Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Traseul Revoluției din 1989 la Timișoara. Se vor reamenaja punctele „fierbinți“ din centrul orașului

Publicat

pe

A fost semnat, în urma finalizării licitației, contractul de proiectare pentru întocmirea documentației obiectivului de investiție „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989”.

Documentația va cuprinde și elaborarea conceptului curatorial și memorial pentru definirea traseului Revoluției din 1989 în Timișoara.

Revoluția din 1989 este unul dintre evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei, iar proiectul  vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria acelor zile.

Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale Revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele Revoluției, ca parte a experienței de zi cu zi a orașului, respectiv a Capitalei Culturale 2023. În acest context, proiectul are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimenele în spațiul public, iar acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor „fierbinţi” ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.

Obiective generale: comemorarea durabilă a evenimentelor; interpretarea în context contemporan și prin experiența directă, construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din decembrie 1989 a Timișoarei.

Obiective specifice:

  • Crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din decembrie 1989;
  • Realizarea unor puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției din decembrie 1989 din Timișoara;
  • Îmbunătățirea calității punctuale a spațiului public (Piața Maria/Reședința Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Județean/fost sediu PCR);
  • Integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.

Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate.

Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj și alte elemente. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.

Traseul Revoluției are o valoare estimată la aproape 4,3 milioane de euro. Valoarea serviciilor de proiectare (faza DALI) în vederea realizării obiectivului de investiții este de 665.575 lei (fără TVA), iar durata este de 21 de luni. Executant:Q-GROUP PROIECT SRL.

Locale

Impozitele și taxele locale nu se majorează în 2025, la Timișoara

Publicat

pe

Municipiul Timișoara organizează marți, 10 decembrie 2024, o dezbatere publică privind proiectul de stabilire a impozitelor și taxelor locale pentru anul 2025. Aceasta va avea loc începând cu ora 12:00, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.

Conform proiectului, formula de calcul pentru taxele și impozitele locale rămâne aceeași pentru anul 2025, la cota de impozitare stabilită în 2018. Mai mult, persoanele cu venituri mici, asociațiile care prestează servicii sociale sau persoanele care și-au reabilitat termic imobilul vor beneficia de scutiri de impozit, în timp ce spectacolele și manifestările artistice vor beneficia în continuare de cota 0 de impozitare.

În baza legislației fiscale, impozitele trebuie ajustate anual cu rata inflației. Astfel, proiectul vizează ajustarea cu rata inflației calculată de Institutul Național de Statistică, respectiv 10,4%. Conform propunerii, dacă pentru un apartament cu o cameră se achită 54 de lei, în 2025 impozitul va fi de 60 de lei.

Alte exemple:

  • Impozit teren curți construcții în zona B de 500 mp – 546 lei în 2024, 603 lei în 2025
  • Impozit pentru teren de 1.000 mp intravilan arabil zona C – 13 lei în 2024 și 14 lei în 2025

Autoturisme

Capacitate 1587cm3

  • 2024 – 129 lei
  • 2025 – 143 lei

Capacitate 1798 cm3

  • 2024 – 328 lei
  • 2025 – 362 lei

Capacitate 1998 cm3

  • 2024 – 365 lei
  • 2025 – 403 lei

Motociclete

  • 2024 – 65 lei
  • 2025 – 72 lei

Dezbaterea publică cu privire la stabilirea taxelor și impozitelor aferente anului 2025 este deschisă oricui dorește să ia parte la aceasta și se înscrie online la adresele consultare@primariatm.ro și primariatm@primariatm.ro, sau fizic la Camera 12 până la data de 06.12.2024, ora 12:00.

Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre, în limita celor 3 minute alocate fiecărui participant.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici: https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/7d258fd2-3a37-4dad-a88d-56180e5fc5ca

Citeste mai mult

Locale

Restricții de circulație pentru evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, la Timișoara

Publicat

pe

Duminică, 1 Decembrie 2024, se sărbătorește Ziua Națională a României, care vine, an de an, cu evenimente în mai multe zone ale orașului.

Pentru ca ceremoniile să se desfășoare în condiții optime, este necesară aplicarea anumitor restricții de trafic.

Astfel, după desfășurarea ceremonialului la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, ce va avea loc în intervalul orar 9:00-9:30, traficul rutier va fi restricționat, în următoarele intervale orare:

𝟏𝟏:𝟎𝟎 – 𝟏𝟒:𝟎𝟎 – Ceremonia militară locală dedicată aniversării Zilei Naționale a României

Traseu: bulevardul Regele Ferdinand I (sensul de mers către Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Luis Țurcanu”) – bulevardul 16 Decembrie 1989 (sensul de mers către Catedrala Mitropolinată) – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.

𝟏𝟕:𝟒𝟓 – 𝟏𝟗:𝟒𝟓 – Marș cu torțe

Traseu: strada Mărășești (nr. 6-7) – strada Sf. Ioan – Bulevardul Republicii – bulevardul Regele Ferdinand I (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă) – bulevardul C.D.Loga (Primăria Municipiului Timișoara, Mitropolia Banatului) – bulevardul Revoluției din 1989 (Instituția Prefectului Județului Timiș) – strada Proclamația de la Timișoara – Piața Sf. Gheorghe – strada 9 Mai – Piața Libertății – strada Alba-Iulia – Piața Victoriei – strada Mărășești (nr.6-7).

Șoferii sunt rugați să folosească rute alternative în intervalele de timp menționate.

Sursa foto: Facebook/Primăria Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Construcțiile ilegale din Piața Aurora, desființate

Publicat

pe

Piața Aurora din cartierul Dâmbovița, ocupată anterior în proporție de 90% de construcții ilegale, a fost eliberată în urma unei dispoziții a primarului Dominic Fritz. Chioșcurile, gheretele, terasele, copertinele și pergolele ridicate fără autorizație pe domeniul public și privat al municipiului Timișoara au fost desființate. De asemenea, firma AURORA S.R.L., care are terenul în concesiune, a curățat piața de mormane de gunoaie, după ce municipalitatea, prin Poliția Locală, i-a aplicat o amendă de 50.000 de lei.

„Am scos zeci de tone de moloz și gunoaie de aici, în ultimele săptămâni și acum zona e respirabila și curată. Anii de nepăsare administrativă ne-au adus în această situație în care terenul a fost ocupat de construcții ilegale aflate la limita siguranței și a bunului simț. Continuăm acțiunea de eliberare a domeniului public, indiferent unde s-au făcut aceste abuzuri. Nimeni nu mai are protecție”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a început operațiunea desființare a construcțiilor ilegale în luna octombrie, iar săptămâna trecută, în timpul verificărilor pe teren au fost descoperite mormane de deșeuri abandonate. Ca urmare, Poliția Locală a aplicat o amendă de 50.000 lei concesionarului terenului și l-a obligat să le elimine. Acesta s-a conformat, iar piața este acum curată.

În ceea ce privește spațiile pentru care există autorizație de construire, acestea vor putea fi folosite în continuare pentru activități de vânzare – cumpărare, conform contractului de concesiune aprobat în Consiliul Local în anul 1997. Contractul de concesiune pentru o suprafață de 14.528 mp, pe strada Lacului nr. 21, este în vigoare atât timp cât există construcțiile autorizate aferente pieței. De la momentul concesiunii, societatea AURORA a construit fără autorizație, treptat, zeci de spații cu destinație comercială și a executat ilegal lucrări de extindere și de împrejmuire.

Primăria Timișoara își menține angajamentul de a recupera patrimoniul acaparat ilegal sau cu construcții fără autorizație – terenuri, clădiri, apartamente. În această primă etapă din cartierul Dâmbovița, administrația locală a desființat toate clădirile ilegale din Piața Aurora.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite