Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Călătorii muzicale. Lansarea Stagiunii 2024-2025, la Filarmonica „Banatul“ din Timișoara

Publicat

pe

Cu titlul „Călătorii muzicale”, Filarmonica Banatul Timișoara anunță lansarea Stagiunii 2024/2025. Vineri, 4 octombrie, de la ora 19:00, Sala Capitol se va umple de ecouri sublime și pasionante, în cadrul unui eveniment de excepție ce marchează deschiderea Stagiunii 2024 – 2025.

Concertul vocal-simfonic inaugural, sub conducerea dirijorală a maestrului Sascha Goetzel (Dirijor în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2024/2025), promite o seară memorabilă, plină de emoție și măreție.

Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul se reunesc pe aceeași scenă pentru a oferi publicului o experiență sonoră inegalabilă. În centrul atenției se află un trio de soliști de renume internațional: virtuozul violonist Florin Iliescu, talentatul violoncelist Bryan Cheng și remarcabilul pianist Simon Trpčeski, fiecare dintre ei aducându-și aportul unic în interpretarea capodoperelor muzicale.

Programul serii debutează cu Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră în do major, op. 56 de Ludwig van Beethoven, o lucrare care îmbină virtuozitatea cu emoția, aducând în prim-plan dialogul și armonia dintre cele trei instrumente. Această capodoperă va fi urmată de fascinantele Suite nr. 1 și 2 „Daphnis și Chloé” de Maurice Ravel, lucrare ce evocă pasiunea și romantismul celebrei povești.

Corul, pregătit de maestrul Iosof Todea, va completa această tablou artistic, aducând un plus de profunzime și expresivitate.

Noua stagiune continua joi, 10 octombrie 2024, când sunteți invitați să pătrundeți în fascinanta lume sonoră a muzicii de înaltă clasă, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”. În cadrul recitalului „Corespondențe expresive”, trei artiști talentați vă vor purta într-o călătorie muzicală fascinantă.

Virtuozul violonist și violist Florin Paul, maestrul oboist Dorin Gliga, și talentata pianistă Dana Paul-Giovaninetti vor da viață unor compoziții celebre și evocatoare. Programul recitalului va include lucrări ale unor titani ai muzicii clasice, de la Händel la Bach, de la geniul ritmat al lui Prokofiev la stilul vibrant și expresiv al lui Vivaldi. Veți asculta, de asemenea, lucrări contemporane semnate de D. Șostakovici, E. Ysaye, Viorel Munteanu și C. Bobescu, toate reunite în acest tablou sonor complex și emoționant.

Vineri, 11 octombrie 2024, de la ora 10:00, la Sala Capitol, repetiția concertului ce va avea loc în seara aceleiași zile, de la ora 19:00, se transformă într-un concert educativ dedicat tinerilor de 12 – 18 ani. Aceștia vor avea ocazia să vadă cum se pregătesc artiștii orchestrei, dar și solistul Teo Gheorghiu – pianist de talie internațională. Cu un stil interpretativ captivant și o virtuozitate remarcabilă, Teo va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37 de L. van Beethoven și îi va introduce pe tineri în culisele unui concert simfonic.

De asemenea, maestrul Radu Popa le va explica tinerilor spectatori care este cheia unui concert de succes.

Vineri, 11 octombrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol, vă invităm să pătrundeți în universul sonor al muzicii lui Beethoven. În interpretarea Orchestrei Simfonice „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta maestrului Radu Popa, veți asculta un concert ce promite să vă transpună într-o lume plină de emoții.

Alături de artiștii orchestrei, pe scenă se va afla un solist de talie internațională, pianistul Teo Gheorghiu. Cu un stil interpretativ captivant și o virtuozitate remarcabilă, Teo va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37.

Programul continuă cu Simfonia nr. 6 în fa major, op. 68, cunoscută sub numele de „Pastorala”, este una dintre cele mai iubite lucrări ale lui Ludwig van Beethoven și evocă frumusețea naturii și a vieții rurale. Structurată în cinci mișcări, această simfonie transmite o gamă variată de emoții, de la bucuria resimțită într-un peisaj idilic la momentele de liniște și contemplare.

Muzică din desene animate

Dragi copii, părinți și bunici, pregătiți-vă pentru o dimineață plină de magie și distracție! În 12 octombrie 2024, la ora 11:00, Sala Capitol va fi transformată într-o lume colorată și veselă a muzicii din desene animate. Ana David cu vioara ei melodioasă, Darius Tereu cu sunetul expresiv al violoncelului, Bogdan Preda cu flautul său fermecat și Andreea Olariu la pian vor aduce la viață cele mai iubite melodii din desenele animate.

Cu aranjamente magice realizate de Cristian Spătaru, fiecare notă va răsuna ca o poveste. Iar prezentatorul nostru, Ionuț Marian Pîrvulescu, va fi ghidul vostru în această aventură muzicală, plină de surprize și momente de neuitat. Nu ratați ocazia de a vă transforma sâmbăta într-o adevărată sărbătoare a sunetelor și a imaginației!

***

Un concert simfonic deosebit, în care sunetul și emoția se contopesc pentru a oferi o seară memorabilă va avea loc la Sala Capitol, vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00. Sub bagheta talentatului dirijor Róbert Farkas, orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul vă invită să audiați un program captivant, plin de profunzime și frumusețe.

Concertul va fi deschis de Uvertura Festivalului Academic, op. 80 de Johannes Brahms, o lucrare plină de energie și optimism. Apoi, avem plăcerea de a o avea ca solistă pe remarcabila Júlia Pusker, care va interpreta cu măiestrie Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 de Béla Bartók. Această lucrare, caracterizată prin ritmuri vii și teme folclorice, va crea o atmosferă electrizantă, în care vioara va dialoga intens cu orchestra, explorând nuanțe variate, de la delicatețe la forță impresionantă.

În încheiere, ne lăsăm purtați de grandioasa Simfonie nr. 4 în mi minor, op. 98 a lui Brahms, o capodoperă ce îmbină rafinamentul, profunzimea emoțională și măreția orchestrală, specifice stilului brahmsian.

Vineri, 25 octombrie 2024, ora 19, Sala Capitol va fi gazda unui concert vocal-simfonic de excepție, unde muzica de cameră se va împleti armonios cu cele mai grandioase forme orchestrale. Sub bagheta dirijorului britanic Thomas Adès, renumit pentru abordările sale inovatoare și stilul eclectic, orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” vor aduce pe scenă lucrări de o profunzime emoțională rar întâlnită.  Thomas Adès, cunoscut pentru creativitatea sa unică, va conduce concertul printr-o selecție variată, incluzând compoziții de Kurtág și Boulez, alături de lucrarea sa, „Dawn, Chacony at Any Distance”.

Baritonul Nicolas Isherwood, un artist distins, cu o carieră internațională strălucitoare, va interpreta fragmente pline de forță și eleganță, aducând la viață nuanțele profunde ale texturilor muzicale. Isherwood este apreciat nu doar pentru vocea sa caldă, ci și pentru abilitatea de a transmite emoția prin intermediul muzicii. Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara se va alătura acestei serii de interpretări, aducând un suflu tineresc și vibrant.

Sub îndrumarea dirijorilor Iosif Todea și Maria Gyuris, corul va adăuga o dimensiune plină de vitalitate concertului.  Concertul va culmina cu oratoriul „De profundis” semnat de maestrul Remus Georgescu, o adevărată evocare a sentimentelor.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieri și pe myticket.ro: https://shorturl.at/jLIuG

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Cultură

Concert de jazz simfonic cu Teodora Brody și Orchestra Filarmonicii „Banatul“ din Timișoara

Publicat

pe

Filarmonica „Banatul“ din Timișoara vă invită la un concert senzațional, vineri, 27 septembrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol.

Celebra interpretă Teodora Brody, recunoscută pentru capacitatea sa de a vrăji publicul cu o combinație inovatoare de jazz, muzică clasică și muzică tradițională românească, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii, va prezenta lucrări reimaginate de pe albumul său recent, „Rhapsody”. Pentru lansarea acestui album, Teodora a colaborat cu una dintre cele mai celebre orchestre ale lumii – London Symphony Orchestra.

Concertul de vineri se va desfășura sub bagheta dirijorului Lee Reynolds. Filarmonica Banatul este prima orchestră din România alături de care Teodora va interpreta piesele de pe noul său album, despre care solista spune: „Să creez acest album reprezintă o călătorie îndelungată și un proiect născut din pasiune. Legătura pe care o simt față de muzica clasică este profundă – îmi simt spiritul plutind când interpretez aceste mari piese, răspunzând cu glasul meu la muzici care au mișcat și au inspirat oamenii de-a lungul secolelor. Să văd albumul „Rhapsody” ieșind în sfârșit în lume este îndeplinirea unui vis pentru mine.”

Programul concertului va cuprinde lucrări celebre, precum Sonata Patetica a lui Beethoven, reinterpretată vocal, urmată de un moment Mozart, aranjat cu măiestrie de către Călin Grigoriu. Apoi, Rapsodia nr. 1 de George Enescu va răsuna în inimile celor prezenți, aducând un omagiu tradiției culturale românești. Vor urma Dansurile românești de Bartók, Doina din repertoriul tradițional, în interpretare a cappella, Canonul lui Pachelbel și Sonata lunii de Beethoven. Seara se va încheia sclipitor cu Rapsodia nr. 2 de Enescu.

„Teodora Brody-Enache a profitat de șansa de a face o mișcare evolutivă în viitorul muzicii. Imaginația și curajul ei sunt admirabile”, au scris americanii de la faimoasa revistă Fanfare, iar spaniolii de la Ritmo au subliniat: „Cu Bartók și dansurile sale românești, românca este în elementul ei, devenind un punct de întâlnire între trei forțe copleșitoare ale naturii: Bartók, jazzul și Teodora Brody.”

Lee Reynolds, orchestratorul proiectului: „La sfârșitul celei de-a doua zile de înregistrări, când orchestra plecase și studioul era cufundat în liniște, am înregistrat această doină pur și simplu uluitor de frumoasă, neacompaniată. Producătorul și cu mine eram în camera de audiție și ne-am privit unul pe altul efectiv cu gurile căscate. A fost un moment magic. Acestea nu se întâmplă foarte des și, totuși, noi am surprins atât de multe asemenea momente cu Teodora, pe acest album.

Pe scena Sălii Capitol, alături de Teodora Brody, vor urca și violoncelistul Andrei Kivu, chitaristul Călin Grigoriu și percuționistul Joca Perpignan.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/MoJ42

𝐓𝐄𝐎𝐃𝐎𝐑𝐀 𝐁𝐑𝐎𝐃𝐘

Născută în România, Teodora Brody locuiește acum în Elveția și și-a început studiile în jazz clasic, ieșind în evidență pentru prima oară la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, cântând alături de legendarul pianist de jazz Johnny Răducanu.

Apreciată pentru forța sa vocală extraordinară și pentru viziunea sa creativă, Teodora Brody este un pionier al fuziunii dintre jazz și doină, fiind recunoscută pe plan global pentru a fi prezentat publicului internațional acest tip de muzică extraordinar, profund emoționant. Teodora a apărut în mod regulat pe scenele unor prestigioase festivaluri de jazz din Europa, inclusiv Montreux, Lugano și Marciac, iar peste Atlantic, a interpretat la US Library of Congress și la Corcoran Gallery of Art, cât și în cluburi legendare precum Iridium New York și Blues Alley în Washington D.C.

În anul 2004, guvernul American a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al României în Statele Unite ale Americii, iar în anii 2007 și 2008, i-a fost decernat premiul pentru „Cea mai Bună Contribuție Internațonală la Jazz a unui Artist Român” de către Compania Română de Radiodifuziune.

Citeste mai mult

Cultură

Proiectul DiverCity, la Timișoara. Povești și creații ale artistelor locale

Publicat

pe

Asociația Sfera Timișoarei invită comunitatea la evenimentul Povești și creații ale artistelor locale, joi, 19 septembrie, de la ora 18:00, la Casa Artelor din Timișoara.

Evenimentul promovează diversitatea culturală și încurajează implicarea comunității în aprecierea și susținerea artei locale. Activitatea este organizată în cadrul proiectului DiverCity și urmărește să celebreze feminitatea în artă și să inspire femeile din comunitate să creeze.

În cadrul evenimentului vor fi prezente artistele Pusha Petrov, Livia Mateiaș, Irina Magdalena Tomici, Diana Szenasi, Melciu Elena Ștefania și Lavinia Hagiu. Acestea vor împărtăși călătoria lor în domeniul artistic și expune câteva creații reprezentative. După prezentările și împărtășirile artistelor, participanții vor putea descoperi și achiziționa creațiile expuse.

Acest eveniment este organizat cu sprijinul Uniunii Bulgare Din Banat România, prin amabilitatea Domnului Președinte Gheorghe Nacov.

Evenimentul se va desfășura joi, în data de 19 septembrie 2024, de la ora 18:00 la 20:00 la Casa Artelor, strada Episcop Augustin Pacha nr. 8, Timișoara.

Proiectul DiverCity contribuie la completarea și amplificarea rezultatului Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” prin crearea de contexte interdisciplinare și colaborative cu conținut cultural și educațional pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Cofinanțatori: Primăria Comunei Biled, Uniunea Bulgară din Banat-România și Uniunea Sârbilor din România.

Parteneri: In-tuition.ro, Asociația „Inițiativă în Educație”, Cărturești Timișoara, Institutul Intercultural Timișoara, Asociația „De-a arhitectura”, Asociația „Colț de Banat”, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Serbia, Asociația Culturală Pusta, Asociația „Casa Buna Mica”, Asociația „Piticii Monei”, Asociația Action for People, Asociația Lapsus.

Partener media: Radio Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

„Puccini 100” – Centenarul unui geniu. Concert simfonic extraordinar la Filarmonica „Banatul“ din Timișoara

Publicat

pe

La 100 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari compozitori de operă ai lumii, Filarmonica Banatul Timișoara celebrează geniul creator al lui Giacomo Puccini printr-un concert simfonic extraordinar.

Vineri, 13 septembrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol, vă invităm să pășiți în lumea magică a creațiilor marelui compozitor italian.

Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu, ne invită să ne lăsăm pătrunși de emoția, sensibilitatea și dramatismul compozițiilor lui Puccini. Armonia sonoră va fi completată de vocea strălucitoare a sopranei Luiza Fatyol și forța expresivă a tenorului Ioan Hotea.

Printre lucrările celebre pe care le vom audia se numără „Madama Butterfly”, „La Bohème”, „Tosca” și „Turandot”.

Biletele au preț unic: 5 lei de persoană.

Anunțat inițial că se va desfășura în curtea Școlii Gimnaziale nr. 24 (Cartierul Dacia), concertul simfonic extraordinar „Puccini 100”, va avea loc în Sala Capitol, din cauza vremii nefavorabile.

**La eveniment, au acces și copiii. Vârsta minimă – 7 ani.

Giacomo Puccini (1858-1924) este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori de operă din istorie, alături de Giuseppe Verdi și Richard Wagner. Lucrările sale continuă să fie iubite și interpretate pe scena mondială. Cu o carieră de succes și o moștenire durabilă, muzica sa rămâne un simbol al emoției și pasiunii umane.

Puccini a reușit să îmbine, într-un mod unic, drama vieții, emoția profundă și sonoritatea memorabilă, transformând fiecare operă într-o experiență emoțională copleșitoare. De la capodopere precum „La Bohème” și „Tosca” la „Madama Butterfly”, fiecare notă compusă de el rezonează cu profunzimea simțirii umane și ne invită să explorăm cele mai intime colțuri ale sufletului.

Printre cele mai celebre opere ale sale se numără:

„La Bohème” (1896) – O poveste tragică despre dragoste și sărăcie, care urmărește viața a patru artiști boemi din Paris.

„Tosca” (1900) – O operă dramatică plină de intensitate emoțională, care se desfășoară în Roma și explorează teme precum dragostea, trădarea și politica.

„Madama Butterfly” (1904) – O operă despre dragostea tragică dintre o tânără japoneză și un ofițer american, care aduce în discuție probleme de cultură și identitate.

„Turandot” (1926, postum) – O operă bazată pe o legendă chineză, ce o are în centrul atenției pe necruțătoarea prințesă Turandot. Opera este cunoscută pentru aria sa celebră „Nessun dorma”.

Puccini a avut o abilitate deosebită de a crea melodii memorabile și de a explora emoțiile profunde ale personajelor sale, utilizând o orchestrație bogată și colorată. Stilul său a evoluat de la influențele romantice către un modernism mai pronunțat, integrând elemente din muzica populară și utilizând tehnici inovatoare pentru a construi tensiune dramatică.

Puccini a lăsat o amprentă durabilă în lumea operei, iar lucrările sale continuă să fie reinterpretate și performate pe scenele din întreaga lume.

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite