Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

S-au pus în vânzare biletele la Festivalul European de Teatru organizat de Teatrul Naţional Timişoara

Publicat

pe

O nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017, va începe duminică, 14 mai, la Timișoara.  Organizat de Teatrul Național din orașul de pe Bega și susținut de Primăria Timișoara și Consiliul Local Timișoara, FEST-FDR este unicul festival din România care se concentrează în egală măsură pe spectacolul de teatru pe text românesc și pe relevarea identității acestuia în fluxul dramaturgiei europene, evidențiind, totodată, teatralitatea tuturor formelor de artă a spectacolului.

Gândit ca un pol important al dramaturgiei româneşti şi ca punct de convergenţă al artelor spectacolului, FEST-FDR a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României.

Nu în ultimul rând, FEST-FDR își consolidează dimensiunea culturală,  civică  și socială care l-a impus în context european, fapt demonstrat de obținerea label-ului european EFFE (Europe for Festivals – Festivals for Europe).

Ediția 2017 a FEST-FDR este plasată în contextul unui concept extrem de prezent în societatea contemporană: IDENTITATE.

La fel ca în anii precedenți, secțiunea dedicată spectacolului de teatru pe text românesc – FDR – panoramează anul teatral anterior în viziunea teatrologului Oana Borș, selecționerul festivalului, în timp ce secțiunea FEST este dedicată artelor spectacolului și spectacolelor în aer liber. Programul de spectacole va fi completat cu întâlniri, dezbateri, lansări de carte și alte evenimente.

Biletele se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

 

Iată programul FEST-FDR2017:

 

Duminică, 14 mai

ora 18, Sala 2                         Deschiderea Festivalului.

STOLPERSTEINE STAASTHEATER, textul și regia Hans-Werner Kroesinger, Badisches Staatstheater, Karlsruhe, Germania (spectacol în limba germană cu supratitrare în limba română)

 

 

Luni, 15 mai

ora 19, Teatrul Maghiar  FRAȚI DE CRUCE, un spectacol de Liviu Lucaci, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (spectacol în limba maghiară cu supratitrare în limba română)

 

ora 21, Sala 2   TRAKS, coregrafia Brahim Bouchelaghem, Zahrbat Company, Franța

ora 22, Piața Victoriei      ARCA LUI LENIN, scenariul și regia Mihai Mălaimare, Teatrul „Masca” București (Outdoor)

 

 

Marți, 16 mai

ora 19, Sala Mare    O MIE DE MOTIVE, după Duncan Macmillan, regia Horia Suru, o producție Point, București

ora 21, Sala 2   CEALALTĂ ȚARĂ, adaptare după trei romane de Herta Müller,  regia Alexandru Istudor, Teatrul Național Craiova

ora 22, Piața Victoriei      ARCA LUI LENIN, scenariul și regia Mihai Mălaimare, Teatrul „Masca” București (Outdoor)

 

Miercuri, 17 mai

ora 22, Piața Victoriei      THE BLIND, Teatr Kto, Polonia (Outdoor)

 

Joi, 18 mai

ora 21, Sala 2   TOYS: A DARK FAIRY TALE de Saviana Stănescu, regia Tompa Gabor, J.U.S.T. Toys Productions, S.U.A. (spectacol în limba engleză cu supratitrare în limba română)

ora 22, Piața Victoriei               THE BLIND, Teatr Kto, Polonia (Outdoor)

 

Vineri, 19 mai

ora 19, Studio „Uțu Strugari”  PE JUMĂTATE CÂNTEC, textul și regia Crista Bilciu, Teatrul de Foc, București

ora 21, Sala 2   OPEN de Ana Cucu Popescu, regia Leta Popescu, Asociația Reciproca în parteneriat cu Federația Fabrica de Pensule și Asociația GroundFloor Group, Cluj

 

Sâmbătă, 20 mai

ora 21, Sala 2   MARȚI – SPECTACOL CHOIRTEMPORAN de Csepei Zsolt & Echipa, regia Sipos Krisztina. Váróterem Projekt, Cluj

 

 

 

Duminică, 21 mai

ora 17, Studio „Uțu Strugari”  NINA de Matei Vișniec, regia Alexandru Maftei, Teatrul de Comedie București

ora 19, Sala 2   OBSESII de Claudiu Sfirschi–Lăudat, după texte de Margarita Karapanou, regia Yannis Paraskevopoulos, ARCUB

ora 21,30, Parcul Civic-Sala 2  CONCERT SUBCARPAȚI (Outdoor)

Luni, 22 mai

ora 21, Sala 2   ARTISTS TALK, un spectacol de Gianina Cărbunariu, ARCUB și Asociația Piese Refractare, București

 

Marți, 23 mai

ora 18, Sala Mare    BUCUREȘTI 41 – TUR RETUR, scenariu de Andreea Chindriș, Alexa Băcanu și Alexandru Berceanu, regia Alexandru Berceanu, Teatrul Evreiesc de Stat, București (spectacol itinerant)

ora 21, Sala 2   ÎNSEMNĂRILE UNUI NEBUN de N.V. Gogol, regia Viktor Bodó, Teatrul Katona József Budapesta / Casa de Producție Orlai / FÜGE / Asociația MASZK, Ungaria (spectacol în limba maghiară cu supratitrare în limba română)

ora 22, Piața Victoriei      GROUPE URBAIN D’INTERVENTION DANSEE –  EXTRAITS DU RÉPERTOIRE D’ANGELIN PREJLOCAJ, Compania Ballet Preljocaj, Franța/ (Outdoor)

 

Miercuri, 24 mai

ora 18, Sala Mare    EFECTE COLATERALE de A.V. Popa, regia Vlad Zamfirescu, Teatrul Nottara, București

ora 21, Sala 2   AGLAJA, dramatizare de Alina Petrică după Aglaja Veteranyi, conceptul și coregrafia Ștefan Lupu, Compania Reactor

ora 22, Piața Victoriei      GROUPE URBAIN D’INTERVENTION DANSEE  –  EXTRAITS DU RÉPERTOIRE D’ANGELIN PREJLOCAJ, Compania Ballet Preljocaj, Franța/ (Outdoor)

 

 

Joi, 25 mai

ora 21, Sala 2                      Închiderea Festivalului.

(D)EFECTUL PLACEBO, creație colectivă, conceptul și coregrafia Ștefan Lupu, Teatrul Național București (secțiunea FDR)

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Spectacolul „De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano“, de Ziua Mondială a Teatrului, la Timișoara

Publicat

pe

Teatrele lumii celebrează în fiecare an, în data de 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului. Este un moment în care toți cei ce gravitează în jurul acestei arte – creatori și spectatori, se opresc un moment pentru a sublinia rolul său dinamizant în comunitate și, în plan general, în societate.

În 27 martie 2025, Teatrul Național din Timișoara se alătură din nou teatrelor lumii, oferind publicului, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, două dintre spectacolele sale cele mai noi, dar deja foarte apreciate – De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano de Michele Santeramo, spectacol semnat de reputatul regizor italian Roberto Bacci și Underground FM, scenariu de Claudiu Dogaru după Eric Bogosian, un one-man show susținut de tânărul și foarte talentatul actor Darie Doklean, câștigător al Premiului pentru cel mai bun actor al Galei Tânărului Actor – HOP 2024.

La fel ca în toate teatrele din lume, de Ziua Mondială a Teatrului, spectacolul va fi precedat de mesajul internațional pe care, la invitația Institului Internaţional de Teatru, o figură marcantă a teatrului universal îl adresează artiştilor scenei de pe toate continentele. Anul acesta, mesajul internațional pentru Europa vine din Grecia, fiind transmis de Theodoros Terzopoulos – regizor, pedagog, scriitor, fondator și director artistic al companiei de teatru Attis, inițiator al Olimpiadei de Teatru și președinte al Comitetului internațional al Olimpiadei de Teatru. În mesajul său, Theodoros Terzopoulos își pune sieși și lumii întrebările pe care le ridică noua realitate în acest punct de inflexiune al umanității și, încercând să concluzioneze, înțelege că Teatrul este parte a acestui răspuns, transmițând că „avem nevoie de noi căi narative, menite să cultive memoria și să modeleze o nouă responsabilitate morală și politică, pentru a ieși din dictatura multiformă a actualului ev mediu”.

Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano este programat joi, 27 martie, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Național, iar spectacolul Underground FM are loc tot joi, 27 martie, de la ora 19, la Studio UȚU.

Biletele la spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 și 19, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete, iar persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit.

Mai multe informații pe https://www.tntm.ro/tarife/.

 

Citeste mai mult

Cultură

Deschiderea sezonului expozițional 2025 la Galeria Jecza. Dublă vernisare semnată Mihaela Hudrea și Liviu Stoicoviciu

Publicat

pe

Vernisaj: joi, 27 martie, 19:00

Locație: Galeria Jecza,  Calea Martirilor 1989, 51/52, Timișoara

Expoziţia este deschisă în perioada  27 martie  – 11 mai, iar programul de vizitare este de joi până vineri, între orele 11:00 și 19:00, iar sâmbăta între orele 11:00 și 18:00.

Galeria Jecza are plăcerea de a anunța deschiderea sezonului expozițional din această primăvară, printr-un eveniment ce reunește două perspective artistice: Liviu Stocoviciu, alături de Mihaela Hudrea. În aparență diferite, practicile celor doi artiști converg într-un punct esențial, anume preocuparea constantă pentru formă și utilizarea sa ca mijloc principal de expresie.

Curatoriată de Călin Dan, expoziția lui Liviu Stoicoviciu Lucru | Work e, la o explorare atentă, mărturia mișcătoare a unei vieți dedicate obsesiv activității creatoare, oferind imaginea unui caracter unic, a unui ascet lucrând obsesiv la dezvoltarea limbajului magic al numerelor și formelor.

Parcursul mai multor imagini, repetitive, dar subtil diferite, chiar dacă se face în grabă, permite o atingere cu spiritul care bântuie în lucrările lui Stoicoviciu. Discursul lui este spiritual, în sensul în care orice activitate repetitivă şi desprinsă de comandamentele imediatului se duce către spirit. Această preocupare maniacală pentru verificarea palpabilă a viziunii a generat un discurs justificator şi o metodologie creativă care, fără să aducă un plus de înţelegere a operei, contribuie la complexitatea ei.

Pentru expoziția Endless. Placeless. Traceless., curatoriată de Andrei Jecza, Mihaela Hudrea propune o nouă serie de picturi care au legătură cu fascinația sa profundă pentru Univers, chestionând într-un mod ludic spațiul si timpul. Lucrările sale transcend înțelegerea obiectivă a realității și creează ecou unui mod imaginar de a percepe viața prin emoții și poetica Universului. Tensiunea dintre ceea ce cunoaștem și ceea ce încă nu am descoperit este unul dintre principalele impulsuri care îi inspiră picturile, în timp ce își menține o perspectivă idealistă.

Perceperea clipei devine o căutare continuă prin care ea se confruntă adesea cu ideea că momentul prezent pare imposibil de cuprins, în timp ce picturile sale par a fi realizate fără atingere. Prin cuvintele ei, prezentul este „doar un vis, ca și cum aș visa despre viață”. Ea contemplă relația dintre timp și realitate, modul prin care trecerea timpului ne permite să avem o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare. În acest fel, noțiuni precum existența, realitatea și spațiul se intrepătrund cu conceptul timpului în lucrările sale.

Evenimentul este susținut de partenerii noștri, Banca Transilvania și Cramele Recaș.

Citeste mai mult

Cultură

„Richard al III-lea“, în premieră în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Celebra replică shakespeariană „azi iarna dezbinării noastre s-a schimbat” va răsuna pentru prima dată într-o montare a Teatrului Național din Timișoara, duminică, 30 martie 2025, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național, în debutul premierei cu spectacolul Richard al III-lea.

În montarea semnată de cunoscutul regizor Radu Iacoban, membru important al echipei Teatrului Național, Richard al III-lea este o necesară reflecție asupra fascinației pe care o exercită orice formă de dominare, oricât de abjectă ar fi, asupra minților, temperamentelor și caracterelor fragilizate – cel mai adesea de teamă sau,  de lăcomie. Este, nu mai puțin, un studiu teatral asupra mecanismelor manipulării, asupra „banalității răului”, după cum identifica Hannah Arendt una dintre cele mai comune, mai distrugătoare și – iată – mai rezistente trăsături ale omenirii, la fel de prezentă și de valabilă în 2025 ca acum aproape patru veacuri și jumătate. Celebra piesă shakespeariană, în traducerea cunoscutului scriitor și dramaturg Horia Gârbea, reface povestea vremelnicului rege englez demonstrând că, alimentate de manipulare, delațiune și dezinformare, semințele răului rodesc letal și, de asemenea, dovedind cu asupra de măsură că între insignifiantul turnător și monstrul care dă numele unei dictaturi este doar o diferență de context istoric – răul și ticăloșia se află și ele în ranița fiecărui soldat, lângă napoleonianul baston de mareșal, conștiința fiindu-i singur – și nu întotdeauna suficient – antidot.

Rolul titular îi este încredințat unuia dintre cei mai iubiți actori ai Teatrului Național din Timișoara – Matei Chioariu, însoțit în acest de spectacol de o distribuție de înaltă calitate: Ion Rizea (câștigător al Premiului UNITER, 2022), Claudia Ieremia, (triplu nominalizată la Premiul UNITER, 2011, 2012, 2019), Sorin Leoveanu (câștigător al Premiului UNITER, 2007,2009, 2012, 2015)  Marin Lupanciuc (nominalizat la Premiul UNITER 2024, câștigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Gala HOP a Tânărului actor, 2021), Cǎtălin Ursu, Bogdan Spiridon, Cristina Rotaru Chiperi, Ana Maria Cojocaru, Andrei Chifu,  Darius Zet, Teodor Cauș, Oana Iovița, Alexandru Romescu și Andrei Zgăbaia.

Reputatul scenograf Tudor Prodan și  Alina Ilea,  bine-cunoscuta actriță a Naționalului timișorean, care,  de această dată, semnează mișcarea scenică a spectacolului, completează echipa de creație.

Următoarea reprezentație a spectacolului este programată marți, 1 aprilie 2025. Biletele la spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 și 19, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete, iar persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit.

Mai multe informații pe https://www.tntm.ro/tarife/.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite