Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

O cupolă cu 60.000 de leduri va lumina Piața Victoriei. Iată programul Târgului de Crăciun

Publicat

pe

Primăria Timişoara prin Casa de Cultură a Municipiului vă invită, între 1 decembrie 2016 şi 8 ianuarie 2017, la o nouă ediţie a Târgului de Crăciun. Piaţa Victoriei va fi, pentru al zecelea an consecutiv, locul principal de atracţie din Timişoara. Căsuţe, decoraţiuni, luminiţe, spectacole, colinde, cadouri, preparate specifice de sezon şi multe alte surprize vă aşteaptă în centrul oraşului. Târgul de Crăciun, un eveniment oficial şi tradiţional al oraşului Timişoara, va da starul sărbătorilor de iarnă şi îşi va dechide porţile pentru publicul larg de Ziua Naţională a României, în 1 decembrie 2016, de la ora 17.00.

Pe platoul din faţa Operei Naţionale Române va fi montată, ca şi în anii trecuţi, o cupolă luminoasă cu 60 000 de leduri albe. În Piaţa Victoriei va poposi sania lui Moş Crăciun, decorată cu luminiţe de sărbătoare, iar bradul uriaş va fi împodobit cu 50 de şiruri luminoase (1000 de beculete/leduri cu lumina caldă) şi globuri. Perdeaua luminoasă, plasele, şirurile şi figurinele luminoase 3D din centru, de pe str. Alba Iulia, str. Mărăşeşti şi din jurul Catedralei Mitropolitane sunt montate de Elba SA, care se ocupă de iluminatul public în partea de nord a oraşului.

În cadrul ediţiei aniversare a Târgului de Crăciun, în data de 10 decembrie, vom sărbători cei 10 ani de bucurie de a fi împreună, cu un invitat special: Andra, care va susţine pentru toţi timişorenii un super concert. Aşadar, de la ora 17.00, pe scena din Piaţa Victoriei, sub genericul “De 10 ani împreună la Târgul de Crăciun”, petrecem alături de: Orchestra Timişoara Big Band, Duo Covers, The Weekend Band, The TM Groove, Box Office şi Andra.

Aproximativ 100 de expozanţi vor aduce pentru vizitatori o ofertă variată de produse specifice sărbătorilor de iarnă. Cei care vor vizita Târgul de Crăciun din Timişoara vor găsi o mulţime de idei pentru cadourile celor dragi şi se vor putea bucura de atmosfera de sărbătoare, savurând preparatele delicioase de sezon. Comercianţii cu mâncare gătită vor fi amplasaţi în zona Modex, unde se vor putea degusta produse gastronomice calde, murături, brânzeturi, mezeluri, vin fiert cu scorţişoară, plăcinte aburinde de toate felurile şi multe alte produse. Expozanţii cu decoraţiuni vor avea o ofertă variată pentru toate gusturile: globuri, coroniţe, ghirlande, ceramică pictată, obiecte din lemn, icoane, jucării, instrumente muzicale, bijuterii, tricotaje, obiecte handmade. Produsele alimentare ambalate, turta dulce, prăjiturile tradiţionale, dulciuri, cozonaci secuieşti, castane coapte, gogoşi glazurate, toate vor fi în Piaţa Victoriei. De asemenea, vor mai fi amplasate căsuţe în piaţeta din zona Soarelui şi la intrarea în Parcul Copiilor „Ion Creangă” din Timişoara.

 

Pentru cei mici va fi deschis Atelierul lui Moş Crăciun, unde vor avea loc diverse activităţi pentru copii. Pe lângă căsuţa cu murături, căsuţa cu ciocolată şi căsuţa cu migdale, anul acesta, vom avea ca noutate în cadrul târgului şi o căsuţă cu dulciuri orientale.

 

În perioada 1 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, în cadrul Târgului de Crăciun vor avea loc spectacole de muzică populară, obiceiuri şi tradiţii de sărbători, colinde, concerte, poveşti şi acţiuni pentru copii.

 

Cea de-a zecea ediţie a târgului se va deschide oficial marţi, 1 decembrie, de la ora 17.00, de Ziua Naţională a României. Cu această ocazie va fi pornit şi iluminatul festiv de sărbători. Vor urca pe scena: Orchestra Timişoara Big Band, Ansamblul Timişul cu soliştii: Andreea Aleuşan, Camelia Florea, Mihaela Petrovici, Petrică Moise, Petrică Miulescu Irimică. De la ora 19.00, vor avea loc concerte cu: Clar Band, Raluka şi Delia. Seara se va încheia cu tradiţionalul foc de artificii.

 

Târgul de Crăciun va putea fi vizitat zilnic, între orele 10.00 şi 22.00. Printre atracţiile evenimentului se numară şi ieslea care reprezintă scena Naşterii Domnului, precum şi alte decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă. Pe toată perioada Târgului vor avea loc diferite manifestări artistice, în data de 18 decembrie, în Piaţa Victoriei, va sosi Moş Crăciun, iar celor mici li se vor pregăti diverse surprize.

 

Program:

2 decembrie

18.00 Armonii de iarnă – Spectacol susţinut de elevii Incubatorului de Arte Timişoara & Friends        

3 decembrie

17.00 Spectacol de colinde, dansuri şi muzică populară – Ansamblul ”Pusta Banatului”

18.00 Peregrinii şi invitaţii lor – concert „Iarna Trubadurilor”, o călătorie în Timişoara de poveste 

4 decembrie

17.00 Cântece şi dansuri populare, colinde şi obiceiuri de Crăciun – Ansamblul de tineret „Timişul”

5 decembrie

17.00 La gura sobei – Povestea lui Moş Nicolae. Un spectacol oferit de Piti Show Radio Timişoara, la Atelierul lui Moş Crăciun

6 decembrie

17.00 Concert de  promenadă – Fanfara Pro Amiciţia

18.00 Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ghiocelul” din Giroc

7 decembrie

17.00 Concert de  promenadă – Fanfara Pro Amiciţia

8 decembrie

Sala Operei Naţionale Române

19.00 Colinde şi cântece rituale din Transilvania – Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească “Icoane” condus de prof. univ. dr. Ioan Bocşa

9 decembrie

Spectacol TVR Timişoara 60

17.00 Muzica minorităţilor, participă: Ansamblul folcloric german “Banater Rosmarein”,

            Ansamblul de cântece şi dansuri maghiare “Eszterlanc”, Ansamblul sârbesc “Mladost”

18.00 Spectacol Ansamblul “Timişul”, cu participarea soliştilor vocali: Carmen Popovici Dumbravă, Doriana Talpeş, Stana Stepănescu, Dumitru Stoicănescu

19.00 Concert Phaser

10 decembrie

17.00 Concert aniversar „De 10 ani împreună la Târgul de Crăciun”:

Orchestra Timişoara Big Band

            Duo Covers

            The Weekend Band

            The TM Groove

            Box Office

Andra

Sala Operei Naţionale Române

18.30 – Spectacol „Colindă, colindă” – Ansamblul „Doina Timişului”

11 decembrie

17.00 Spectacol „Colinde şi obiceiuri de Crăciun” – Ansamblul „Doina Timişului”

12 decembrie

17.00 La gura sobei – Piti Show Radio Timişoara la Atelierul lui Moş Crăciun

13 decembrie

17.00 Colinde de Crăciun – program susţinut de profesori şi elevi ai Şcolii Populare de Artă

14 decembrie

17.00 „Am plecat să colindăm” – spectacol prezentat de Grupul Flores de la Palatul Copiilor din Timişoara şi Ansamblul “Hora Timişului”

15 decembrie

17.00 „Vine o sanie pe drum” – spectacol prezentat de Teatrul pentru Copii şi Tineret Merlin din Timişoara

Sala Operei Naţionale Române

19.00 “Bună vremea, oameni buni”- spectacol susţinut de Ansamblul folcloric “Timişul”

16 decembrie

16.00 Alaiul colindărilor pe traseul Catedrala Mitropolitană – Opera Naţională Română, cu participarea mai multor formaţii de colindători din judeţ, care vor cânta pe scena din Piaţa Victoriei

18 decembrie

17.30 Poveste magică de Crăciun –  Moş Crăciun soseşte în Piaţa Victoriei

Un spectacol de cântece şi dansuri cu Piti Show Radio Timişoara, Compania Junior Phantasia, Trupa de teatru „MIM12” de la Liceul Teoretic Jean Louis Calderon şi Trupa de teatru a Şcolii Generale nr. 7 Sfânta Maria

19 decembrie

17.00 La gura sobei – Piti Show Radio Timişoara la Atelierul lui Moş Crăciun

20 decembrie

18.00 Rock for Revolution

Sonatic

            Pro Musica

Pasărea Rock

21 decembrie

17.30 Spectacol de Crăciun cu Corala  feminină “Carmina Dacica”

18.00 Concert cu Ansamblul de percuţie “Splash”

 

 

22 decembrie

19.00 Sărbătoarea Crăciunului – “In Memoriam Marioara Murărescu”, transmisiune în direct pe TVR3 şi TVR Timişoara

Program de colinde şi cântece de Crăciun. Participă: grupul vocal “Valeria Peter Predescu” (Bistriţa), grupul vocal “Podgorenii”(Şiria, Arad) şi un grup de colindători din Banat. Solişti: Adrian Stanca, Ciprian Roman, Olguţa Berbec, Maria Coman, Cristian Fodor, Georgiana Necşa, Maria Coman, Ciprian Pop şi alţii. Acompaniază taraful “Efta Botoca” din Timişoara, conducerea muzicală: Remus Novac.

 

 

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Medicii atrag atenția că alergia la ambrozie se va dezvolta, în viitor. Timișoara are un sistem modern de monitorizare a polenului

Publicat

pe

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) avertizează autoritățile despre creșterea alarmantă a alergiilor provocate de ambrozie, o plantă extrem de agresivă.

Conform estimărilor, 40% din populația Europei va fi alergică la polenul de ambrozie în următoarele decenii, o problemă care cere măsuri cât mai rapide.

Ambrozia – o problemă de sănătate publică

Ambrozia este una dintre cele mai invazive și agresive plante alergene, iar polenul poate declanșa simptome grave.

„Polenul ambroziei poate fi purtat de vânt la sute de kilometri distanță. Chiar dacă nu avem sursa de polen în apropiere, riscul de a dezvolta alergii este foarte ridicat. Simptomele pot evolua de la simple strănuturi, mâncărimi ale ochilor, nasului, gâtului și congestie nazală până la complicații severe, precum astmul. Aceste reacții alterează calitatea vieții și sunt pacienți care ajung să plece într-o altă țară unde aerul este mai curat și pot respire mai ușor. Din acest motiv, ambrozia reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică”, spune prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic alergolog și președinta SRAIC.

Alergia la polenul de ambrozie poate să nu dea simptome vizibile în primii ani, însă expunerea repetată crește riscul de sensibilizare. Astfel, aproape oricine poate dezvolta alergie prin expunere repetată.

„Unele persoane se nasc cu un teren atopic, adică o predispoziție genetică pentru alergii. De aceea, în unele familii alergiile sunt mai frecvente. Dacă ambii părinți sunt alergici, riscul ca un copil să fie alergic este între 50% și 80%. În plus, expunerea repetată la cantități mari de polen, cum este cazul ambroziei, sensibilizează persoana fără simptome vizibile. După câteva sezoane de expunere, organismul începe să producă anticorpi IgE specifici, care declanșează reacția alergică.”, explică medicul.

Timișoara, model de bune practici pentru toată țara

La Timișoara a fost implementat un sistem modern de monitorizare a polenului ce folosește senzori de ultimă generație și inteligență artificială. Acesta oferă informații în timp real despre nivelurile de polen și astfel le permite pacienților și medicilor să gestioneze mai eficient expunerea la alergeni. În plus, sistemul poate monitoriza și alte particule din aer, inclusiv microparticulele de plastic asociate cu poluarea.

„Am observat concentrații de polen de ambrozie care au crescut de peste 20 de ori în perioada de vârf. Aceste valori depășesc cu mult pragurile considerate sigure și reprezintă un adevărat taifun de polen, cu un impact major asupra sănătății publice, în special în zonele de câmpie”, subliniază prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

De aceea, „este esențial să avem sisteme de monitorizare în toată țara pentru a ști cu exactitate care sunt cei mai periculoși alergeni în fiecare regiune. Împreună cu autoritățile, poate cu Ministerul Mediului, ar trebui să ne unim forțele, să se facă un astfel de monitorizare de-a lungul întregii țări pentru a ști pentur fiecare regiune care este alergenul cel mai periculos. De asemenea, este important ca legea împotriva ambroziei să fie aplicată cu strictețe, pentru a reduce cât mai mult impactul acestei plante asupra sănătății populației. Mesajul meu către autorități este că avem nevoie să acționăm acum pentru a preveni o viitoare criză. Alergiile afectează deja milioane de oameni, iar fără măsuri adecvate, lucrurile se vor agrava. Vedem că soluții sunt, iar rezultatele de la Timișoara ne oferă speranță că putem extinde acest model la nivel național.”, adaugă medicul.

Mesajele de mai sus au fost transmise în cadrul unui eveniment online organizat de SRAIC și transmis pe platforma Pacientul 2.0. Vezi înregistrarea aici.

Proiectul este susținut de Innergy, AstraZeneca și PlantExtrakt și face parte dintr-o campanie mai amplă de informare și conștientizare a alergiilor și a efectelor pe care acestea le au asupra organismului.

Următorul proiect va fi un ghid video dedicat pacienților cu alergii și va fi publicat pe pagina sraic.eu.

Citeste mai mult

Cultură

Călătorii muzicale. Lansarea Stagiunii 2024-2025, la Filarmonica „Banatul“ din Timișoara

Publicat

pe

Cu titlul „Călătorii muzicale”, Filarmonica Banatul Timișoara anunță lansarea Stagiunii 2024/2025. Vineri, 4 octombrie, de la ora 19:00, Sala Capitol se va umple de ecouri sublime și pasionante, în cadrul unui eveniment de excepție ce marchează deschiderea Stagiunii 2024 – 2025.

Concertul vocal-simfonic inaugural, sub conducerea dirijorală a maestrului Sascha Goetzel (Dirijor în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2024/2025), promite o seară memorabilă, plină de emoție și măreție.

Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul se reunesc pe aceeași scenă pentru a oferi publicului o experiență sonoră inegalabilă. În centrul atenției se află un trio de soliști de renume internațional: virtuozul violonist Florin Iliescu, talentatul violoncelist Bryan Cheng și remarcabilul pianist Simon Trpčeski, fiecare dintre ei aducându-și aportul unic în interpretarea capodoperelor muzicale.

Programul serii debutează cu Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră în do major, op. 56 de Ludwig van Beethoven, o lucrare care îmbină virtuozitatea cu emoția, aducând în prim-plan dialogul și armonia dintre cele trei instrumente. Această capodoperă va fi urmată de fascinantele Suite nr. 1 și 2 „Daphnis și Chloé” de Maurice Ravel, lucrare ce evocă pasiunea și romantismul celebrei povești.

Corul, pregătit de maestrul Iosof Todea, va completa această tablou artistic, aducând un plus de profunzime și expresivitate.

Noua stagiune continua joi, 10 octombrie 2024, când sunteți invitați să pătrundeți în fascinanta lume sonoră a muzicii de înaltă clasă, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”. În cadrul recitalului „Corespondențe expresive”, trei artiști talentați vă vor purta într-o călătorie muzicală fascinantă.

Virtuozul violonist și violist Florin Paul, maestrul oboist Dorin Gliga, și talentata pianistă Dana Paul-Giovaninetti vor da viață unor compoziții celebre și evocatoare. Programul recitalului va include lucrări ale unor titani ai muzicii clasice, de la Händel la Bach, de la geniul ritmat al lui Prokofiev la stilul vibrant și expresiv al lui Vivaldi. Veți asculta, de asemenea, lucrări contemporane semnate de D. Șostakovici, E. Ysaye, Viorel Munteanu și C. Bobescu, toate reunite în acest tablou sonor complex și emoționant.

Vineri, 11 octombrie 2024, de la ora 10:00, la Sala Capitol, repetiția concertului ce va avea loc în seara aceleiași zile, de la ora 19:00, se transformă într-un concert educativ dedicat tinerilor de 12 – 18 ani. Aceștia vor avea ocazia să vadă cum se pregătesc artiștii orchestrei, dar și solistul Teo Gheorghiu – pianist de talie internațională. Cu un stil interpretativ captivant și o virtuozitate remarcabilă, Teo va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37 de L. van Beethoven și îi va introduce pe tineri în culisele unui concert simfonic.

De asemenea, maestrul Radu Popa le va explica tinerilor spectatori care este cheia unui concert de succes.

Vineri, 11 octombrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol, vă invităm să pătrundeți în universul sonor al muzicii lui Beethoven. În interpretarea Orchestrei Simfonice „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta maestrului Radu Popa, veți asculta un concert ce promite să vă transpună într-o lume plină de emoții.

Alături de artiștii orchestrei, pe scenă se va afla un solist de talie internațională, pianistul Teo Gheorghiu. Cu un stil interpretativ captivant și o virtuozitate remarcabilă, Teo va interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în do minor, op. 37.

Programul continuă cu Simfonia nr. 6 în fa major, op. 68, cunoscută sub numele de „Pastorala”, este una dintre cele mai iubite lucrări ale lui Ludwig van Beethoven și evocă frumusețea naturii și a vieții rurale. Structurată în cinci mișcări, această simfonie transmite o gamă variată de emoții, de la bucuria resimțită într-un peisaj idilic la momentele de liniște și contemplare.

Muzică din desene animate

Dragi copii, părinți și bunici, pregătiți-vă pentru o dimineață plină de magie și distracție! În 12 octombrie 2024, la ora 11:00, Sala Capitol va fi transformată într-o lume colorată și veselă a muzicii din desene animate. Ana David cu vioara ei melodioasă, Darius Tereu cu sunetul expresiv al violoncelului, Bogdan Preda cu flautul său fermecat și Andreea Olariu la pian vor aduce la viață cele mai iubite melodii din desenele animate.

Cu aranjamente magice realizate de Cristian Spătaru, fiecare notă va răsuna ca o poveste. Iar prezentatorul nostru, Ionuț Marian Pîrvulescu, va fi ghidul vostru în această aventură muzicală, plină de surprize și momente de neuitat. Nu ratați ocazia de a vă transforma sâmbăta într-o adevărată sărbătoare a sunetelor și a imaginației!

***

Un concert simfonic deosebit, în care sunetul și emoția se contopesc pentru a oferi o seară memorabilă va avea loc la Sala Capitol, vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00. Sub bagheta talentatului dirijor Róbert Farkas, orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul vă invită să audiați un program captivant, plin de profunzime și frumusețe.

Concertul va fi deschis de Uvertura Festivalului Academic, op. 80 de Johannes Brahms, o lucrare plină de energie și optimism. Apoi, avem plăcerea de a o avea ca solistă pe remarcabila Júlia Pusker, care va interpreta cu măiestrie Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 de Béla Bartók. Această lucrare, caracterizată prin ritmuri vii și teme folclorice, va crea o atmosferă electrizantă, în care vioara va dialoga intens cu orchestra, explorând nuanțe variate, de la delicatețe la forță impresionantă.

În încheiere, ne lăsăm purtați de grandioasa Simfonie nr. 4 în mi minor, op. 98 a lui Brahms, o capodoperă ce îmbină rafinamentul, profunzimea emoțională și măreția orchestrală, specifice stilului brahmsian.

Vineri, 25 octombrie 2024, ora 19, Sala Capitol va fi gazda unui concert vocal-simfonic de excepție, unde muzica de cameră se va împleti armonios cu cele mai grandioase forme orchestrale. Sub bagheta dirijorului britanic Thomas Adès, renumit pentru abordările sale inovatoare și stilul eclectic, orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” vor aduce pe scenă lucrări de o profunzime emoțională rar întâlnită.  Thomas Adès, cunoscut pentru creativitatea sa unică, va conduce concertul printr-o selecție variată, incluzând compoziții de Kurtág și Boulez, alături de lucrarea sa, „Dawn, Chacony at Any Distance”.

Baritonul Nicolas Isherwood, un artist distins, cu o carieră internațională strălucitoare, va interpreta fragmente pline de forță și eleganță, aducând la viață nuanțele profunde ale texturilor muzicale. Isherwood este apreciat nu doar pentru vocea sa caldă, ci și pentru abilitatea de a transmite emoția prin intermediul muzicii. Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara se va alătura acestei serii de interpretări, aducând un suflu tineresc și vibrant.

Sub îndrumarea dirijorilor Iosif Todea și Maria Gyuris, corul va adăuga o dimensiune plină de vitalitate concertului.  Concertul va culmina cu oratoriul „De profundis” semnat de maestrul Remus Georgescu, o adevărată evocare a sentimentelor.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieri și pe myticket.ro: https://shorturl.at/jLIuG

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Citeste mai mult

Din țară

Se prelungește măsura plafonării tarifelor RCA până în decembrie

Publicat

pe

Având în vedere dezechilibrul între cerere şi ofertă de pe piața asigurărilor RCA, ce poate pune presiuni asupra preţurilor după data de 30 septembrie când expiră actuala plafonare, autorităţile au în vedere plafonarea tarifelor RCA pentru încă trei luni, adică până la 31 decembrie 2024.

Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost publicat luni de Ministerul Finanţelor.

Iniţiatorii motivează măsura arătând că în prezent se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi, în condițiile gradului scăzut de concurență, cu un număr relativ mic de societăţi de asigurare.

Cu toate acestea, în primul trimestru din 2024, piaţa RCA în funcție de valoarea primelor brute subscrise a crescut cu 2% față de primul trimestru din 2023, iar numărul de contracte RCA de la sfârşitul lui iulie 2024 era cu circa 4% mai mare decât la finele lui 2023, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

În ceea ce privește dezechilibrele existente pe piață, inițiatorii men­țio­nează numărul ridicat de cazuri încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, observându-se o creştere a acestora cu 19.000 de cazuri faţă de începutul lunii iunie, societăţile preluând în asigurare aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024.

În prezent, tarifele de primă maxime sunt stabilite de fiecare firmă de asigurări la nivelul propriilor tarife practicate la data de 28 februarie 2023, ajustate cu maximum 6,8%, iar comisioanele aferente contractelor RCA nu pot depăși 8% din prima netă. Ultima plafonare a tarifelor RCA a fost decisă la finalul lunii iunie și expiră la 30 septembrie.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite