Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Muzica pe roți la Timișoara. Concerte în biserică, în tramvai, în parc și în piață

Publicat

pe

Asociația Cultural – Educațională Melopolis organizează în perioada 24 – 30 septembrie 2017, în cadrul proiectului  Muzica pe roți, o serie de concerte în 6 locații, din tot atâtea cartiere timișorene: Biserica Ortodoxă din Ghiroda Nouă (24 septembrie, ora 12.00), tramvaiul 10 (pe traseul Calea Buziașului- Calea Torontalului, 26 septembrie, ora 9.00), Parcul Petofi Sandor (cartier Freidorf, 27 septembrie, ora 18.00), tramvaiul 2 (pe traseul Piața Libertății- Calea Șagului, 28 septembrie, ora 16.00), Canalul Bega (între Parcul Copiilor – Piața Iosefin- Autogara, 29 septembrie, ora 18.00), Piața Mehala (30 septembrie, ora 11.00).

În caz de timp nefavorabil manifestările în aer liber vor fi reprogramate.

În cadrul proiectului vor participa 40 de muzicieni, soliști și membrii în 6 formații  instrumentale și vocal-instrumentale, îndrumați de 6 coordonatori.

Proiectul  Muzica pe roți se înscrie în Strategia culturală a Municipiului Timișoara 2014- 2024, Axa 2 Timișoara implicată, obiectivele 2.2. Creșterea participării culturale în cartierele timișorene, 2.3 Dezvoltarea de noi categorii de public pentru actul cultural timișorean, 2.4 Acces sporit la cultură pentru grupurile de risc și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Ideea proiectului Muzica pe roți a apărut într-un context în care se impune creșterea participării culturale în cartierele Timișoarei, nevoie identificată atât în studiul sociologic Cercetare în Timișoara și Timiș, realizat în anul 2014, cât și din consultările din cadrul procesului de elaborare a Strategiei culturale a Municipiului Timișoara 2014- 2024. Deși apreciau în mare măsură calitatea și diversitatea acțiunilor culturale locale, cetățenii orașului și-au exprimat și dezamăgirea că acestea se întâmplă preponderent în centrul orașului, iar în cartiere actul cultural se desfăşoară rar. 

Proiectul vine să susțină conținutul cultural și artistic al TM2021, teritoriul Locuri, stația Îndrăznește (vizează implicarea cetățenilor, creșterea puterii comunității locale, democratizarea spațiului comun, intervenții urbane participative), traseu Impuls (artele spectacolului ca instrument de revendicare a spațiului public de la periferiile orașului).
Începând cu ediția de anul acesta, ne propunem să abordăm notiunea de cartiere în sens mai larg, nu doar ca unități administrative bine determinate în teritoriu, dar și comunități, grupuri care împărtășesc valori comune.

Timișorenii își doresc să ia parte la acte culturale de calitate în proximitate, în locul de care se simt atașați, nu doar în zonele dedicate evenimentelor culturale din centrul orașului. Conceptul de cartier merită redefinit în condițiile în care în ultima vreme se constată o fragmentare a comunității, apar fluctuații – unii vin, alții pleacă, pentru unii cartierul înseamnă doar locul de dormit, locul în care se întorc seara după orele de serviciu, pentru alții este un loc în care își doresc să petreacă mai mult timp, un loc de care se simt atașați din copilărie.

„Muzica este un limbaj universal, aduce oamenii împreună și poate construi  un spirit comunitar. Proiectul își propune să dezvolte și noi categorii de public din comunitățile vizate, și anume acelea care nu frecventează instituțiile de cultură și evenimentele culturale cu acces plătit, printr-o abordare alternativă și neconvențională. Practic, așa cum se defineşte și în titlul proiectului, vom duce Muzica pe roți acolo unde este nevoie de ea:  în cartierele orașului, pe lângă spațiile de petrecere a timpului liber, în parcuri, în piețe și spații aglomerate.  Noi credem că muzica clasică poate fi pe gustul tuturor, atunci când este oferită cu bucurie în spaţii neconvenţionale, iar repertoriul pe care l-am ales împreună cu partenerii noștri este accesibil”, declară Daniel Simion, președintele organizației.

Proiectul Muzica pe roți  este realizat în parteneriat cu Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică și Teatru, Filarmonica Banatul, Colegiul Național de Artă Ion Vidu, Parohia Ortodoxă Timișoara-Ghiroda Nouă, RATT, Corabia Piraților. Proiectul susține Timișoara 2021.

Asociația Cultural – Educațională Melopolis realizează activități cultural- educative și implementea-ză proiecte din sfera educației muzicale,  organizează ateliere muzicale interactive folosind reciclarea creativă și promovează prin acțiunile sale învățarea experiențială a copiilor.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Administrație

PROGRAMUL Direcției de Evidență a Persoanelor din Timișoara, în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

pe

În perioada 18 – 21 aprilie 2025, programul de lucru cu publicul la Direcția de Evidență a Persoanelor va fi modificat.

În această perioadă, va funcționa doar Biroul pentru înregistrarea deceselor, conform următorului program:

Vineri, 18 aprilie 2025: închis

Sâmbătă, 19 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Duminică, 20 aprilie 2025: închis

Luni, 21 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Reamintim că pentru înregistrarea unui deces, documentele necesare pot fi depuse la orice primărie, care va transmite dosarul electronic ofițerului de stare civilă competent să înregistreze decesul.

După înregistrarea decesului, certificatul de deces va fi înmânat de către ofițerul de stare civilă de la primăria la care au fost depuse documentele.

Citeste mai mult

Locale

Biserica de lemn de la Topla, mistuită de flăcări, va fi restaurată

Publicat

pe

Biserica de lemn de la Topla, care a ars în curtea Muzeul Satului Bămăţean din Timişoara, va fi restaurată cu bani de la Consiliul Judeţean Timiş.

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a anunțat că mai multe persoane s-au arătat dispuse să doneze bani pentru acest monument istoric, însă a făcut un apel public pentru sprijinirea cazurilor sociale.

„Biserica de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean, a fost distrusă de flăcări şi mulţi timişeni s-au arătat dispuşi să contribuie la restaurarea monumentului istoric, ceea ce reprezintă un gest de mare nobleţe, unul firesc în zona noastră. Astfel de iniţiative ne arată cum comunitatea se uneşte în momente importante. Am fost contactat de o mulţime de oameni care şi-au manifestat dorinţa să participe cu bani la efortul de a readuce în lumină biserica. Nu vreau să sune a aroganţă, pentru că apreciez mult astfel de gesturi, dar, în cazul de faţă, nu este nevoie de sprijin financiar, pentru că bugetul Consiliului Judeţean Timiş poate suporta această cheltuială, indiferent de suma necesară”, a declarat, joi, Alfred Simonis.

Acesta a mai adăugat că cei care au intenţionat să doneze bani pentru restaurarea lăcaşului de cult ar trebui să îşi îndrepte atenţia și spre cazurile sociale.

„Îi îndemn pe toţi să ni se alăture să sprijinim cazuri sociale care sunt în nevoie, să identificăm oameni sau instituţii pentru care un ajutor financiar ar însemna enorm. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi dorit să ne ajutaţi să restaurăm biserica. Aţi arătat că vă pasă cu adevărat!”, a mai transmis Simonis.

Biserica de lemn de la Topla, din incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 martie după ce un incendiu a izbucnit din cauză că un cablu de la instalaţia electrică s-a supraîncălzit.

Biserica din Topla a fost edificată în anul 1746, la Remetea Luncă, fiind apoi donată în 1807 credincioșilor din satul Topla. Lăcașul de cult a fost transportat pe tăvălugi, tras de 24 de perechi de boi și reasamblat și consolidat cu ajutorul credincioșilor.

Considerat cel mai valoros lăcaș de lemn din Banat, biserica se remarcă prin detalii arhitecturale unice, cum ar fi brâul median torsadat, brâul prelungit care înconjoară biserica și portalul apusean, acoperișul din șindrilă și clopotnița separată.

Foto: basilica.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite