Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Tratamente naturiste pentru afecțiunile respiratorii

Publicat

pe

Printre bolile mai frecvente la trecerea de la iarnă la primăvară o atenție deosebită trebuie acordată afecțiunilor respiratorii care se instalează ca urmare a slăbirii organismului în timpul lunilor de iarnă și a schimbărilor survenite în factorii de mediu, respectiv temperatura și umiditatea aerului.

Datele statistice din trecut arătau că bolnavii de plămâni rezistau în lunile de iarnă, dar cedau la venirea primăverii, tocmai când primele raze calde de soare le dădeau speranța însănătoșirii. Cele mai multe internări în spitale, în primele luni de primăvară, sunt cauzate de bolile de plămâni, de gripă și guturai, de tuse, astm bronșic, pneumonie, emfizem pulmonar și tuberculoză.

Tusea este simptomul cel mai des întâlnit în bolile aparatului respirator. Acest act reflex constituie o reacție de eliminare a corpurilor străine pătrunse pe căile respiratorii (fragmente de alimente, corpuri dure, gaze iritante, produse inflamatoare, mucozități).

Această afecțiune este de două tipuri: uscată și umedă. Tusea uscată este provocată de iritațiile mucoaselor care căptușesc căile respiratorii. Fiind fără expec¬torații, devine foarte obositoare și greu de suportat, repetându-se, la scurte intervale, atât ziua, cât și noaptea.

Tusea umedă implică eliminarea unor secreții ale mucoaselor căilor respiratorii (spută, mucus, secreții nazale, sânge), care învelesc eventuale corpuri străine din plămâni și le transportă spre exterior prin mișcări ritmice și bine coordonate ale cililor.

În timpul crizelor, tusea poate să provoace răgușeală, senzație de sufocare și vărsături, mai ales la copii, cu dureri între coaste sau în epigastru, din cauza eforturilor făcute de musculatura intercostală în timpul tusei.

În multe cazuri, tusea uscată sau umedă poate să survină în diferite boli ale aparatului respirator sau ca act reflex în bolile cardiace și în tumori intestinale.

Tratamentele fitoterapeutice diferă în funcție de caracterul tusei: tusea uscată trebuie calmată, iar cea umedă trebuie ușurată prin expectorația particulelor existente pe căile respiratorii.

În prima fază, iritativă, a tusei uscate se vor utiliza plante cu proprietăți emoliente, cu conți¬nut ridicat în mucilagii, iar în faza a doua, de cocțiune, se recomandă plantele cu proprietăți expectorante și bactericide, cu conținut ridicat în saponozide (emoliente) și în uleiuri eterice (puternic antiseptice), care ușurează eliminarea sputei.

Principalele plante cu proprietăți emoliente sunt: lumânărică, tei, pătlagină, podbal, mac roșu, nalbă mare, nalbă de cultură, lichenul de piatră.

Acțiune deosebită în calmarea tusei are infuzia din flori de tei, un valoros remediu natural, cu o multitudine de calități neurosedative, antispastice, sudorifice, antiinflamatoare ale căilor respiratorii superioare, emoliente ale secrețiilor pulmonare și expectorante. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de flori uscate la 200 ml apă clocotită și se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere sau zahăr.

Alte infuzii pentru calmarea tusei
– Flori de soc, podbal, salcâm, bujor (petale), mac roșu (petale), trandafir de dulceață (petale), lavandă, nalbă mare, ciuboțica cucului, lumânărică, piersic, porumbar.
– Frunze de mentă, pătlagină, salvie.
– Herba de isop, cimbru, cimbrișor, busuioc, trei-frați-pătați, sunătoare, cimbru de cultură, busuioc sălbatic (Prunella), cătușe (Ballota), sovârv, brâncuță (Sisymbrium), toporași, unguraș.
– Muguri de brad și pin.
– Fructe zdrobite de ienupăr, măceș și fenicul (pentru copii).

Alte produse antitusive sunt:

– Siropuri din muguri de brad și de pin.

Apiterapia recomandă:
– Miere de albine (4 linguri) amestecată cu 4 linguri unt și 100 ml alcool rafinat de 30 grade, din care se ia câte o lingură dimineața, pe nemâncate.
– Propolis mărunțit (o lin¬guriță la 250 ml apă) se fierbe până scade la jumătate, se îndulcește cu două linguri de miere și se iau câte 3 lingurițe pe zi.

Pneumonia, cea mai frecventă boală pulmonară de primăvară

Numită popular „aprindere de plămâni”, constituie cea mai frecventă complicație pulmonară care poate să apară în sezonul de trecere de la iarnă la primăvară. Boala constă dintr-o inflamare a parenchimului pulmonar, fără supurație, la unul sau la ambii plămâni, fiind urmarea unei răceli care nu a fost tratată corect. Este favorizată de frig, oboseală, surmenaj și diverse infecții (gripă, pojar, tuse convulsivă).

După modul de declanșare, pneumoniile pot fi bacteriene sau virale. Pneumonia bacteriană, produsă de prezența unor grupe de bacterii (pneumococi, stafilococi, streptococi), debutează brusc cu febră mare (39-400C), frisoane repetate, junghiuri și dureri la nivelul pieptului și al umărului, slăbiciune în corp și amețeli.
Pneumonia virală, cea mai des întâlnită în timpul iernii și la începutul primăverii, este provocată de virusuri (gripale, paragripale, adenovirusuri). Debutează mai lent și se manifestă prin forme mai moderate: febră, dureri de cap și de spate, tuse seacă cu evoluție în expectorații mucoase, cu aspect ruginiu. Treptat se observă o agitație exagerată, ducând până la delir.

Bătrânii, copiii și bolnavii cronici de afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, hepatice și diabetice au o rezistență scăzută și de aceea trebuie să evite locurile aglomerate și vizitele în spitale. La aceștia, pneumoniile pot evolua în forme grave de abcese pulmonare, pleurezie purulentă, pericardită, insuficiență cardiacă, uneori cu sfârșit fatal.

Fitoterapia recomandă specii de plante medicinale cu acțiuni diuretice, emoliente, sedative, hemostatice, antibacteriene, antitoxice, antiinflamatoare, vitaminizante și mineralizante.

În consumul intern, au efecte bune infuziile sau decocturile cu plante medicinale, luate separat sau în amestecuri din flori de soc, tei, ciuboțica-cucului, nalbă mare, lumânărică, herba de isop, cimbrișor, salvie, podbal, pătlagină, fructe de măceș, anason și cătină, rădăcini de tătăneasă și troscot, cu acțiuni emoliente și antibacteriene. Se mai pot lua zilnic câte 3 linguri de vin alb diluat cu apă fierbinte în care se macerează rădăcini de tătăneasă. Bune rezultate se obțin cu ulei de pin (câte 25 picături de 2-3 ori pe zi, cu 20-30 minute înainte de mesele principale, într-o cură de 2-3 săptămâni).

În perioada de convalescență se recomandă ceaiuri călduțe, vitaminizante, cu măceșe, cătină, ciuboțica-cucului, roiniță sau tei, îndulcite cu miere de albine.

Emfizemul pulmonar

Este o boală cronică ce se caracterizează prin creșterea în volum a plămânilor, dilatarea alveolelor pulmonare și sclerozarea pereților aortei pulmonare, ca urmare a pierderii elasticității, și degenerarea treptată a învelișului elastic pulmonar, afectând mai frecvent pe bărbații vârstnici, de peste 50 de ani.

După instalarea bolii apar simptomele specifice: tuse seacă, expectorație muco-purulentă, scăderea ventilației pulmonare și a oxigenării alveolare a sângelui, insuficiență respiratorie, șuierat în timpul expirației, sufocare cu lipsă de aer, mai întâi la efort și ulterior permanent, senzația de apăsare în piept, cianozarea feței (buze și obraji) și a membrelor, bombarea coșului pieptului.

Fitoterapia recomandă un arsenal de proceduri, cu bune rezultate, dacă sunt aplicate cu mare atenție. Se vor consuma infuzii sau decocturi din plante medicinale care conțin, ca substanțe active, mucilagii, saponozide, antibiotice și uleiuri eterice cu proprietăți emoliente, expectorante, antitusive, antispastice și antibiotice.

Se recomandă, în primul rând, infuzii cu flori și frunze de podbal sau din combinația cu flori de ciuboțica-cucului, lăcrămioare, levănțică și mușețel, frunze de pătlagină, plămânărică și roiniță, herba de isop, unguraș, salvie, cimbru, scai vânăt și fuma¬riță. Tot drept ceaiuri se folo¬sesc mugurii de alun (cu acțiune antisclerotică) și rădăcinile de lemn dulce.

Bune rezultate se obțin cu tinctură 10% și sirop din muguri de brad sau tinctură din herba proaspătă de călțunași în alcool 700 (2-3 lingurițe pe zi). Se mai recomandă o cură de două luni pe trimestru cu macerat de usturoi în alcool 960, cu adaos de miere de salcâm și propolis. Bolnavii din zone montane nu vor neglija cura cu fructe de ienupăr, care are efecte benefice pentru majoritatea afecțiunilor pulmonare.

Prof.univ.dr. Constantin Milică

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Distrofia unghială. Cauze și tratament

Publicat

pe

Distrofia unghială poate fi o sursă de frustrare și disconfort pentru mulți oameni.

La Podo Clinique, înțelegem impactul pe care această afecțiune îl poate avea asupra stimei de sine și a calității vieții. De aceea, oferim soluții eficiente și personalizate pentru a trata această problemă.

Procedura noastră pentru distrofia unghială este concepută pentru a restabili aspectul și sănătatea unghiilor afectate. Înainte de tratament, unghiile pot prezenta aspectul de subțiere, îngălbenire sau chiar deformare. După aplicarea procedurii noastre specializate, unghiile revin la un aspect sănătos și natural.

Utilizăm tehnici avansate și produse de înaltă calitate pentru a trata distrofia unghială în mod eficient și vă asigurăm că veți primi cele mai bune îngrijiri și rezultate.

Echipa noastră de specialiști vă stă la dispoziție pentru a vă oferi cele mai bune soluții pentru sănătatea picioarelor dumneavoastră!

Pășește cu încredere și contactează-ne pentru o consultație!

Programări la +𝟒𝟎 𝟕𝟒𝟎 𝟎𝟕𝟎 𝟎𝟓𝟐

 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐨𝐝𝐨𝐜𝐥𝐢𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞.𝐫𝐨

Citeste mai mult

Sănătate

Biofeedback Remote: Evaluare și Prevenție pentru Un Corp în Echilibru

Publicat

pe

Biofeedback-ul remote reprezintă o metodă inovativă de evaluare și terapie energetică, ce pornește de la nivelul profund subconștient – lucrând cu traumele, echilibrând emoțiile, CHACKRELE, AURA, și ajutând la restabilirea sănătății inclusiv la nivel FIZIC- celular. În fapt, majoritatea patologiilor încep la aceste nivele energetice, perturbând apoi sistemele, organele și celulele corpului. Doar în acest stadiu, FIZIC,  poate fi stabilit un diagnostic medical de către un specialist.

Ce oferă o ședință de biofeedback?

Fiecare ședință durează 2 ore și include atât evaluarea energetică, cât și terapia.

Terapia se bazează pe rezultatele evaluării, fiind personalizată pentru fiecare individ, abordându-l holistic și unic.

Prevenția este cheia succesului – evaluările efectuate la fiecare 3 luni permit corectarea dezechilibrelor înainte ca acestea să se manifeste în plan fizic.

Beneficiile prevenției:

Identifică RISCURILE la nivel energetic, înainte de apariția bolii.

Menține un echilibru EMOTIONAL și FIZIC, prevenind dezechilibre majore.

Recomandare: O ședință de biofeedback remote la fiecare 3 luni pentru a monitoriza sănătatea și a preveni apariția riscurilor.

Rezervă acum o ședință pentru prevenție și echilibru complet:

Evaluare energetică și terapie cu aparatul SCIO – o ședință

Citeste mai mult

Sănătate

Dispozitivul Q-Vibe – un concept inovator pentru optimizarea stării de sănătate

Publicat

pe

HealthyVibe este un concept inovator prin care cei interesați sunt sprijiniți să-și optimizeze permanent starea de sănătate, să reducă la maxim apariția unor eventuale riscuri și să ajungă la parametrii optimi prin coaching terapeutic holistic.

Printre beneficiile terapiilor holistice se numără: obținerea unei stări de echilibru atât fizic cât și psihic, îmbunătățirea sistemului imunitar, reducerea stresului, a inflamațiilor și a infecțiilor, îmbunătățirea circulației sanguine, echilibrarea energetică dar și emoțională.

Dispozitivul Q-Vibe

Singurul dispenser de acest gen din România brevetat la nivel european și premiat momentan cu 5 medalii de aur la saloanele de specialitate atât în România cât și în străinătate este un adjuvant excelent în diverse patologii.

Dispozitivul Q Vibe reduce inflamațiile în mod natural, printr-o rețetă personalizată induce un efect relaxant natural, ajută la prevenirea bolilor cronice și optimizează sănătatea.

Dispozitivul se inserează într-o brățară din piele naturală și se încarcă, în funcție de o rețetă care este eliberată de Dr. Oana Codruța Băcean Miloicov.

Pentru pacienții cu diverse patologii și nevoi de sănătate, Dr. Oana Codruța Băcean Miloicov poate recomanda terapia cu dispozitivul generator de frecvențe terapeutice QVibe. Acest dispozitiv inovator utilizează terapia prin frecvențe pentru a sprijini procesele naturale de regenerare ale organismului, oferind o alternativă sigură și non-invazivă la tratamentele tradiționale.

Personalizarea tratamentului în funcție de numărul și vechimea patologiilor este o prioritate, asigurându-se că fiecare pacient primește îngrijirea optimă și adecvată nevoilor sale individuale.

Dr. Oana Codruța Băcean Miloicov, Medic Primar Medicină de Familie și Medic Primar Igienă, Terapeut în Terapii Complementare, pune la dispoziția pacienților săi o abordare completă și integrativă, asigurându-se că fiecare pas al procesului medical contribuie la o evaluare amănunțită și la un plan de tratament personalizat.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite