Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Dezinsecție terestră împotriva țânțarilor, la Timișoara. Ce obligații au cetățenii

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara începe preventiv tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 15 – 25 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

Tratamentele vor fi efectuate terestru, între orele 21:00 – 6:00.  Menținerea unui mediu sănătos și protejarea sănătății cetățenilor reprezintă o prioritate, astfel că, vă rugăm să evitați zonele de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvelor acestora, pentru a elimina eventualele incidente neplăcute.

Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv să scoată stupii în afara ariei de stropire.

Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, Vectobac WG). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

În conformitate cu dispozițiile legale, asociaţiile de proprietari/locatari, proprietarii de gospodării individuale şi cetăţenii care locuiesc în imobile cu două sau mai multe apartamente, au obligația, la rândul lor, să efectueze prin operatorii specializaţi, lucrările de deratizare şi dezinsecţie, în termen de 5 zile de la constatarea apariţiei rozătoarelor sau insectelor.

De asemenea, aceștia sunt obligați:

– Să salubrizeze și să igienizeze spaţiile proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie;

– Să efectueze lucrări de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;

– Să ia măsuri de combatere a dăunătorilor de pe spaţiile verzi din proprietate;

– Să nu execute lucrări  de dezinsecţie sau să aplice pesticide fără autorizare sau substanţe care afectează insectele polenizatoare

Nerespectarea obligaţiilor de mai sus se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.

Locale

ANCHETĂ. Rețea de traficanți de droguri destructurată, la Timișoara

Publicat

pe

Nu mai puțin de 16 persoane sunt suspecte că ar fi deținut și comercializat droguri de risc, de mare risc și substanțe psihoactive, printre care canabis, 3 – CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, cocaină, fiind identificate 37 de tranzacţii.

IGPR a anunţat că marţi, în judeţul Timiş, au început 24 de percheziţii, într-un dosar de trafic de droguri.

„Astăzi, 21 mai, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, pun în aplicare 24 de mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul  Timiş, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept şi fără a deţine autorizaţie”, a anunţat IGPR.

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2022 şi până în prezent,  16 persoane ar fi deţinut şi comercializat, în mod repetat, canabis, 3 – CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, cocaină, MDMA, MDMB-4en Pinaca, MDMB – Inaca, ADB-Butinaca (droguri de risc, mare risc şi substanţe psihoactive), către consumatori din judeţul Timiş, pe parcursul investigaţiilor fiind documentate 37 de asemenea tranzacţii.

Audierile se vor desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Acţiunea se realizează cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, precum şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Glad Voievod Timişoara.

Foto: IGPR

Citeste mai mult

Locale

Medicamentele expirate pot fi predate la Spitalul Clinic CF din Timișoara

Publicat

pe

Medicamentele expirate pot fi predate la punctul de colectare a medicamentelor de la populaţie, deschis, recent, la Spitalul Clinic CF din Timişoara.

Aici sunt colectate medicamente cu termenul de valabilitate depăşit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente cu recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piaţă.

Medicii atrag atenţia că medicamentele aruncate necorespunzător sunt un adevărat pericol, întrucât pot contamina sursele de apă şi pot afecta sănătatea.

„Deşeurile de medicamente aruncate necorespunzător pot contamina sursele de apă şi afecta sănătatea noastră. Poluarea mediului este o problemă serioasă şi, de aceea, eliminarea corectă a medicamentelor este esenţială”, a transmis dr. Veronica Popa, medic primar epidemiologie la Spitalul Clinic CF Timişoara.

Spaţiul de colectare special amenajat se găseşte în curtea spitalului, unde se pot depune aceste deşeuri în mod controlat.

Colectarea deşeurilor de medicamente se face marţea şi joia, între orele 10:00 – 12:00.

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Bărbat bătut și tâlhărit într-o stație de tramvai din Timișoara

Publicat

pe

Doi bărbați au fost reținuți după ce au fost bănuiți de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, aceștia atacând o persoană întro stație de tramvai și furând0i portofelul.

Zilele trecute, polițiștii timișoreni au fost sesizați de un bărbat, în vârstă de 59 de ani, cu privire la faptul că, în jurul orei 23:20, în timp ce se afla într-o stație de transport public de persoane din Timișoara, doi necunoscuți l-ar fi lovit în repetate rânduri, iar ulterior i-ar fi sustras portofelul din buzunar, în care se afla suma de aproximativ 5.000 de lei și acte personale, după care persoanele au fugit într-o direcție necunoscută.

Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, stabilind că cele sesizate se confirmă, iar în urma investigațiilor efectuate, au reușit identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, respectiv 2 bărbați, în vârstă de 38 și de 48 ani.

În urma administrării probatoriului în cauză, cei 2 bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a acestora.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite