregătit de maestrul IOSIF TODEA.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/pzVYZ

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite