Primăria Timișoara a anunțat că va realiza o nouă acțiune de dezinsecție în perioada 19 – 30 septembrie.
Tratamentele terestre se vor desfăşura între orele 21:00-06:00, iar cele aeriene dimineața, de la răsărit până la orele 10:30, respectiv după-amiază, începând cu ora 17.00 până la apus.
La operațiune se folosesc substanțe din Grupa III de toxicitate, avizate din punct de vedere sanitar, iar acțiunea se realizează cu personal calificat și autorizat, pentru a garanta rezultatele dorite.
„Vă rugăm să evitați să treceți prin zonele de acțiune. Dacă aveți probleme alergice, asigurați-vă că vă protejați corespunzător în această perioadă. De asemenea, recomandăm crescătorilor de albine să scoată stupii din aria de stropire pentru a evita orice inconveniențe”, menționează reprezentanții primăriei.
Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, Vectobac WG). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).
Se dorește acoperirea unei suprafețe cât mai ample de domeniu public. Sunt vizate, în principal, mai ales aliniamentele stradale, parcurile, bălțile, locurile de joacă, și perdeaua forestieră a orașului.
Aceasta este a cea de a patra acțiune de dezinsecție a Primăriei Timișoara.
Cetățenii de la casele sau asociațiile de locatari din oraş sunt rugați să facă acțiunile de dezinsecție (obligatorii, prin lege) în parcuri, grădini sau subsoluri.
Reprezintă contravenţie şi se sancţionează contravenţional următoarele fapte:
a) neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
b) neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci);
c) neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
d) neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
e) executarea unor lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare;
Nerespectarea obligaţiilor de mai sus se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.