Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

TM2021 Xtentions la Festivalul Eurothalia și la Festivalul Simultan

Publicat

pe

Xtentions reprezintă o oportunitate de extindere spre un public nou, de creștere a capacităților locale sau de conectare la noi practici artistice. După cum sugerează și numele, prin Xtentions, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană dorește să contribuie la o inițiativă deja existentă în oraș prin adăugarea unui eveniment special. Xtentions poate lua diferite forme: spectacole și expoziții europene, invitați internaționali și întâlniri ale unor rețele culturale europene.

TM2021 Xtentions@ Eurothalia

În cadrul TM2021 Xtentions, la Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara în perioada 6-13 octombrie 2017, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană în parteneriat cu Teatrul German au invitat renumitul teatru Odin Teatret din Danemarca. Acesta va prezenta două spectacole: Sare, în data de 11 octombrie, de la ora 21:00 și Ave Maria, în data de 13 octombrie,  de la ora 19:00, ambele în regia lui Eugenio Barba.

Pe lângă aceste două spectacole, din programul TM2021 Xtensions vor mai face parte: două proiecții de film, Cucerirea diferenței și Țara în care copacii zboară, ambele cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, două demonstrații de lucru: Urme în zăpadă, susținută de actrița Roberta Carerri și Ecoul tăcerii, susținută de Julia Varley, un masterclass: Gândirea în acțiune, coordonat de Julia Varley și Eugenio Barba,  special pentru actorii Teatrului German de Stat din Timișoara, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Teatrului Național „Mihai Eminescu” și Teatrului pentru Copii si Tineret „Merlin” și o discuție cu Eugenio Barba și Julia Varley „A crea comunități”, moderată de Simona Neumann și Chris Torch, din partea TM2021.

Odin Teatret a inițiat cu peste 25 de ani în urmă un festival al orașului Holstebro, care a implicat un spectru larg de grupuri de cetățeni, artiști, școli și instituții. Festivalul Holstebro are loc bianual. Acesta este unul dintre modelele de implicare comunitară care inspiră Timișoara 2021 în anii următori.

Mai multe informații despre programul Festivalului Eurothalia și evenimentele Xtentions TM2021 ale Odin Teatret puteți găsi aici: https://www.eurothalia.ro/ro/eurothalia-program

TM2021 Xtentions@ Festivalul Simultan

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană în parteneriat cu Asociația Simultan a pregătit în cadrul Festivalului Simultan, care are loc în perioada 3-7 octombrie, un eveniment  Xtentions numit AVnode, unde invitați internaționali ca: Olof van Winden de la TodayArt din Olanda,Tere Badia de la Hangar din Spania sau Martin Bricelj Baraga de la Mota – Museum Of Transitory Art din Slovenia vor împărtăși din experiența lor.

AVnodeeste o rețea internațională de artiști și profesioniști care organizează activități în domeniul artelor spectacolului audio-vizual. Scopul principal este acela de a uni forțele actorilor locali, activi la nivel internațional în domeniul cercetării și dezvoltării artelor spectacolului audio-vizual. Rețeaua AVnode a fost înființată în anul 2011 și s-a transformat într-o fundație culturală în anul 2016, având ca membri organizațiile de festivaluri de arte digitale din întreaga lume.

Mai multe informații legate de programul Festivalului Simultan și a sesiunilor AVnode puteți afla urmărind linkul: http://simultan.org/2017/

Cultură

„Iisus pe Muntele Măslinilor“, de L. van Beethoven,  în Săptămâna Patimilor, la Sala Capitol din Timișoara

Publicat

pe

Cu o impresionantă forță artistică, Filarmonca Banatul Timișoara deschide seria evenimentelor din cadrul Festivalului „Timișoara Muzicală”, joi, 2 mai 2024, cu un concert vocal-simfonic impresionant.

De la ora 19:00, la Sala Capitol, publicul meloman este invitat să audieze două lucrări ale marelui Beethoven: Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 în sol major, op. 58, al cărui solist va fi extraordinarul pianist DANIEL CIOBANU (solist în rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/2024), și Oratoriul „Iisus pe Muntele Măslinilor“, op. 85. Cea din urmă lucrare, aleasă special pentru Săptămâna Patimilor, aduce în prim-plan nu doar geniul componistic al lui Beethoven, ci și măiestria interpretativă a Corului „Ion Românu” și a Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” ale Filarmoncii Banatul, precum și expresia talentului solistic al sopranei LUIZA FATYOL, al tenorului OVIDIU PURCEL și al baritonului MIHAI DAMIAN.

„Iisus pe Muntele Măslinilor“ este singurul oratoriu al lui Beethoven. Evidențiază latura umană a lui Iisus mai mult decât cea divină și a fost creată într-o perioadă în care Beethoven începuse să-și piardă auzul; este un simbol al forței creatoare a omului în pofida încercărilor la care este supus. Lucrarea, compusă în 1803, în doar 14 zile, (subliniind, dacă mai era nevoie, geniul deja cunoscut al lui Beethoven) reflectă frământările lui Iisus pe Muntele Măslinilor, când simte apropierea ceasului în care se va jertfi pentru omenire.

Confruntându-se cu propiile-i suferințe, Beethoven a scris oratoriul într-o perioadă în care se alfa în pragul suicidului, criză sufletească oglindită în Testamentul de la Heiligenstadt, și depăşită prin cufundarea în creaţie şi refugiul în paginile Bibliei.

„Virtutea… numai ea poate să-ţi dea fericirea… Ea mi-a fost spirijin în restriştea mea. Ei şi artei mele datoresc faptul că nu mi-am curmat viaţa… mi se părea peste putinţă să părăsesc lumea aceasta îninte de a fi săvârşit tot ceea ce simţeam că trebuie să înfăptuiesc. Aşa că am lăsat să dăinuie mai departe viaţa (…) Divinitate, tu care de acolo, din înalt, poţi citi în adâncul sufletului meu şi îl cunoşti, ştii că în el sălăşluieşte numai dragostea de oameni şi dorinţa de a face bine!”, scria Beethoven în Testamentul de la Heiligenstadt, în 1802.

Prima reprezentație a oratoriului Iisus pe Muntele Măslinilor a avut loc la Teatrul din Viena, la 5 aprilie 1803, iar în 1809 devine primul succes al compozitorului pe pământ american.

Concertul de joi va fi condus de maestrul RADU POPA, iar corul va fi pregătit de maestrul IOSIF TODEA.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/pzVYZ

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite