Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Patru puncte de prim ajutor în perioada caniculei, la Timișoara

Publicat

pe

Începând de joi, 20 iunie, în oraș vor funcționa patru puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă. Primăria Municipiului Timișoara asigură aprovizionarea cu apă îmbuteliată, iar Direcția de Sănătate Publică pune la dispoziție personalul sanitar.

Punctele de prim ajutor sunt amplasate în interiorul următoarelor locații:

Oficiul Poștal nr. 1, Timișoara – Bv. Revoluției din 1989 nr. 2

Opera Română Timișoara – Agenda de Bilete – Str. Mărășești. nr. 2

Oficiul Poștal nr. 5, Ghișeul nr. l, Timișoara – Str. 1 Decembrie, nr. 90;

Piața Agroalimentară Iosefin Timisoara.

Punctele funcționează zilnic, între orele 10:00 – 18:00, în spații climatizate.

Primăria Municipiului Timișoara cooperează cu Direcția de Sănătate Publică Timiș și Societatea Română de Cruce Roșie – Filiala Timiș pentru stabilirea modalităților de intervenție în caz de caniculă. Pe lângă distribuirea apei potabile, în  perioadele de cod portocaliu și roșu se asigură, la nevoie, și asistență medicală.

În peste 90 de locuri din Timișoara, respectiv parcuri, bulevarde și piețe publice există fântâni forate. Lista completă este disponibilă aici.

În plus, societatea Aquatim a montat 9 cișmele noi în această primăvară pentru timișoreni și animalele acestora de companie.  Ele se află în Parcul Copiilor, Parcul Civic, Parcul Central, Parcul Alpinet, Parcul Catedralei și Parcul Adolescenței.

Pe timpul caniculei, se recomandă adoptarea unor măsuri cu caracter preventiv:

Efectuați deplasările în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spații publice);

Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00- 18.00;

Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) pentru că vă deshidratează;

Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

Dacă suferiți de diferite afecţiunii, continuați tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să vă consultați medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea și ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Foto: Arhivă

Locale

CAMPANIE: „Nu dați bani cerșetorilor!“, la Timișoara

Publicat

pe

Acțiune de amploare a polițiștilor locali pentru descurajarea cerșetoriei – 20 de persoane care apelau la mila publică depistate.

Acestea refuză sprijinul autorităților: „fac mai mulți bani cerșind decât voi muncind!”

Polițiștii locali din cadrul Serviciilor Siguranță și Ordine Publică și Patrulare și Control Spațiul Public au început, zilele trecute, o amplă acțiune, cu efective mărite, pe linia combaterii fenomenului cerșetoriei, în ultima perioadă constatându-se o creștere a numărului persoanelor care apelează la mila publică pe raza municipiului Timișoara. Acest gen de acțiuni, care vor fi organizate periodic, pe lângă patrulările zilnice desfășurate în vederea ridicării acestor persoane și predarea lor către centrele sociale, au drept scop descurajarea celor care s-au obișnuit să vină în orașul nostru pentru că aici li se oferă bani. Verificările au avut loc în zonele în care s-a reclamat cel mai frecvent acest fenomen, precum marile intersecții din oraș, zona centrală, proximitatea centrelor comerciale și a piețelor agroalimentare.

Astfel, doar într-o zi, 20 de persoane care apelau la mila publică au fost depistate în zone precum Piața 700, Dacia, zona centrală, Catedrala Mitropolitană, Gara de Nord, Eternității, Parcul Zurich etc. Acestea au fost preluate din stradă și duse la Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Francisc” de pe Str. Telegrafului. Acțiunea continuă și în perioada următoare.

Aceste persoane au devenit tot mai insistente, uneori chiar agresive, unele dintre ele își folosesc copiii la cerșit sau mizează pe mila trecătorilor etalând dizabilitățile fizice de care suferă ori pur și simplu sunt persoane apte de muncă, care și-au făcut un stil de viață din a cere bani fără să-și dorească reintegrarea în societate. Din cauza legislației care prevede doar sancțiuni contravenționale, aceste persoane continuă să fie prezente pe străzi și să producă disconfort celorlalți cetățeni.

Polițiștii locali acționează prin preluarea lor din stradă și predarea către centrele sociale chiar și de mai multe ori pe zi. Fără sprijinul cetățenilor este însă dificil de ținut sub control acest fenomen, motiv pentru care facem apel din nou să nu li se mai ofere bani, deoarece în acest fel îi menținem în stradă.

De fiecare dată, asupra acestora polițiștii locali găsesc sume semnificative de bani, chiar și de ordinul miilor de lei, sume de bani pentru care nu există însă baza legală pentru a putea fi preluați în vederea confiscării.

Persoanele depistate în stradă sunt predate centrului de asistență socială al DAS Timișoara de pe Str. Telegrafului, în care au posibilitatea să rămână până la trei ani, timp în care ar beneficia de cazare, masă și asistență medicală în mod gratuit, ar putea să se încadreze în câmpul muncii, iar banii câștigați în cei trei ani să îi pună deoparte pentru a putea începe o viață nouă, independentă. Cu toate acestea, ei refuză să rămână în centru și se întorc în stradă în aceeași zi, motivând chiar ei că „este mult mai profitabil să cerșesc decât să muncesc, fac mai mulți bani cerșind decât voi muncind”.

Autoritățile roagă celor care observă cerșetori sau oameni ai străzii că pot apela la numerele de telefon ale Dispeceratului Poliției Locale, 0256.968 sau 0256.246.112, pentru ca echipajele noastre să se deplaseze în vederea preluării acestor persoane și predarea lor către autoritățile în drept, pentru a încerca reintegrarea lor în societate.

Foto: Poliția Locală Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Program de stropire a străzilor pentru prevenirea efectelor caniculei, la Timișoara

Publicat

pe

După finalizarea operațiunilor de spălare derulată pe 104 de străzi, dintre care pe 25 a fost curățat carosabilul până la bordură, cu parcarea alternativă a mașinilor, Primăria Timișoara demarează programul de stropire a străzilor.

Deoarece temperaturile sunt în creștere, se va interveni pe principalele străzi și bulevarde, pentru a reduce disconfortul termic, începând de luni, 1 iulie 2024. Sunt vizate arterele unde se înregistrează un trafic mai intens, care determină și un nivel mai ridicat al temperaturilor.

 Campania de stropire a străzilor se va derula în lunile iulie-august. Activitățile de stropire vor fi efectuate în prima jumătate a zilei, pentru a maximiza eficiența și a evita aglomerarea traficului la orele prânzului.

 Intervențiile vor fi programate ținând cont de perioadele de caniculă și/sau temperaturi ridicate, fără precipitații.

Citeste mai mult

Locale

AMENZI pentru aruncarea deșeurilor pe domeniul public, la Timișoara

Publicat

pe

Mai multe persoane au fost amendate după ce au fost prinse de polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului că au abandonat deșeuri pe domeniul public, în locuri nepermise.

Două persoane care au abandonat, la începutul lunii iunie, pe timp de noapte, mai mulți saci cu moloz și alte resturi din construcții provenite de la amenajările interioare efectuate la un imobil de pe Strada Preyer din Timișoara au fost sancționate cu câte 30.000 de lei fiecare, conform OUG 92/2021, cu măsura complementară de a ridica deșeurile depozitate la intersecția Străzilor Mangalia cu Platanilor.

O a treia persoană care a abandonat deșeuri, tot pe timp de noapte, la intersecția Străzilor Grofșoreanu cu Romulus, a fost identificată de polițiștii locali și sancționată cu 30.000 de lei.

O altă persoană care a fost depistată zilele trecute abandonând resturi la o rampă de sub podul din Calea Șagului a fost sancționată cu 1000 de lei.

Poliția Locală Timișoara atrage atenția că va acționa în continuare pentru eradicarea acestui fenomen și că va aplica sancțiuni drastice celor care încalcă legislația în vigoare.

Doar în luna iunie, polițiștii locali au aplicat pe linie de mediu un număr de 55 de sancțiuni în valoare de 221.400 lei.

Totodată, polițiștii locali îi atenționează pe cei care intenționează să se ocupe cu astfel de îndeletniciri că beneficiază, în activitatea desfășurată, și de sprijinul locuitorilor, care pun la dispoziție informațiile pe care le au pentru a se lua măsuri împotriva celor care nu îi respectă prin murdărirea domeniului public.

Foto: DGPL Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite