După ce ani la rând cercetătorii au avertizat cu privire la acest efect, cele mai recente concluzii indică altceva. Colesterolul nu este influențat negativ de consumul de brânză, lapte sau de gălbenușul din ou.
În ultima jumătate de secol a fost susținută ideea conform căreia alimentele bogate în grăsimi animale duc la boli cardiovasculare. Însă oamenii de știință americani au constatat în urma celor mai recente cercetări că această ipoteză nu se confirmă, subliniind acest lucru și în Ghidul Alimentar aprobat de Guvernul SUA 2015.
”Aceste noi recomandări înseamnă o confirmare a unor ipoteze alternative care au circulat de-a lungul a zeci de ani în paralel cu cele care condamnau colesterolul.”, declară consultantul român în nutriție și fitness Cristian Mărgărit. ”Încă de la început au fost contestate studiile care indicau aportul alimentar de colesterol drept vinovat pentru bolile cardiovasculare. Un exemplu este așa-numitul „paradox francez”, unde s-a constatat o incidență scăzută a acestor boli în pofida consumului mare de colesterol în Franța și alte zone.”, mai adaugă specialistul.
Atenție!
Rămâne însă problema consumului de ouă la diabetici și persoanele cu anumite predispoziții genetice (aprox.1 din 4 oameni), deși există pe lista suspecților și aminoacidul cisteina, găsit în cantități mari în albuș.
Rămân problemele prepararii termice (ex.: prăjirea) și a asocierii acestor alimente bogate în grăsimi cu alimente bogate în carbohidrați (zahăr, făinoase) care duce la un exces total de calorii.
Lactatele, ouăle și alte alimente bogate în colesterol nu pot fi mâncate „la liber”, pentru simplul motiv că excesul în sine este cel care dăunează, nu o anumită componentă neapărat.
Variantele ecologice sunt cele mai sigure
Dintre tipurile de brânză, de lactate și de ouă, iată care sunt cele care ar merita să fie alese în primul rând, în coșul de cumpărături în opinia lui Cristian Mărgărit. ”Personal consider că este bine să se meargă spre lactatele cu un conținut mediu de grăsime și către cele fermentate (iaurt, brânzeturi maturate). Pentru lactatele „de țară” (în special de la oi și capre care au păscut iarbă) se pot alege variantele tradiționale. Ouăle de la găini crescute în libertate sunt, cu siguranță, mai hrănitoare. Pentru toate consider că variantele „bio” (ecologice) sunt cele mai sigure. Din păcate, sunt și ceva mai scumpe, ceea ce le face mai puțin accesibile publicului larg.”
Alimentația și sportul ajută la prevenirea bolilor
”Chiar dacă nu este necesar să urmărim cantitățile de colesterol din dietă (pentru oamenii sănătoși) este important să corelam alimentația cu modul de viață și să evităm excesele. Acestea sunt cauzate în principal de consumul mare de zahăr, făină albă, uleiuri vegetale, așadar surse de calorii goale. Sportul făcut după posibilitățile fiecăruia și un program de odihnă corespunzător ajută cel mai mult la prevenirea bolilor omului modern.” (Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness, getfit.ro)