O uşoară îmbunătăţire a regimului alimentar prin consumarea mai multor fructe, legume şi peşte poate creşte în mod semnificativ speranţa de viaţă, arată un studiu publicat miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine.
Acesta este primul studiu care arată că un regim alimentar mai sănătos, timp de cel puţin doisprezece ani, reduce riscul de mortalitate cardiovasculară, spun cercetătorii de la Universitatea Harvard, conform AFP.
Ei au analizat legătura dintre schimbările în alimentaţie în cazul a aproape 74.000 adulţi timp de doisprezece ani (1986-1998) şi riscurile de a deceda în următorii doisprezece ani (1998-2010).
Pe parcursul acestei lungi perioade de observare, ei i-au întrebat pe participanţi cu privire la regimul lor alimentar la fiecare patru ani, precum şi în legătură cu stilul de viaţă şi sănătatea lor la fiecare doi ani.
Studiul arată că o îmbunătăţire a regimului alimentar pentru o perioadă de doisprezece ani are ca rezultat o reducere a riscului de a muri în următorii doisprezece ani.
”Rezultatele noastre scot în evidenţă faptul că îmbunătăţirea calităţii regimului alimentar în ansamblul său are beneficii de durată pentru sănătate”, a declarat Frank Hu, profesor la Universitatea Harvard şi principalul autor al studiului.
”Obiceiuri alimentare sănătoase pot fi adoptate în funcţie de preferinţele culturale şi culinare ale individului şi de starea lui de sănătate”, a adăugat el.
Tipurile de alimente care au contribuit cel mai mult la o îmbunătăţire a regimului au fost cerealele integrale, fructele, legumele şi peştele sau acizii graşi (omega-3).
O creştere de 20% a calităţii regimului alimentar – care poate fi obţinută prin simpla înlocuire a unei porţii zilnice de carne roşie sau cârnaţi cu nuci sau legume – a fost legată de o reducere de 8 până la 17% a riscului de mortalitate.
În schimb, o deteriorare a calităţii alimentaţiei a dus la o creştere a riscului de deces de 6 până la 12% în aceeaşi perioadă.
În rândul participanţilor care au menţinut mai mult un regim alimentar sănătos, reducerea riscului de mortalitate din orice cauză a variat de la 9 la 14%.
În cazul celor care au avut o dietă relativ nesănătoasă la începutul studiului, rezultatele indică faptul că participanţii care şi-au îmbunătăţit scorul în ceea ce priveşte produsele alimentare sănătoase şi-au scăzut semnificativ riscul de deces în anii următori.
AGERPRES