Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Muzica pe roți la Timișoara. Concerte în biserică, în tramvai, în parc și în piață

Publicat

pe

Asociația Cultural – Educațională Melopolis organizează în perioada 24 – 30 septembrie 2017, în cadrul proiectului  Muzica pe roți, o serie de concerte în 6 locații, din tot atâtea cartiere timișorene: Biserica Ortodoxă din Ghiroda Nouă (24 septembrie, ora 12.00), tramvaiul 10 (pe traseul Calea Buziașului- Calea Torontalului, 26 septembrie, ora 9.00), Parcul Petofi Sandor (cartier Freidorf, 27 septembrie, ora 18.00), tramvaiul 2 (pe traseul Piața Libertății- Calea Șagului, 28 septembrie, ora 16.00), Canalul Bega (între Parcul Copiilor – Piața Iosefin- Autogara, 29 septembrie, ora 18.00), Piața Mehala (30 septembrie, ora 11.00).

În caz de timp nefavorabil manifestările în aer liber vor fi reprogramate.

În cadrul proiectului vor participa 40 de muzicieni, soliști și membrii în 6 formații  instrumentale și vocal-instrumentale, îndrumați de 6 coordonatori.

Proiectul  Muzica pe roți se înscrie în Strategia culturală a Municipiului Timișoara 2014- 2024, Axa 2 Timișoara implicată, obiectivele 2.2. Creșterea participării culturale în cartierele timișorene, 2.3 Dezvoltarea de noi categorii de public pentru actul cultural timișorean, 2.4 Acces sporit la cultură pentru grupurile de risc și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Ideea proiectului Muzica pe roți a apărut într-un context în care se impune creșterea participării culturale în cartierele Timișoarei, nevoie identificată atât în studiul sociologic Cercetare în Timișoara și Timiș, realizat în anul 2014, cât și din consultările din cadrul procesului de elaborare a Strategiei culturale a Municipiului Timișoara 2014- 2024. Deși apreciau în mare măsură calitatea și diversitatea acțiunilor culturale locale, cetățenii orașului și-au exprimat și dezamăgirea că acestea se întâmplă preponderent în centrul orașului, iar în cartiere actul cultural se desfăşoară rar. 

Proiectul vine să susțină conținutul cultural și artistic al TM2021, teritoriul Locuri, stația Îndrăznește (vizează implicarea cetățenilor, creșterea puterii comunității locale, democratizarea spațiului comun, intervenții urbane participative), traseu Impuls (artele spectacolului ca instrument de revendicare a spațiului public de la periferiile orașului).
Începând cu ediția de anul acesta, ne propunem să abordăm notiunea de cartiere în sens mai larg, nu doar ca unități administrative bine determinate în teritoriu, dar și comunități, grupuri care împărtășesc valori comune.

Timișorenii își doresc să ia parte la acte culturale de calitate în proximitate, în locul de care se simt atașați, nu doar în zonele dedicate evenimentelor culturale din centrul orașului. Conceptul de cartier merită redefinit în condițiile în care în ultima vreme se constată o fragmentare a comunității, apar fluctuații – unii vin, alții pleacă, pentru unii cartierul înseamnă doar locul de dormit, locul în care se întorc seara după orele de serviciu, pentru alții este un loc în care își doresc să petreacă mai mult timp, un loc de care se simt atașați din copilărie.

„Muzica este un limbaj universal, aduce oamenii împreună și poate construi  un spirit comunitar. Proiectul își propune să dezvolte și noi categorii de public din comunitățile vizate, și anume acelea care nu frecventează instituțiile de cultură și evenimentele culturale cu acces plătit, printr-o abordare alternativă și neconvențională. Practic, așa cum se defineşte și în titlul proiectului, vom duce Muzica pe roți acolo unde este nevoie de ea:  în cartierele orașului, pe lângă spațiile de petrecere a timpului liber, în parcuri, în piețe și spații aglomerate.  Noi credem că muzica clasică poate fi pe gustul tuturor, atunci când este oferită cu bucurie în spaţii neconvenţionale, iar repertoriul pe care l-am ales împreună cu partenerii noștri este accesibil”, declară Daniel Simion, președintele organizației.

Proiectul Muzica pe roți  este realizat în parteneriat cu Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică și Teatru, Filarmonica Banatul, Colegiul Național de Artă Ion Vidu, Parohia Ortodoxă Timișoara-Ghiroda Nouă, RATT, Corabia Piraților. Proiectul susține Timișoara 2021.

Asociația Cultural – Educațională Melopolis realizează activități cultural- educative și implementea-ză proiecte din sfera educației muzicale,  organizează ateliere muzicale interactive folosind reciclarea creativă și promovează prin acțiunile sale învățarea experiențială a copiilor.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

OPORTUNITATE. Înscrieri pentru admiterea la cele două unități de învățământ postliceal ale Poliției Române

Publicat

pe

Începând cu 24 aprilie 2024, a fost dat startul sesiunii de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceal ale Poliției Române, din Cluj-Napoca și Câmpina.

– 1.640 de locuri sunt pregătite astfel:

1.340 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, Câmpina

300 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan, Cluj-Napoca.

Detalii privind organizarea și desfășurarea concursurilor:

În perioada 24 aprilie – 14 mai 2024 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@tm.politiaromana.ro;

Depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare – până la data de 21 mai 2024;

Evaluarea psihologică a candidaților se realizează și se finalizează până la data de 21 mai 2024, conform planificării care va fi comunicată în timp util, pe site-ul IPJ Timiș, la secțiunea Carieră – Admitere instituții de învățământ.

Susținerea probei de evaluare a performanței fizice – în perioada 25 – 31 mai 2024;

Susținerea probei de evaluare a cunoștințelor – 15 iunie 2024;

Examinarea medicală se realizează în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024.

Detalii privind înscrierea, procesul de recrutare și susținerea examenelor găsiți aici:

https://tm.politiaromana.ro/ro/cariera/admitere-institutii-de-invatamant/concurs-de-admitere-in-unitatile-de-invatamant-postliceal-ale-ministerului-afacerilor-interne-sesiunea-aprilie-iulie-2024

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE la tâlhari. Bărbat arestat după ce a vrut să-și însușească un telefon mobil prin violență

Publicat

pe

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Timișoara după ce a tâlhărit cu violență o persoană de la care urma să cumpere un telefon mobil.

Conform anchetatorilor, bărbatul s-a întâlnit, serile trecute, cu o persoană de sex masculin în zona unui centru comercial de pe bulevardul Antenei din Timișoara, cu intentia de a-și vinde telefonul mobil, iar acesta din urmă dupa ce l-a rugat să-l însoțească la un bancomat pentru a-și scoate bani, i-a pulverizat cu un spray iritant lacrimogen în zona ochilor, l-a lovit, apoi profitând de situația creată i-a smuls telefonul mobil din mână și a fugit.

În cauză, s-a dispus încăperea urmăririi penale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, polițiștii efectuând cercetări în Timișoara,  Orțișoara și Vinga pentru depistarea autorului faptei.

Îm urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit faptul că persoana bănuită, în încercarea de a se ascunde s-a deplasat în municipiul Arad, în proximitatea Gării, astfel că s-a luat legătura cu lucratorii din cadrul SRPT Arad, care au fost dirijați spre locul unde aceasta se află.

Bărbatul, în vârstă de 23 de ani, din Orțișoara, a fost depistat și condus la sediul Politiei Municipiului Timişoara în baza unui mandat de aducere.

În urma audierii și probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut pentru tâlhărie calificată.

Telefonul a fost recuperat și predat persoanei vătămate.

Citeste mai mult

Locale

A aruncat deșeuri pe spațiul public. A fost amendat și i-a fost confiscată autoutilitara

Publicat

pe

Un tânăr de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 de lei și i-a fost confiscată autoutilitara pe care o conducea după ce a fost prins că a aruncat deșeuri pe spațiul public și le-a incendiat.

„Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deşeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparţine unei foste societăţi comerciale din localitatea Beregsău Mare. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind identificat şoferul autoutilitarei, un bărbat în vârstă de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei”, a transmis marţi IPJ Timiş.

Şoferul autoutilitarei, un bărbat de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 lei conform OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, fiind luată măsura complementară a confiscării autoutilitarei.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite