Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

12.500 lei pentru șomerii care se angajează în alt oraș

Publicat

pe

Şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, a decis, miercuri, Guvernul.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat, miercuri, că în şedinţa Guvernului a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care cuprinde măsuri pentru stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile şi combaterea şomajului, acestea vizând persoanele aflate în căutarea unui serviciu, angajatorii, dar şi românii din diaspora.

 

„În mod direct, din punct de vedere tehnic, introducem o primă de activare de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat care îşi semnează un contract de muncă”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii Dragoş Pîslaru.

 

El a subliniat că persoanele care vor să beneficieze de aceşti bani trebuie să rămână angajate la acelaşi angajator minimum 3 luni.

 

O altă categorie nou inclusă în pachet pentru a beneficia de măsuri active de ocupare a locurilor de muncă este cea a şomerilor de lungă durată.

 

„Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Spre exemplu, şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. Finanţarea acestor măsuri active se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj”, precizează Guvernul.

 

„Introducem în premieră şi redefinim conceptul de sprijin pentru navetă. Discutăm de o primă de încadrare care permite ca orice om din această ţară care doreşte să se angajeze – fiind în şomaj – la mai mult de 15 km de domiciliul său să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe km, plafonată la 55 de lei pe zi care să îi permită să se ducă şi să lucreze la distanţă faţă de domiciliu”, a arătat Pîslaru.

 

Totodată, ministrul Muncii a spus că pentru a preveni depopularea zonelor cu grad înalt de sărăcie, pachetul de mobilitate încurajează investitorii din zonele respective să-şi atragă personal calificat şi din alte zone, explicând că în cazul în care un investitor doreşte să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată, dar nu găseşte forţă de muncă specializată, poate angaja şomeri care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 lei în două tranşe, adică 50% în momentul semnării contractului şi 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

 

„O schimbare radicală este că încurajăm deplasarea familiilor. Dacă persoana care îşi găseşte un loc de muncă mai departe de 50 de km de domiciliul actual, îşi ia un membru actual al familiei – soţ, soţie, copii – va beneficia în plus de o subvenţie de 3.000 de lei”, a explicat Pîslaru, adăugând că, de asemenea, vor fi acordate subvenţii şi pentru angajator, urmând a fi ridicate plafoanele existente la un nou nivel, de 900 de lei.

 

„Le dăm angajatorilor subvenţii de 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau, după caz, de 18 luni, în cazul persoanelor cu handicap şi care reprezintă o compensaţie destul de semnificativă din salariile pe care persoanele care sunt mai puţin calificate le obţin în acest moment”, a spus ministrul Muncii. „Oricine din diaspora va veni în ţară şi îşi va căuta prin această ofertă pe care o avem pe mobilitate, va putea beneficia de cei 12.500 de lei”, a adăugat Pîslaru.

 

Măsurile prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri, vor intra în vigoare la 1 decembrie.

 

Sursa: DIGI24.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

ANCHETĂ. Rețea de traficanți de droguri destructurată, la Timișoara

Publicat

pe

Nu mai puțin de 16 persoane sunt suspecte că ar fi deținut și comercializat droguri de risc, de mare risc și substanțe psihoactive, printre care canabis, 3 – CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, cocaină, fiind identificate 37 de tranzacţii.

IGPR a anunţat că marţi, în judeţul Timiş, au început 24 de percheziţii, într-un dosar de trafic de droguri.

„Astăzi, 21 mai, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, pun în aplicare 24 de mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul  Timiş, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept şi fără a deţine autorizaţie”, a anunţat IGPR.

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2022 şi până în prezent,  16 persoane ar fi deţinut şi comercializat, în mod repetat, canabis, 3 – CMC, cunoscut sub denumirea de cristal, cocaină, MDMA, MDMB-4en Pinaca, MDMB – Inaca, ADB-Butinaca (droguri de risc, mare risc şi substanţe psihoactive), către consumatori din judeţul Timiş, pe parcursul investigaţiilor fiind documentate 37 de asemenea tranzacţii.

Audierile se vor desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Acţiunea se realizează cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, precum şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Glad Voievod Timişoara.

Foto: IGPR

Citeste mai mult

Locale

Medicamentele expirate pot fi predate la Spitalul Clinic CF din Timișoara

Publicat

pe

Medicamentele expirate pot fi predate la punctul de colectare a medicamentelor de la populaţie, deschis, recent, la Spitalul Clinic CF din Timişoara.

Aici sunt colectate medicamente cu termenul de valabilitate depăşit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente cu recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piaţă.

Medicii atrag atenţia că medicamentele aruncate necorespunzător sunt un adevărat pericol, întrucât pot contamina sursele de apă şi pot afecta sănătatea.

„Deşeurile de medicamente aruncate necorespunzător pot contamina sursele de apă şi afecta sănătatea noastră. Poluarea mediului este o problemă serioasă şi, de aceea, eliminarea corectă a medicamentelor este esenţială”, a transmis dr. Veronica Popa, medic primar epidemiologie la Spitalul Clinic CF Timişoara.

Spaţiul de colectare special amenajat se găseşte în curtea spitalului, unde se pot depune aceste deşeuri în mod controlat.

Colectarea deşeurilor de medicamente se face marţea şi joia, între orele 10:00 – 12:00.

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE! Bărbat bătut și tâlhărit într-o stație de tramvai din Timișoara

Publicat

pe

Doi bărbați au fost reținuți după ce au fost bănuiți de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, aceștia atacând o persoană întro stație de tramvai și furând0i portofelul.

Zilele trecute, polițiștii timișoreni au fost sesizați de un bărbat, în vârstă de 59 de ani, cu privire la faptul că, în jurul orei 23:20, în timp ce se afla într-o stație de transport public de persoane din Timișoara, doi necunoscuți l-ar fi lovit în repetate rânduri, iar ulterior i-ar fi sustras portofelul din buzunar, în care se afla suma de aproximativ 5.000 de lei și acte personale, după care persoanele au fugit într-o direcție necunoscută.

Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, stabilind că cele sesizate se confirmă, iar în urma investigațiilor efectuate, au reușit identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, respectiv 2 bărbați, în vârstă de 38 și de 48 ani.

În urma administrării probatoriului în cauză, cei 2 bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a acestora.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite