Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

POS-ul, obligatoriu. Cui se adresează noua lege

Publicat

pe

De la 1 ianuarie magazinele care au vânzări de cel puţin 123 de lei pe zi, trebuie să-şi instaleze terminale POS, astfel încât clienţii lor să-şi poată face cumpărăturile şi cu cardul. Vorbim de o investiţie ce poate ajunge şi la 1.300 de lei. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar ea se aplică şi instituţiilor publice care încasează taxe, impozite sau amenzi. Băncile au obligaţia să asigure toată infrastructura şi dotările necesare până la începutul lunii aprilie.

Nicoleta Brânzan şi-a deschis, în urmă cu 5 ani, un magazin alimentar în Coşoveni, la câţiva kilometri de Craiova. I-a mers bine, aşa că s-a dezvoltat. Acum are un minimarket în care poţi găsi aproape orice. De la 1 ianuarie, Nicoleta va trebui să monteze în propriul magazin un terminal POS, astfel încât clienţii să poată plăti şi cu cardul.

Nicoleta Brânzan, proprietar magazin: „O să ne conformăm că… asta este. Nu avem ce să facem. Sunt câteva costuri care implică această chestie… Bani nu prea sunt.”

George Anghel, Asociaţia de Plăţi Electronice din România: „Vorbim de câteva zeci de mii bune de comercianţi care ar trebui să adere la plata cu cardul. Dacă punem şi un terminal pentru fiecare şi înmulţim cu costul terminalului, între 200 şi 300 de euro, imaginaţi-vă cam despre ce sume vorbim… În mod cert sunt cu şase zeroruri.”

O investiţie greu de justificat pentru un magazin mic, de la ţară, unde oamenii fie nu au carduri, fie nu prea le folosesc.

Client: „De-aia îmi vine pensia acasă să cumpăr cu bani, nu cu cardul. Eu nu mă descurc cu cardul.”

Nu doar comercianţii vor fi obligaţi ca de la 1 ianuarie să aibă POS-uri, ci şi furnizori de utilităţi şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi şi penalităţi. Cine nu va respectă legea riscă să fie amendat. Iar amenzile pot ajunge şi la 50.000 de lei.

George Anghel, Asociaţia de Plăţi Electronice din România: „Venirea acestei legi în luna noiembrie înseamnă un termen foarte scurt rămas la dispoziţia autorităţilor publice care trebuie să-şi bugeteze această implementare. Cu siguranţă că întârzieri vor apărea.”

Tot de la 1 ianuarie, comercianţii pot să le permită clienţilor să retragă până la 200 de lei de pe card, direct în magazin.

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor: „Să ne imaginăm că un domn sau o doamnă de la sat ar avea card. Nu ştiu cum nu ar face să nu profite de tranzacţiile gratuite prin card, plăţile comerciale prin card, şi să ceară numerar.”

Numerarul îl va costa pe client 1% din suma retrasă. La 200 lei, asta înseamnă 2 lei. În România sunt peste 15,3 milioane de carduri şi sunt instalate aproape 149.000 de POS-uri.

Sursa: DIGI24.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

PROIECT. Cum puteți să anulați dobânzile și penalitățile la impozitele restante

Publicat

pe

Municipalitatea, prin Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT), propune prelungirea perioadei în care contribuabilii pot solicita anularea dobânzilor și penalităților de întârziere acumulate până la 31 august 2024.

Un proiect de hotărâre ce extinde termenul limită pentru depunerea cererilor până la 19 decembrie 2024 va fi supus votului Consiliului Local (Proiect HCL din 2024-11-26).

Proiectul menține condiția achitării obligațiilor fiscale principale pentru a beneficia de amnistie.

Conform Ordonanței de Urgență 107/2024, termenul inițial pentru depunerea cererilor era 25 noiembrie 2024.

Anularea dobânzilor și penalităților aferente impozitelor restante se efectuează doar în baza unei cereri, care poate fi trimisă online la office@dfmt.ro sau depusă fizic la sediul DFMT, pe strada A. Demetriade nr. 1.

În cazul cererilor online, este obligatorie notificarea prealabilă a DFMT. Dacă această notificare lipsește, contribuabilul va achita integral toate obligațiile care figurează în evidența fiscală, iar sumele care pot fi anulate vor fi restituite după înregistrarea cererii.

Măsura anulării datoriilor cu condiția achitării obligațiilor fiscale principale vine în sprijinul contribuabililor aflați în dificultate financiară și facilitează încasările la bugetul local.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara preia cererile pentru comerțul stradal cu produse de Sfântul Nicolae

Publicat

pe

Persoanele care doresc să desfășoare activități de comerț stradal cu produse specifice sărbătorii de Sfântul Nicolae pot depune cereri de autorizare în perioada 25 – 27 noiembrie 2024 la sediul Primăriei Timișoara, camera 12, ghișeele 8 și 9.

Documentele necesare sunt:

Cererea tip (disponibilă la ghișeele 8 și 9)

Copie după actul de identitate sau documentele firmei (CUI și certificat constatator);

În perioada menționată, comercianții autorizați vor putea oferi spre vânzare, în anumite locații, produse precum bețe de Sf. Nicolae și miniaturi reprezentative.

Locațiile aprobate includ atât zone centrale cât și cartiere ale orașului:

Ceas Floral – B-dul Proclamația de la Timișoara platou

Str. Mărășești (de la str. Brediceanu spre Str. Gheorghe Dima)

Parcul Copiilor (B-dul Revoluției 1989) – platou

Piața A. Mocioni – platou

B-dul Regele Carol I ( de la str. I. Văcărescu până la str. Gen. I. Dragalina)

Piața Nicolae Bălcescu – în fața Liceului Teoretic Ghe. Moisil

Dâmbovița – platou

Piața Doina – platou

Piața zona Soarelui- platou Școala Generală Nr. 30

Calea Buziașului – platou PROFI

Zona Spitalului Județean (str. Arieș)

Str. Daliei (între str. Al Vaida Voievod și L. Catargiu)

Str. S. Bărnuțiu – Calea Dorobanților (zona Modern)

Piața Traian

Str. Sf. Ap. Petru și Pavel -vis-a-vis de piață

Calea Aradului –  platou bănci, vis-a-vis de piața Verde

Calea Torontalului – platou

Str. Circumvalațiunii colț Gheorghe Lazar – platou

Zona Dacia – parc

Fiecare comerciant, persoană fizică sau juridică, va primi o suprafață de 2 mp per amplasament.
Pentru acest amplasament cei interesați vor plăti o taxă de autorizare de 83 lei, o taxă de imprimat de 7 lei și o taxă de ocupare a domeniului public de 3 lei/mp/zi pentru zona centrală și 2 lei/mp/zi pentru alte locații. Taxele se plătesc la momentul depunerii cererilor și nu se returnează.

Comercianții au obligația de a avea la locul de vânzare următoarele documente: avizul de comerț stradal, dovada plății taxelor și actul de identitate. Aceștia trebuie să mențină curățenia în zona de activitate, altfel riscă retragerea avizului. Cedarea amplasamentului către altcineva este sancționată și duce la retragerea avizului.

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Din suflet de român“, dedicat Zilei Naționale, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură şi Artă al Județului Timiș marchează Ziua Națională a României prin organizarea spectacolului „Din suflet de român”.

Spectacolul va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie 2024, de la ora 18.30, la sala „Capitol“ a Filarmonicii „Banatul“ din Timișoara.

Invitați în recital sunt: Andreea Voica, Petrică Miulescu-Irimică, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Antonela Ferche-Buțiu, Liviu Buțiu, Doriana Talpeș, Ciprian Pop, Mona Lisa Șufan, Radu Cristian și Cristian Tomoni.

Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian, iar dirijorul Sebastian Roșca va asigura calitatea muzicală.

Jocuri coregrafiate de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu vor fi interpretate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul.

De asemenea în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale va fi organizat și concertul „Din vise dragi poeme” de către Muzeul Național de Artă Timișoara în parteneriat cu Opera Națională Timișoara.

Soliștii Operei – Crina Vezentan, Gabriela Toader, Gabriel-la Varvari, Remus Alăzăroae, Marius Goșa și Gelu Dobrea – vor interpreta lucrări din repertoriul compozitorilor români, acompaniați la pian de Leonard Bonea și Maksym Borinov.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite