Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Avertisment pentru părinți: învățați să nu mai greșiți în educația copilului

Publicat

pe

Într-o lume tot mai alertă, în care adulții sunt ocupați pe tot parcursul zilei cu locul de muncă și alte obligații sociale, timpul rămas pentru copii este foarte puțin. Specialiștii în educarea și formarea copiilor atrag atenția că este imperios ca acele ore din zi în care părintele este împreună cu copilul, cu copiii săi, să ofere o prezență de calitate, încărcată cu blândețe, răbdare, bucurie. În caz contrar, copilul se poate simți respins, umilit, trădat, abandonat, iar aceste emoții pot crea răni atât de adânci în sufletul viitorului adult încât acesta va avea probleme atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Relația părinte-copil este deosebit de importantă pentru stima de sine a copilului, în funcție de care se va dezvolta minorul în societate. Specialista în parenting, Otilia Mantelers, va susține o conferință pe tema stimei de sine la Timișoara, în 10 decembrie, cu scopul de a le oferi părinților sfaturi despre cum să relaționeze sănătos cu copiii lor, fără să recurgă la metode precum pedeapsa, condiționarea, respingerea.

“Stima de sine a copiilor nu este o călătorie liniară, ci una cu suișuri și coborâșuri. Uneori ea scade pentru că greșim noi, părinții, alteori pentru că greșesc alți oameni importanți din viața copilului. Ce știu sigur este că noi, părinții le suntem cel mai de încredere partener în călătoria către vârful stimei de sine. Relația cu părintele și atașamentul construit în primii ani de viață reprezintă factorul determinant pentru felul în care copilul va crește și va deveni adult. Meseria de părinte în zilele noastre este, pe lângă instinctual cu care ne-am născut, îmbogățită cu informațiile aduse de neuroștiință și psihologie. Le transmit părinților să se informeze, să conștientizeze că tot ceea ce fac și tot ceea ce le spun copiilor va avea o mare influență asupra vieții lor”, declară Otilia Mantelers.

Evenimentul de la Timișoara este organizat de mămici, una dintre ele fiind chiar coordonatoarea unui proiect de educație blândă a copiilor Arta în Nori. Ideea acestei conferințe a venit după întâlnirea cu multe familii în care copiii erau tratați cu asprime, uneori pedepsiți prin bătaie sau condiționați să primească afecțiune și atenție din partea părinților.

“Părinții nu mai au timp fizic să se ocupe de educația copilului așa cum e ea normală, spontană, instinctuală. Sunt atât de preocupați de cotidian, de locul de muncă încât ajung să își vădă copiii 2 ore pe zi. Acestea sunt foarte importante și părinții au nevoie de o rețetă. O rețetă care înseamnă un ghid despre cum să te joci cu copilul, cum să compensezi absența ta, cum vorbești cu ei ca să nu se simtă abandonați, respinși. Noi, ca părinți, am fost educați într-un anumit fel. Venim cu un bagaj care poate să fie nesănătos. Pentru un copil pedepsit, condiționat, bătut, stima lui de sine este la pământ. Nu mai știe și nu mai poate să deosebească ce e bine și ce e rău. Când face bine crede că tot rău face. Acest copil va deveni un adult lipsit de încredere, obedient, plin de frustrări, își va găsi greu un drum în carieră și viața personală, va avea dificultăți în a-și exprima punctul de vedere, care poate fi valoros”, a spus Laura Petru, coordonator proiect Arta în Nori.

Părinții sunt un model pentru copii, sunt refugiul lor. Dacă mama și tatăl, bunicii nu sunt conștienți de impactul negativ pe care comportamentul lor îl poate avea asupra copiilor, cei mici vor întâmpina dificultăți emoționale, sociale, de relaționare, de atașament. Un semnal de alarmă pe care educatorii de părinți îl trag este legat de faptul că în adolescent și în primii ani de maturitate pot apărea primele vicii care pot distruge viitorul adult.

Parentingul este un domeniu tot mai dezvoltat în ultimii ani. Evoluția tehnologică și posibilitatea derulării tot mai multor proiecte de cercetare în neuroștiință, psihiatrie, psihologie și pedagogie oferă părinților informații foarte importante pentru a știi cum să petreacă timp de calitate cu copiii lor.

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

PROIECT. Cum puteți să anulați dobânzile și penalitățile la impozitele restante

Publicat

pe

Municipalitatea, prin Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT), propune prelungirea perioadei în care contribuabilii pot solicita anularea dobânzilor și penalităților de întârziere acumulate până la 31 august 2024.

Un proiect de hotărâre ce extinde termenul limită pentru depunerea cererilor până la 19 decembrie 2024 va fi supus votului Consiliului Local (Proiect HCL din 2024-11-26).

Proiectul menține condiția achitării obligațiilor fiscale principale pentru a beneficia de amnistie.

Conform Ordonanței de Urgență 107/2024, termenul inițial pentru depunerea cererilor era 25 noiembrie 2024.

Anularea dobânzilor și penalităților aferente impozitelor restante se efectuează doar în baza unei cereri, care poate fi trimisă online la office@dfmt.ro sau depusă fizic la sediul DFMT, pe strada A. Demetriade nr. 1.

În cazul cererilor online, este obligatorie notificarea prealabilă a DFMT. Dacă această notificare lipsește, contribuabilul va achita integral toate obligațiile care figurează în evidența fiscală, iar sumele care pot fi anulate vor fi restituite după înregistrarea cererii.

Măsura anulării datoriilor cu condiția achitării obligațiilor fiscale principale vine în sprijinul contribuabililor aflați în dificultate financiară și facilitează încasările la bugetul local.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara preia cererile pentru comerțul stradal cu produse de Sfântul Nicolae

Publicat

pe

Persoanele care doresc să desfășoare activități de comerț stradal cu produse specifice sărbătorii de Sfântul Nicolae pot depune cereri de autorizare în perioada 25 – 27 noiembrie 2024 la sediul Primăriei Timișoara, camera 12, ghișeele 8 și 9.

Documentele necesare sunt:

Cererea tip (disponibilă la ghișeele 8 și 9)

Copie după actul de identitate sau documentele firmei (CUI și certificat constatator);

În perioada menționată, comercianții autorizați vor putea oferi spre vânzare, în anumite locații, produse precum bețe de Sf. Nicolae și miniaturi reprezentative.

Locațiile aprobate includ atât zone centrale cât și cartiere ale orașului:

Ceas Floral – B-dul Proclamația de la Timișoara platou

Str. Mărășești (de la str. Brediceanu spre Str. Gheorghe Dima)

Parcul Copiilor (B-dul Revoluției 1989) – platou

Piața A. Mocioni – platou

B-dul Regele Carol I ( de la str. I. Văcărescu până la str. Gen. I. Dragalina)

Piața Nicolae Bălcescu – în fața Liceului Teoretic Ghe. Moisil

Dâmbovița – platou

Piața Doina – platou

Piața zona Soarelui- platou Școala Generală Nr. 30

Calea Buziașului – platou PROFI

Zona Spitalului Județean (str. Arieș)

Str. Daliei (între str. Al Vaida Voievod și L. Catargiu)

Str. S. Bărnuțiu – Calea Dorobanților (zona Modern)

Piața Traian

Str. Sf. Ap. Petru și Pavel -vis-a-vis de piață

Calea Aradului –  platou bănci, vis-a-vis de piața Verde

Calea Torontalului – platou

Str. Circumvalațiunii colț Gheorghe Lazar – platou

Zona Dacia – parc

Fiecare comerciant, persoană fizică sau juridică, va primi o suprafață de 2 mp per amplasament.
Pentru acest amplasament cei interesați vor plăti o taxă de autorizare de 83 lei, o taxă de imprimat de 7 lei și o taxă de ocupare a domeniului public de 3 lei/mp/zi pentru zona centrală și 2 lei/mp/zi pentru alte locații. Taxele se plătesc la momentul depunerii cererilor și nu se returnează.

Comercianții au obligația de a avea la locul de vânzare următoarele documente: avizul de comerț stradal, dovada plății taxelor și actul de identitate. Aceștia trebuie să mențină curățenia în zona de activitate, altfel riscă retragerea avizului. Cedarea amplasamentului către altcineva este sancționată și duce la retragerea avizului.

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Din suflet de român“, dedicat Zilei Naționale, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură şi Artă al Județului Timiș marchează Ziua Națională a României prin organizarea spectacolului „Din suflet de român”.

Spectacolul va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie 2024, de la ora 18.30, la sala „Capitol“ a Filarmonicii „Banatul“ din Timișoara.

Invitați în recital sunt: Andreea Voica, Petrică Miulescu-Irimică, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Antonela Ferche-Buțiu, Liviu Buțiu, Doriana Talpeș, Ciprian Pop, Mona Lisa Șufan, Radu Cristian și Cristian Tomoni.

Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian, iar dirijorul Sebastian Roșca va asigura calitatea muzicală.

Jocuri coregrafiate de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu vor fi interpretate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul.

De asemenea în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale va fi organizat și concertul „Din vise dragi poeme” de către Muzeul Național de Artă Timișoara în parteneriat cu Opera Națională Timișoara.

Soliștii Operei – Crina Vezentan, Gabriela Toader, Gabriel-la Varvari, Remus Alăzăroae, Marius Goșa și Gelu Dobrea – vor interpreta lucrări din repertoriul compozitorilor români, acompaniați la pian de Leonard Bonea și Maksym Borinov.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite