Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Alpinistul Horia Colibășanu pleacă în cea mai performantă ascensiune românească pe vârful Everest

Publicat

pe

Timișoreanul Horia Colibășanu se pregătește de cea de-a opta ascensiune în munții Himalaya și de cea mai performantă expediție românească pe vârful Everest (8.848 m), având în vedere că nu va folosi oxigen suplimentar și ajutorul șerpașilor. În alpinismul internațional, Horia Colibășanu este cunoscut ca fiind un practicant al alpinismului pur.

Expediția din 2017 va începe pe data de 7 aprilie, cu ruta: Timișoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabăra de bază Everest – tabăra de bază avansată Everest.

“Voi petrece câteva zile în Kathmandu pentru pregătirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Nu putem merge cu mașina din cauză că ruta obișnuită a fost avariată de un cutremur. Urmează un drum de aproximativ 1000 de kilometri, în două zile, până în tabăra de bază (5000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge în 2 zile cei 25 de kilometri pâna la tabăra de bază avansată, la baza Everestului (6.400 m). Estimăm că ziua de vârf va fi în perioada 18-22 mai”, a spus Horia Colibășanu despre organizarea expediției.

Anul acesta, Colibășanu îl va avea ca partener de expediție pe Ralf Dujmovits (55), singurul alpinist german care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri care încearcă de această dată să urce Everest, ca și Horia, fără oxigen.

“Ralf Dujmovits are o experiență extraordinară în Himalaya. Îi cunosc tehnicile de ascensiune și cred că ne potrivim foarte bine ca și parteneri. Este o expediție foarte dificilă, dar sunt încrezător că, în condiții de vreme bună, vom ajunge pe vârf. Încă discutăm despre ruta pe care vom urca”, a mai adăugat Colibășanu.

Horia Colibășanu este susținut pentru această expediție de Primăria Municipiului Timișoara, Timișoreana, Fan Curier, Autototal, Elba, Vitas și Marmot. Proiectul expediției are sprijinul Clubului Sportiv Alternative Timișoara, al cărei membru este Horia Colibășanu, și al Federației Române de Alpinism și Escaladă.

Cei care vor să susțină cel mai bun alpinist român și cea mai performantă expediție românească pe Everest își pot transmite intenția pe mailul: parteneri@horiacolibasanu.com .

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 7 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.

Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial. Unele federatii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpinistii care urca muntii pe propriile forte, fizice si psihice, sunt cunoscuti sub denumirea de alpinisti puri.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Horia a participat la 18 expediții internaționale de-a lungul carierei sale (până în 2016), făcând echipa cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.

Elizabeth Hawley, cea mai bună deținătoare a evidenței expedițiilor himalayene își amintește: „Horia și-a pus propria viață în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, în condițiile în care el însuși devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”

Horia a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania și televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar „Pura Vida/The Ridge”, câștigător la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.

Alpiniștii care și-au riscat viața pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibășanu, au primit diverse distincții:

•       Nominalizarea la premiul Prințul de Asturia (2008) – „pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipă și prietenie”.

•       „Spirit of Mountaineering”, în cadrul festivității „Piolet d’Or” (2009)

•       Medalia de aur „Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008). Puține persoane au primit, de-a lungul timpului, „Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, câștigător al Turului Franței, cinci ani la rând (1991-1995).

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Locale

Parcare nouă în locul vechilor garaje pe strada Stuparilor din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a finalizat prima parcare din acest an, în cadrul programului de desființare a garajelor vechi și amenajare de locuri de parcare și zone verzi. În cartierul Lipovei, unde în 2024 au fost create 150 de noi locuri de parcare, au fost amenajate acum încă 30 de locuri pe strada Stuparilor. Lucrările vor fi completate cu plantări de arbori în campania de toamnă.

„Fiecare nouă amenajare în locul fostelor baterii de garaje din zonele de blocuri pornește nu doar din planurile administrației, ci și din propunerile și sesizările primite de la timișoreni. Colaborarea cu cetățenii este esențială în acest proces, iar la fiecare proiect ne străduim să ținem cont de cât mai multe recomandări primite de la cei care locuiesc acolo. Ținta noastră este ca noile spații pe care le amenajăm să transforme cartierele în locuri mai aerisite și mai bine organizate”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Lucrările de pe strada Stuparilor au inclus și modernizarea trotuarelor, aleilor de acces, îmbunătățirea sistemului de colectare a apelor pluviale și marcaje rutiere. Tot în zona Lipovei, sunt în execuție peste 80 de locuri de parcare în zona străzii Verde, iar în Calea Șagului, pe Intrarea Munților, municipalitatea are în amenajare alte 24 de locuri de parcare.

Pentru a răspunde cât mai bine nevoilor comunității locale, amenajările se fac și în baza sugestiilor primite de la timișoreni. Programul derulat de Primăria Municipiului Timișoara urmărește eliberarea spațiilor publice ocupate abuziv, modernizarea infrastructurii dintre blocuri și crearea unui cadru urban sigur, curat și estetic.

În 2024, municipalitatea a amenajat peste 650 de locuri de parcare în zonele Calea Șagului, Gara de Nord, Lipovei, Badea Cârțan, Dorobanților, Odobescu, Plăvăț și Calea Girocului.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Cultură

Concerte live la Bastionul din Timișoara

Publicat

pe

Timișenii sunt invitați să se bucure de noi concerte live la „Bastion by Merlin”, inițiativa care transformă Bastionul Theresia din Timișoara într-un reper cultural și un spațiu de întâlnire al comunității.

Luna mai va aduce pe scena Bastionului deopotrivă artiști consacrați și trupe în plină ascensiune, într-un mix sonor divers și atractiv pentru toate gusturile muzicale.

Vor fi acorduri de pop, jazz, indie și alternative, toate într-un decor istoric emblematic.

Feli, una dintre cele mai iubite voci ale României, a deschis seria concertelor din luna mai, urmată de proiectul inedit SoundsOfOm by Ursu, care a îmbinat instrumente tradiționale din diverse culturi cu influențe moderne.

Programul complet al concertelor din luna mai:

10 mai – The Other You

11 mai – Stringray

17 mai – RaviHazard

18 mai – Titi DRAGOMIR & Vest Phoenix Cover

24 mai – JazzyBIT

25 mai – The Bandits

31 mai – Choarda Liberă

Accesul la concerte este gratuit.

Bastion By Merlin este o serie de evenimente finanțată de Consiliul Județean Timiș și implementată de Teatrul Merlin, cu scopul de a revitaliza Bastionul Theresia din Timișoara.

Foto: Consiliul Județean Timiș

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite