Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Sute de mii de femei din România pot afla dacă sunt sau nu suspecte de boala gravă numită endometrioză

Publicat

pe

În România, este lansată la finalul lunii august platforma online de informare www.endometrioză.ro, primul site din țară dedicat acesti boli despre care se presupune că ar afecta peste 400.000 de femei, într-o formă mai simplă până la foarte gravă.

Platforma online este o inițiativă a doctorului timișorean Voicu Simedrea, medic primar ginecologie-obstetrică specializat în chirurgia endometriozei, căruia îi s-au alăturat unii dintre cei mai experimentați medici din Europa în endometrioză: dr. Horace Roman – ambasador al Societății Mondiale de Endometrioză, și dr. Jörg Keckstein – specialist în chirurgie minim invazivă și șef al primului Centru de Endometrioză de grad III din Austria. Proiectul este dezvoltat și cu sprijinul unor paciente care doresc să-și împărtășească experiența despre gestionarea endometriozei.

Website-ul este și o sursă de informare pentru medici, fiind puțini medici în România care cunosc această boală, dar și mai puțini sunt specializați în diagnosticarea și tratarea ei.

“De ani de zile văd că pacientele se confruntă cu lipsă de informație în ceea ce privește endometrioza sau au informații eronate. Din păcate, pentru că boala este una recent descoperită informațiile sunt puține. Este important să existe cel puțin o platformă de informare care să conțină date oferite de specialiști, în care pacientele și potențialele paciente să aibă încredere. De asemenea, câteva paciente și-au arătat disponibilitatea de a se implica în campanii de conștientizare a endometriozei, astfel că această platformă, endometrioză.ro, a venit ca un proiect comun al cărui scop este informarea corectă, informarea pentru prevenție și informarea pentru tratament”, a declarat dr. Voicu Simedrea despre implicarea sa în acest proiect.

Conform acestuia, numărul de bolnave de endometrioză în România este foarte mare, de ordinul sutelor de mii, aceste date fiind extrapolate la statisticile existente în țările din blocul ex-sovietic (pentru că în România nu există statistici pentru această boală). Principala problemă a pacientelor este că până să fie diagnosticate cu endometrioză ele sunt tratate pentru alte boli a căror simptomatologie se confundă cu cea a endometriozei. Rezultatul este o evoluție în stadiu avansat a bolii, care necesită chiar și intervenții chirurgicale complexe. De asemenea, impactul asupra vieții pacientei este mare, aceasta fiind afectată în viața personală, dar și profesională și socială.

“Am ales să mă implic în acest proiect pentru că știu cât de greu este să te lupți cu endometrioza și cât de greu se găsesc informațiile corecte. Internetul e plin de tot felul de articole, dar nu toate sunt de ajutor. Eu mă confrunt cu această boală din adolescență. Ani de zile am fost în zadar pe la medici. Din întâmplare am reușit să ajung la specialiști care să mă ajute așa cum am nevoie. Între timp am ajuns în cel mai grav stadiu de endometrioză. Consider că este anormal să găsești soluții medicale din întâmplare. Cred că e nevoie ca și noi, pacientele, să ajutăm la conștientizarea endometriozei pentru ca un număr cât mai mare de femei și de adolescente să afle ce înseamnă boala, ce simptome are și să ia măsuri cât mai din timp”, a spus Marina Râșnoveanu, diagnosticată cu endometrioză și implicată activ în dezvoltarea proiectului online endometrioză.ro.

Din echipa de proiect fac parte medici specialiști în domenii conexe astfel încât endometrioza să fie abordată multidisciplinar, pentru că doar astfel poate fi menținută sub control.

Informațiile de pe website și altele, preluate de pe platforme din străinătate sau din România, sunt publicate și pe pagina de Facebook asociată proiectului: www.facebook.com/despreEndometrioza/.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Explozie de cazuri de tuse convulsivă la copii, la Timișoara

Publicat

pe

Medicii din Timişoara trag un semnal de alarmă în privinţa numeroaselor cazuri de tuse convulsivă sau tuse măgărească, aşa cum e cunoscută ea popular.

În Timişoara au fost diagnosticate 24 de cazuri, cele mai multe din ţară, medicii spunând că acest lucru este cauzat de lipsa vaccinului.

„Ieri cred că eram pe primul loc din ţară cu cele mai multe cazuri confirmate de tuse convulsivă. E vorba de copii, sigur, nevaccinaţi. Au fost ieri 24 de cazuri, dacă nu mă înşel. Acest lucru arată că copiii nu au fost vaccnaţi şi când rata de vaccinare este scăzută începe să crească numărul de cazuri”, a declarat conf. dr. Ovidiu Roşca, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, marţi seară, la Medika TV.

Întrebat cât de complicată afecţiunea acesta, medicul Ovidiu Roşca a explicat că poate exista mortalitate în cazul bebeluşilor.

„La copii sub 3 luni mortalitatea este între 1 şi 3 la sută. Cu cât creşte vârsta, cu atât scade riscul de a face forme severe, dar asta nu însemană că ei nu pot să facă. Cei mai expuşi să facă această boală sunt copii sub 3 luni şi cei până în 2 ani. Cel mai riscant e la copiii sub 3 luni, ei dezvoltă forme severe, complicaţii şi pot să rămână şi cu sechele, de la probleme la sistemul nervos la insuficienţe respiratorii”, a precizat Roşca.

Medicul mai spune că boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Citeste mai mult

Sănătate

Sănătatea mintală. Cum te poate ajuta Biblia?

Publicat

pe

„Aproape jumătate dintre europeni s-au confruntat cu dificultăți în materie de sănătate mintală”. Declarația de mai sus, făcută la începutul lunii octombrie 2023 de Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, a avut la bază rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală, efectuat în iunie 2023 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta a relevat că principalele probleme emoționale cu care s-au confruntat europenii în cele 12 luni precedente fuseseră stările de depresie și anxietatea.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a constatat că în 2019 aproape 1 miliard de persoane se luptau cu o tulburare mintală. Dar pandemia de Covid-19 a agravat problema, cauzând o creștere de peste 25% a cazurilor de anxietate și a tulburări depresive majore.

În contextul acestei crize mondiale a sănătății mintale, pe site-ul JW.ORG a fost publicată o revistă ce conține multe sfaturi practice și principii biblice utile care le pot aduce sprijin pe plan emoțional celor ce suferă de astfel de afecțiuni. Aceasta este intitulată „Sănătatea mintală – Biblia te poate ajuta” și poate fi accesată online sau descărcată gratuit de pe site în diverse formate.

„Nu oamenii sănătoși au nevoie de doctor, ci bolnavii” este primul principiu menționat în revistă. El a fost formulat de Isus Cristos și este consemnat în Evanghelia după Matei, capitolul 9, versetul 12. În armonie cu acest principiu, revista subliniază că o persoană care se confruntă cu o stare persistentă de îngrijorare, anxietate sau tristețe ar putea avea nevoie de „ajutor de specialitate pentru a identifica și a trata cauzele”, precum și că „multora le-a fost de mare folos să afle informații despre afecțiunea lor din surse sigure”.

Bineînțeles, Biblia nu este o carte de medicină, dar ea îi poate ajuta pe cei ce o citesc să facă față situațiilor stresante, gândurilor negative, emoțiilor dureroase și problemelor de sănătate fizică și mintală. Astfel că revista prezintă multe principii biblice deosebit de practice și încurajatoare. Totodată, ea conține exemple biblice ale unor bărbați și femei din trecut care au înfruntat diverse stări emoționale tulburătoare, relatări ale mai multor persoane care se luptă cu o formă de tulburare mintală și sugestii practice pentru cei care le oferă ajutor persoanelor suferinde.

Site-ul jw.org conține o multitudine de articole pe acest subiect, cum ar fi:

Ce ar trebui să știți despre tulburările mintale

Ce înseamnă să suferi de depresie?

Depresia la adolescenți – Cauze și ajutor

Cum să lupt împotriva depresiei?

Nu te lăsa pradă tristeții!

O caracteristică deosebit de apreciată este faptul că în partea de jos a fiecărei pagini pot fi găsite linkuri către alte articole asemănătoare. Totodată, cititorii au posibilitatea de a folosi funcția de căutare, din partea de sus a fiecărei pagini, pentru a găsi tot ce s-a publicat despre un subiect care îi interesează.

Toate materialele de pe JW.ORG, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, sunt gratuite și pot fi accesate și descărcate fără să fie necesar un cont sau un abonament.

Citeste mai mult

Sănătate

Manipularea fascială – fizioterapie inovativă

Publicat

pe

Manipularea fascială Stecco® ajunge în Timisoara. Metoda dezvoltata în peste 30 de ani și prezentă în peste 50 de țări de italianul Luigi Stecco împreuna cu copiii lui dr. Carla și Antonio Stecco, și care a revoluționat recuperarea medicală, ajunge în România.

Datorită kinetoterapeutului Adnana Apostol, unul din cei 2 terapeuți certificați din țara noastră, avem posibilitatea să ne tratăm cu această metodă de recuperare medicala inovativă în cadrul cabinetului Salus.

Faptul că întreg corpul este acoperit de fascie, țesut care înfășoară toți mușchii și organele, se stie demult, dar timp de secole nu a fost clar la ce anume foloseste acest tesut pana cand studiile medicale au permis sa intelegem functia si posibilele aplicatii terapeutice. In practica este vorba despre o tehnica de recuperare  folosita in fizioterapie si care vede in fascie punctul nodal asupra carui sa actionam pentru rezolvarea durerilor si a altor probleme cu care se confrunta pacientii.

Care este noutatea?

In practica clinica traditionala se acorda o atentie aproape exclusiva consecintelor, asupra durerii intense ca si boala, si asupra carora sa actionam prin folosirea medicamentelor sau a terapie instrumentale, dar care nu actioneaza asupra adevaratei cauze a durerii ci asupra simtomului dureros. Punctul forte al terapiei este atentia data cauzei durerii (de ce ma doare?) si nu consecintei, adica durerea

Muta atentia terapeutului de la tratamentul simptomului (ex. durere, inflamatie, iritatie), intervenind direct asupra cauzei, (ex. fracturi precedente, trumatisme, operatii,etc) uneori chiar departe de sediul durerii.

Manipularea fasciala se foloseste de durere pentru a intelege cum sa actioneze asupra cauzei disfunctiei si cauta diferite asocieri intre diversele patologii ale pacientului luand in considerare tot istoricul acestuia, realizand un tratament global personalizat.

In ce probleme putem actiona?

Probleme foarte diferite intre ele, atat in faza acuta cat si cronica,  isi pot gasi solutia in manipularea fasciala: pe langa disfunctii ale aparatului locomotor (cefalee, cervicalgie, spondiloza cervicala, lombalgii, lombosciatalgii, gonalgii, sindrom de tunel carpian, tendinite, entorse, gonalgii, coxalgii, fasciita plantara, dureri de umar, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, etc.) ne concentram si pe disfunctiile organelor interne, cautand cauze si solutii pentru disfunctii care nu vin asociate cu terapia fizioterapica (vertij, durere menstruala, constipatie, senzatia de nod in gat, cistite recurente, etc.)

Terapia poate fi aplicata atat adultiilor cat si copiilor.

Este o metoda concreta si economica pentru pacient, deoarece reduce frecventa sedintelor, tratamentul durand 50 min si se repeta o data la 7-10 zile. Durata ciclului de tratament, 4 – 5 sedinte in majoritatea cazurilor, sunt suficiente pentru a  obtine o imbunatatire semnificativa, si de durata.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite