Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Primăria Timişoara a stabilit programul curăţeniei de primăvară

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timişoara organizează, în perioada 4 – 19 aprilie 2016, Acţiunea Ecologică “Curăţenie Generală de Primăvară”. În cadrul acţiunii se colectează numai obiecte de uz casnic şi gospodăresc şi deşeuri vegetale rezultate din curăţirea arborilor plantaţi pe aliniamentele stradale şi a spaţiilor verzi din jurul imobilelor.

Având în vedere că operatorul de servicii publice de salubrizare S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A.  a amplasat în municipiul Timişoara 58 de recipiente sub  formă de clopot,  destinate colectării deşeurilor din sticlă (albă şi/sau colorată), respectiv  hârtie/carton, din care 25 de containere de culoare albastră pentru colectarea deşeurilor de hârtie/carton şi 33 de recipiente de culoare verde, destinate colectării deşeurilor din sticlă (albă şi/sau colorată), cetăţenii sunt rugaţi să depună aceste deşeuri în containere şi să îndepărteze toate resturile de alimente din sticle şi borcane înainte de a le depune. Aceste containere au fost amplasate în apropierea complexelor comerciale, precum şi în staţiile mijloacelor de transport în comun cu trafic intens din cartierele oraşului. 

“Pentru desfăşurarea în bune condiţii a acestei acţiuni ecologice de curăţenie, solicităm sprijinul tuturor cetăţenilor, agenţilor economici şi a instituţiilor publice de a respecta graficele de colectare a deşeurilor în perioada campaniei. Pentru informaţii, cetăţenii pot consulta pagina de internet a Primăriei www.primariatm.ro  şi pagina de internet a operatorului www.retim.ro”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Timişoara.

Programul acţiunilor:
Luni, 4 aprilie, – în perimetrul străzilor: Cloșca – Cetății (din Cloşca în Cal. Torontalului) – Cal. Torontalului (până în Grigore Alexandrescu) – str. Grigore Alexandrescu (din Cal. Torontalului în str. Cloșca).

Marţi, 5 aprilie –  în perimetrul străzilor: Bogdăneștilor (între Bd. Cetății și Livezilor) – Livezilor – Mircea cel Bătrân (între Livezilor și Tazlău) – Lt. O. Balea – Cloșca – Bd. Cetății (între Cloșca și Cal. Bogdăneștilor).

Miercuri, 6 aprilie –  în perimetrul străzilor: Bogdăneștilor (între Bd. Cetății și Circumvalațiunii) – Circumvalațiunii (până în Nera) – Nera – B.P. Hașdeu.
Joi, 7aprilie –  în perimetrul străzilor: Bârzava – Casian Munteanu – rambleu CFR – Tazlău – Mircea cel Bătrân (din Tazlău în  Livezilor) – Livezilor (din Mircea cel Bătrân în Manole) – Madona – Cal. Bogdăneștilor (din Madona în Bârzava).

Vineri, 8 aprilie –  în perimetrul străzilor: Bârzava – Cal. Bogdăneștilor (din Bârzava în B.P. Hașdeu) – B.P.Hașdeu (din Cal. Bogdăneștilor in Dunărea) – Dunărea (din B.P. Hașdeu in Bârzava).

Sâmbătă, 9aprilie – în perimetrul străzilor: Cal. Aradului (din girație Selgros până în Lipovei) – Cal. Lipovei (între Cal. Aradului și Bd. Antenei) – Bd. Antenei – Popa Șapcă – Bd. Revoluției (până în Canal Bega) – Spl. N. Titulescu – Nufărul – Gării – P-ța Horațiu -16 Februarie – C. Brediceanu (din 16 Februarie în Circumvalatiunii) – Cal. Bogdăneştilor – Bd. Cetăţii – Cal. Torontalului – Felix – Loichița Vasile – Pelbartus.

Duminică, 10 aprilie – în perimetrul străzilor: Cal. Aradului (din girație Selgros până in Cal. Lipovei) – Cal. Lipovei (între Cal. Aradului și Bd. Antenei) – Bd. Antenei – Popa Șapcă – Bd. Revoluției – Al. Mocioni – Spl. Industria Lânii – Spl. Peneș Curcanul – Uzinei – Canal Bega (Vălișoara).

Luni, 11 aprilie –  în perimetrul străzilor: L. Rebreanu (din Martirilor în Buziașului) – Venus – Calea Urseni – Zona Braitim – Muzicescu (până în Cal. Urseni) – Martirilor (din Muzicescu în Lidia).

Marţi, 12 aprilie – în perimetrul străzilor: Cal. Urseni – Venus – Industriei – Olarilor – Buziașului (din giraţie la capat).

Miercuri, 13aprilie – în perimetrul străzilor: Sulina (din Cal. Șagului in C-tin. Daniel) – Andreescu – Muncii, Ardealul (din Muncii in Dâmbovița) – Dâmbovița (din Ardealul in Banatul) – Vulturilor (din Banatul in Cal. Șagului) – Cal. Șagului (din Vulturilor până la ieșire).

Joi 14 aprilie – în perimetrul străzilor: Spl. Sofocle (până in Dâmbovița) – Ardealul (din Dâmbovița in Muncii) – Muncii  (din Ardealul in Andreescu) – Andreescu (din Muncii in C-tin Daniel) – Bacalbașa (din C-tin Daniel până la ieșire) – zona Polona.

Vineri, 15 aprilie – în perimetrul străzilor: Bujorilor (din Cal. Șagului in Al. Nicorești) – Al. Nicorești – Ceferiștilor – Cal. Șagului (din Ceferiștilor in Bujorilor).

Sţmbătă, 16 aprilie –  în perimetrul străzilor: Spl. T. Vladimirescu (din M. Viteazul in Dâmbovița) – Dâmbovița (până in Banatul) – Vulturilor (din Banatul in Cal. Sagului) – Cal. Șagului (din Eneas in Bujorilor) – Musicescu (din Șagului in Martirilor) – Martirilor (din Musicescu in Averescu) Averescu (din Cal. Martirilor în Drubeta) – Drubeta (din Lidia în Independenței) Independenței – P-ța Bălcescu – M. Viteazul (până în Spl. Vladimirescu)

Duminică 17 aprilie – în perimetrul străzilor: Bd. V. Pârvan – Spl. Nistrului – Spl. Morarilor – P-ta Sarmisegetusa – A. Șaguna – Lunei – Cal. Buziașului (până în girație) – L. Rebreanu (din giraţie în Cal. Martirilor) – Cal. Martirilor (din L. Rebreanu  în Lidia) – Versului – Prezan (din Versului în Martirilor) – Drubeta (din Lidia în Independenţei) – Independenţei – P-ţa N. Bălcescu – M. Viteazul – Ana Ipatescu – Chişodei – Cercului – Dimineţii – Apicultorilor – Musicescu.

Luni, 18 aprilie – în perimetrul străzilor: Cermena – Torac – Campului – F. Chopin – Şaguna – Tigrului.

Marţi, 19 aprilie – în perimetrul străzilor: Câmpului – Canal Bega – Calea Moșniței.

Locale

Biserica de lemn de la Topla, mistuită de flăcări, va fi restaurată

Publicat

pe

Biserica de lemn de la Topla, care a ars în curtea Muzeul Satului Bămăţean din Timişoara, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş.

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a anunțat că mai multe persoane s-au arătat dispuse să doneze bani pentru acest monument istoric, însă a făcut un apel public pentru sprijinirea cazurilor sociale.

„Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean, a fost distrusă de flăcări şi mulţi timişeni s-au arătat dispuşi să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare nobleţe, unul firesc în zona noastră. Astfel de iniţiative ne arată cum comunitatea se uneşte în momente importante. Am fost contactat de o mulţime de oameni care şi-au manifestat dorinţa să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganţă, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de faţă, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Judeţean Timiş poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a declarat, joi, Alfred Simonis.

Acesta a mai adăugat că cei care au intenţionat să doneze bani pentru restaurarea lăcaşului de cult ar trebui să îşi îndrepte atenţia și spre cazurile sociale.

„Îi îndemn pe toţi să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituţii pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dorit să ne ajutaţi să restaurăm biserica. Aţi arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.

Biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 martie după ce un incendiu a izbucnit din cauză că un cablu de la instalaţia electrică s-a supraîncălzit.

Biserica din Topla a fost edificată în anul 1746, la Remetea Luncă, fiind apoi donată în 1807 credincioșilor din satul Topla. Lăcașul de cult a fost transportat pe tăvălugi, tras de 24 de perechi de boi și reasamblat și consolidat cu ajutorul credincioșilor.

Considerat cel mai valoros lăcaș de lemn din Banat, biserica se remarcă prin detalii arhitecturale unice, cum ar fi brâul median torsadat, brâul prelungit care înconjoară biserica și portalul apusean, acoperișul din șindrilă și clopotnița separată.

Foto: basilica.ro

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara atrage atenția privind respectarea regulilor pe șantiere

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara transmite un mesaj ferm către toți cei implicați în lucrări de construcții și demolări: șantierele bine gestionate încep cu documentații complete și respect față de mediu și comunitate.

Potrivit Regulamentului local privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări (HCL nr. 320/2022, completat cu HCL nr. 104/2025), toți generatorii de deșeuri din construcții au obligația de a depune anual Planul de gestionare a deșeurilor pentru activitățile din anul anterior. Termenul limită este 1 martie.

În 2025, numărul planurilor depuse a crescut față de anul anterior (26 de planuri până în aprilie 2025, față de 17 în 2024).

Primăria și Poliția Locală efectuează în mod constant verificări pe teren. Acțiunile nu vizează doar sancționarea, ci și prevenirea practicilor care afectează sănătatea, mediul și calitatea vieții tuturor timișorenilor.

În 2024, Direcția Generală a Poliției Locale a aplicat 375 sancțiuni (în baza HCL 320/2022 și HCL 333/2022) pentru fapte precum murdărirea carosabilului la ieșirea din șantiere, neamenajarea de rampe pentru spălarea roților, depozitare amestecată a deșeurilor pe amplasamentele de șantier, incendiere deșeuri pe organizările de șantier, predare deșeuri la persoane neautorizate, colectarea de deșeuri fără autorizație și nerespectarea autorizației de mediu.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de Poliția Locală în 2024 a fost de 3.670.000 lei. În 2025, până în prezent, au fost aplicate 119 sancțiuni în valoare de 396.500 lei.

Cele mai grave abateri au fost sancționate cu sume considerabile: o amendă de 100.000 lei pentru nerespectarea autorizației de mediu (2024), respectiv 60.000 lei pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor pe șantier (2025).

Pentru persoanele fizice, Primăria a pus la dispoziție, gratuit, patru puncte de colectare prin aport voluntar – ușor de accesat și amplasate strategic în oraș. Acestea oferă o alternativă legală, sigură și responsabilă pentru eliminarea molozului rezultat din lucrări de renovare.

Calea Torontalului nr. 94

Calea Moșniței nr. 2-4

Str. A. Imbroane nr. 70

Str. Ovidiu Cotruș nr. 201

Program: Luni – vineri: 09:00 – 19:00

Sâmbăta: 08:00 – 16:00 (cu excepția Str. Ovidiu Cotruș: L–V 09:00–17:00)

Citeste mai mult

Din țară

Alocaţiile, indemnizaţiile şi ajutoarele sociale, plătite înainte de Paști

Publicat

pe

Alocaţiile, indemnizaţiile şi ajutoarele sociale vor fi plătite anticipat, în aşa fel încât acestea să ajungă la beneficiari înaintea Sărbătorilor Pascale, a anunţat Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Astfel, la 11 aprilie 2025, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistenţă socială către Poşta Română, urmând ca până la 17 aprilie banii să ajungă la persoanele îndrep­tățite, prin poştaş.

Pentru beneficiarii de ajutoare sociale care au optat pentru plata în cont bancar, banii vor fi viraţi între 14 şi 16 aprilie, precizează instituția. În cazul alocaţiei pentru copii, indemnizaţiei de creştere a copilului şi stimulentului de inserţie care se plătesc în cont bancar, sumele aferente vor fi virate ca şi până acum, la data de 8.

Beneficiile plătite anticipat sunt următoarele: alocaţia de stat pentru copii (prin mandat poştal), indemnizaţia de creştere a copilului (prin mandat poştal), stimulentul de inserţie acordat părinţilor care se întorc la serviciu înainte de finalizarea concediului de creştere a copilului (prin mandat poştal), drepturile persoanelor cu dizabilităţi (prin card şi prin mandat poştal), alocaţia lunară de hrană pentru HIV/SIDA (prin card şi prin mandat poştal), alocaţia de plasament (prin card şi prin mandat poştal), indemnizaţia lunară de hrană pentru TBC (prin card şi prin mandat poştal), ajutorul pentru susţinerea familiei (VMI) (prin card şi prin mandat poştal) şi ajutorul de incluziune (VMI) (prin card şi prin mandat poştal).

Potrivit ANPIS, la acest moment, la nivel naţional sunt aproximativ 5,6 milioane de beneficiari ai acestor drepturi, iar suma totală de plată este de aproape 2,8 miliarde de lei.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite