Migrenă, oboseală bruscă după prânz, nivel ridicat de stres înaintea unei reuniuni… Timpul petrecut zi de zi la birou este plin de capcane. Şi cum nu este uşor de adoptat poziţia lotus pentru a ne relaxa în mijlocul unui ”open space”, o alternativă este utilizarea uleiurilor esenţiale, conform publicaţiei Madame Le Figaro.
Există cinci astfel de produse care ne ajută să trecem cu bine peste momentele dificile ale unei zile de lucru, toate disponibile în farmacii, parafarmacii sau magazine de produse bio, scrie publicaţia, făcând o trecere în revistă a elixirurilor ce nu ar trebui să lipsească din sertarul biroului nostru pentru a ameliora diverse afecţiuni ce ne pot afecta viaţa de zi cu zi.
Specialiștii sugerează să optăm întotdeauna pentru uleiuri esenţiale bio, asigurându-ne că numele latinesc al plantei apare pe flacon şi evitând menţiunea „pe bază de ulei esenţial de”, ce prezintă riscul de a utiliza un produs prost dozat. Alexandra Chopard sfătuieşte să fie privilegiate etichetele „HEBBD” şi „HECT”, care garantează respectarea principiilor de bază. Uleiurile esenţiale trebuie păstrate departe de lumină şi căldură, deci trebuie puse într-un sertar şi nu lăsate pe birou.
Menta împotriva migrenelor
Considerat un Rolls-Royce al anti-durerilor de cap, uleiul esenţial de mentă asigură un efect rece şi vasoconstrictor, graţie mentolului pe care îl conţine, ceea ce facilitează dispariţia durerii, explică Alexandra Chopard, doctor în farmacie. Se aplică maxim două picături pe fiecare dintre tâmple, departe de ochi. Idealul este, desigur, să nu aşteptăm până când durerea este de nesuportat. În cazul în care aceasta persistă, gestul poate fi repetat la două ore după prima utilizare. În plus trebuie să încercăm să depistăm cauza migrenei: oboseală a ochilor, ochelari nepotriviţi, hidratare insuficientă etc.
Frunze de portocală amară împotriva stresului
Uleiul esenţial din frunze de portocală amară redă tonusul atunci când se instalează oboseala. ”Ideal este să fie asociat cu practica unor exerciţii de respiraţie, cum ar fi coerenţa cardiacă. Acest lucru acţionează asupra stresului acut, dar şi cronic”, precizează specialista. Acest produs se utilizează fie mirosind uleiul direct din flacon, fie punând două picături pe o batistă şi respirând, fie punând o picătură pe interiorul încheieturilor mâinilor.
Scorţişoară împotriva oboselii
Scorţişoara este recomandată pentru combaterea oboselii, dimineaţa sau după masa de prânz, atunci când pleoapele devin grele. ”Uleiul esenţial de scorţişoară acţionează împotriva oboselii şi somnolenţei. Este de asemenea interesant împotriva depresiei”, adaugă Alexandra Chopard. Se utilizează pe cale orală, prin diluarea unei picături într-o linguriţă de miere sau direct sub limbă, combinat cu o picătură de mentă.
Busuiocul exotic pentru a favoriza digestia
”Uleiul esenţial de busuioc exotic, cu numele latin Ocimum basilicum, este un antispasmodic care funcţionează astfel împotriva tulburărilor digestive, dar şi a durerilor menstruale”, detaliază specialista. Se pune o picătură sub limbă după masă atunci când se manifestă balonarea. Pentru a evita supradozarea picăturilor atunci când înclinăm flaconul de ulei esenţial, se poate turna o picătură pe pliul dintre degetul mare şi degetul arătător şi apoi o ducem în gură, sfătuieşte aceasta.
Arborele de ceai împotriva problemelor de piele
Nu este nevoie să aşteptăm până seara pentru a trata un coş enervant de pe faţă, care încearcă să erupă pe tot parcursul zilei. ”Uleiul esenţial de arbore de ceai este antifungic, dezinfectant şi antiseptic şi limitează infecţia”, spune Alexandra Chopard. Se aplică o picătură direct pe locul unde a apărut coşul, pentru a-l usca fără a agresa pielea. Arborele de ceai poate fi, de asemenea, utilizat pentru a preveni durerea în gât. În acest scop se diluează uleiul esenţial într-o linguriţă de miere, se ia de două ori pe zi, până când dispare jena.
Uleiurile esenţiale sunt contraindicate pentru femeile însărcinate şi copiii sub vârsta de şase ani.
AGERPRES