Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Tot mai multe documente falsificate descoperite la frontiera de vest

Publicat

pe

Peste 140 de infracţiuni de fals şi uz de fals au fost constatate de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara în primele 7 luni ale anului 2016.

Majoritatea documentelor falsificate au fost taloanele de inspecţie tehnică periodică, cărţile de identitate şi permise de conducere pentru autovehicule, descoperite în Punctele de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, Cenad, Moraviţa şi Naidăş. 

În perioada 1 ianuarie  – 10 august 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au descoperit, în urma activităţilor de control şi supraveghere desfăşurate la frontieră, 79 de documente falsificate, din care: 65 taloane de inspecţie tehnică periodică, 8 certificate de înmatriculare, 5 permise şi 1 carte de identitate. Documentele au fost prezentate atât de cetăţeni români cât şi străini, fiind constatate 142 de infracţiuni de fals şi uz de fals.

Majoritatea taloanelor de inspecţie tehnică periodică falsificate au fost pentru autoturisme înmatriculate în Bulgaria. Falsurile au fost realizate folosindu-se taloane bulgăreşti originale, care în prealabil au fost scanate şi prelucrate informatic. Pe documentele astfel obţinute au fost aplicate în fals  elemente de siguranţă asemănătoare cu cele originale.

Permisele şi certificatele de înmatriculare au fost falsificate folosindu-se un suport din material plastic pe care au fost imprimate date de identitate, fotografiile titularilor şi informaţii cu caracter general.

Cartea de identitate descoperită a fost falsificată folosindu-se un suport de policarbonat asemănător celui valid şi prin utilizarea de computere performante şi imprimante color.

Majoritatea cetăţenilor care îşi falsifică documentele de călătorie sunt cetăţeni români, posesori de autovehicule înmatriculate în străinătate şi care se deplasează în mod frecvent în Serbia sau Ungaria în scop turistic şi comercial.

În momentul depistării persoanelor care recurg la asemenea metode, poliţiştii de frontieră procedează la întreruperea călătoriei celor în cauză şi întocmesc acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă de ieşire / intrare ilegală în ţară.

Pedeapsa pentru săvârşirea unor asemenea infracţiuni este închisoare de la 3 luni la 5 ani.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Gălăgia se „plătește“ cu amendă, la Timișoara

Publicat

pe

Peste 100 de timișoreni au reclamat la Poliția Locală disconfortul creat de unii cetățeni care fac gălăgie, ascultă muzică tare în special noaptea, oamenii legii aplicând 144 de sancțiuni referitoare la tulburarea liniștii publice.

Conform Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, anul acesta 106 timișoreni au reclamat la Poliția Locală situații în care au fost deranjați de gălăgie.

Din constatările polițiștilor locali, în cele mai multe cazuri este vorba despre muzică la intensitate ridicată în spații de locuit, cum ar fi de exemplu în apartamente de bloc de pe străzi precum Miorița, Soarelui, Intrarea Sabinei, Dr. Nicolae Paulescu, Fructelor, Milcov, Labirint etc.

Există și situații în care este reclamată gălăgia făcută de persoane care stau în aer liber, vorbesc tare, consumă alcool, uneori ascultă muzică în fața blocurilor, magazinelor sau în parcuri, cum ar fi într-un părculeț de pe Str. Dinu Lipatti, Parcul Constructorul, Str. Nufărul, Regele Carol, Cloșca etc.

O altă categorie este cea a petrecerilor private, a teraselor și localurilor, unde muzica și zgomotul provoacă disconfort vecinilor, în locații precum terasa unei pizzerii de pe Calea Martirilor, eveniment la centrul de afaceri de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, terasă local de pe Str. Augustin Pacha, bar de pe Str. Ștefan cel Mare etc.

Polițiștii locali au aplicat anul acesta un număr 144 sancțiuni pentru astfel de cazuri, în valoare totată de 85.850 lei, în majoritate la persoane fizice, 18 dintre acestea fiind pentru persoane juridice. Poliția Locală Timișoara atrage atenția că respectarea legii presupune nu numai evitarea sancțiunilor, dar și respect pentru ceilalți cetățeni.

Potrivit Legii 61/1991, provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice, tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, precum și tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora se sancționează cu amenzi de la 200 lei la 1.000 lei, respectiv cu amenzi de la 500 lei la 1.500 lei, existând posibilitatea aplicării măsurii complementare de suspendare a activității localurilor pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile, atunci când faptele de tulburare a liniștii pe timp de noapte se repetă.

Citeste mai mult

Internațional

Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

 

Citeste mai mult

Locale

Parcare nouă în locul vechilor garaje pe strada Stuparilor din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a finalizat prima parcare din acest an, în cadrul programului de desființare a garajelor vechi și amenajare de locuri de parcare și zone verzi. În cartierul Lipovei, unde în 2024 au fost create 150 de noi locuri de parcare, au fost amenajate acum încă 30 de locuri pe strada Stuparilor. Lucrările vor fi completate cu plantări de arbori în campania de toamnă.

„Fiecare nouă amenajare în locul fostelor baterii de garaje din zonele de blocuri pornește nu doar din planurile administrației, ci și din propunerile și sesizările primite de la timișoreni. Colaborarea cu cetățenii este esențială în acest proces, iar la fiecare proiect ne străduim să ținem cont de cât mai multe recomandări primite de la cei care locuiesc acolo. Ținta noastră este ca noile spații pe care le amenajăm să transforme cartierele în locuri mai aerisite și mai bine organizate”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Lucrările de pe strada Stuparilor au inclus și modernizarea trotuarelor, aleilor de acces, îmbunătățirea sistemului de colectare a apelor pluviale și marcaje rutiere. Tot în zona Lipovei, sunt în execuție peste 80 de locuri de parcare în zona străzii Verde, iar în Calea Șagului, pe Intrarea Munților, municipalitatea are în amenajare alte 24 de locuri de parcare.

Pentru a răspunde cât mai bine nevoilor comunității locale, amenajările se fac și în baza sugestiilor primite de la timișoreni. Programul derulat de Primăria Municipiului Timișoara urmărește eliberarea spațiilor publice ocupate abuziv, modernizarea infrastructurii dintre blocuri și crearea unui cadru urban sigur, curat și estetic.

În 2024, municipalitatea a amenajat peste 650 de locuri de parcare în zonele Calea Șagului, Gara de Nord, Lipovei, Badea Cârțan, Dorobanților, Odobescu, Plăvăț și Calea Girocului.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite