Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Levănţica, un calmant natural

Publicat

pe

Lavanda sau levănțica este considerată o plantă minune care preia din natură razele solare ale lunilor de vară și le transformă într-un ulei eteric cu parfum diafan, blând, de o rară finețe, ce transmite omului o stare plăcută de reverie, predispoziții afective, liniște, seninătate și bucuria de a trăi.

În terapeutica medicală, levănţica are multe utilizări, atât uleiul volatil, cât și florile uscate, prelucrate sub formă de infuzii, tincturi, uleiuri, inhalații, băi generale și de picioare. Acestea sunt indicate în diferite afecțiuni, în funcție de proprietățile specifice: sedative, antispasmodice, tonic-nervoase, întăritoare ale nervilor, ușor hipnotice, antiseptice, antibacteriene, carminative, coleretice, diuretice, sudorifice, antifebrile, afrodisiace, antiinflamatoare, cicatrizante, dezinfectante, vermifuge și puternic aromatizante.

Tratamente în afecțiuni ale sistemului nervos

Cele mai frecvente utilizări ale lavandei sunt orientate spre tratamente în stări de iritabilitate nervoasă, spasme, migrene, vertij, amețeli, surmenaj, neurastenie, isterie, dureri de cap, depresie și stări de melancolie. Lavanda este considerată cel mai eficient remediu în combaterea insomniei cronicizate și a paraliziei limbii.

Se folosește sub formă de tinctură preparată din 100 g flori în 500 ml alcool 60 grade și macerată timp de două săptămâni, cu rol în tratarea stărilor de depresie, angoase și insomnii; tinctura se diluează (o linguriță la 100 ml apă fiartă și răcită) și se iau 4-6 linguri pe zi sau se aplică sub formă de comprese la tâmple contra migrenelor, mai ales la persoane sensibile, deprimate sau stresate.

În amestec cu flori de sunătoare se realizează un somnifer eficient, iar în amestec cu talpa-gâștei se obţine un calmant cu efect în diminuarea stresului.

Un amestec mai complex (lavandă + tei + sulfină + captalan) este recomandat persoanelor cu nervi slabi, aflate în convalescență, celor cu insomnii chinuitoare și cu stare de proastă dispoziție după trezire. În fiecare zi se beau câte două căni de ceai cald, preparat sub formă de infuzie, într-o cură de 3-4 săptămâni.

Tratamente în afecțiuni ale căilor respiratorii

Lavanda are rol stimulator, tonic și antispasmodic în combaterea bolilor pulmonare și ale căilor respiratorii inferioare și superioare: astm bronșic, pneumonie, congestie pulmonară, gripă, tuse (seacă, spastică și convulsivă), guturai, laringită, stări febrile eruptive, hidropizie incipientă, și antiseptic asupra secrețiilor pulmonare.

Se folosește o infuzie de lavandă (două linguriţe de flori uscate la 250 ml apă clocotită) din care se consumă câte 3-4 cești pe zi, îndulcită cu miere de albine.

Cu rol antiseptic se beau două-trei ceaiuri pe zi, ultimul seara, la culcare, preparând un amestec din flori de Lavandula (10 g), Sambucus, Borago, Sarothamnus și Viola tricolor (fiecare câte 5 g). O lingură din acest amestec se pune la 250 ml apă clocotită, iar din infuzia obţinută se beau două-trei căni pe zi în caz de gripă și tuse.

Tinctura de lavandă aplicată sub formă de comprese, cu masaj ușor pe piept, precum și inhalațiile cu aburi de infuzie dau rezultate bune în bolile acute ale plămânilor cum ar fi pneumonia, pleurezia, congestia pulmonară, angina și gripa.

Tratamente în tulburări digestive

De-a lungul timpului, lavanda a dovedit o eficiență remarcabilă în tratarea bolilor de ficat, a icterului, a hepatitei cronice, a dischineziei biliare (hipotonă și atonă), a indigestiilor și indispozițiilor stomacale, a colicilor abdominale, a gre¬țurilor, a diareei, a meteorismului și a lipsei poftei de mâncare.

Se folosesc infuzia (două-trei căni pe zi), maceratul din vin roșu (20-30 g flori la un litru de vin, din care se beau câte două păhărele) și uleiul de lavandă (2-3 picături la copii și 5-10 picături la adulți, luate pe zahăr de două-trei ori pe zi, într-o cură de 5-6 zile pe lună).

Compresele cu ulei de lavandă, diluat cu alcool, se pun pe zona ficatului pentru a regla funcționarea normală a ficatului și a vezicii biliare.

Tratament pentru boli cardiace

Uleiul volatil de levănţică are calitatea de a normaliza funcțiile cardiace, moderând excitabilitatea unor receptori interni. Datorită acțiunii sedative, reduce hipertensiunea arterială, reglează palpitațiile și îndepărtează reacțiile cardiace pe substrat nervos.

Utilizări externe ale lavandei

Spălăturile locale, badijonările sau compresele îmbibate cu infuzie concentrată (o lingură flori la 200 ml apă clocotită) au efecte în vindecarea unor răni, plăgi, ulcerații, infecții, în acnee, cuperoză.

Tamponările cu vată, dimineața și seara, cu tinctură de lavandă în glicerină sunt recomandate pentru tratarea tenurilor uscate și sensibile.

Compresele cu tinctură de lavandă (100 g flori macerate în 500 ml alcool 40 %) au acțiune favorabilă în contuzii, luxații, umflături, vânătăi, lovituri la tendoane, reumatism, gută și nevralgii.

Masarea pielii cu ulei de lavandă este eficientă în cazul înțepăturilor de insecte (țânțari, albine, viespi, păduchi, pureci) și al mușcăturilor de șerpi și animale sălbatice, având efecte antiinflamatoare și cicatrizante.

Frecțiile cu oțet aromatic (obținut din flori de lavandă, petale de trandafir, mentă, salvie, cimbrișor și ienupăr care se macerează timp de 7 zile într-un litru de oțet din vin) tratează răceala, gripa și stările febrile.

Băile generale aromatizate (preparate cu o infuzie din 50 g flori la un litru apă clocotită; după infuzare 10 minute se toarnă în apa din cada de baie) au acțiuni reconfortante, tonice și revigorante în nevroze astenice sau după oboseală fizică și intelectuală, dureri musculare și articulare și stări gripale. De asemenea, acționează în combaterea debilității la copii și în fortificarea corpului la persoane slăbite după operații chirurgicale sau după boli grave.

Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Sănătate

Conferința de Noua Medicină Germanică, ediția a doua. Evenimentul va avea loc online

Publicat

pe

Vrei să știi cu precizie laser ce activează un organ din corp și cum să interpretăm simptomele?

Orice afecțiune, simptom sau boală are o cauză internă, de natură psihică.

Stresul se descarcă la nivel celular și se transformă într-un Program Biologic Special cu sens.

Fiecărei boli o poți găsi în situații dramatice de viață, în stres, șocuri emoționale, traume nedepășite.

Vestea bună este că există soluții să te vindeci prin înțelegerea conflictelor biologice și prin încheierea lor.

Suntem încântați să anunțăm lansarea celei de-a doua ediții a Conferinței de Noua Medicină Germanică.

Conferință: Noua Medicină Germană În Memoriam Dr. Hamer

Într-o zi specială, pe 17 mai, între orele 17.30 – 21.00, vă invităm să vă alăturați nouă pentru un eveniment ce promite să fie memorabil.

Doctorul Hamer a spus că Noua Medicină Germanică este un dar dumnezeiesc, iar acum avem ocazia să explorăm această paradigmă revoluționară împreună.

Vom dezvălui secretele sistemului NMG, vom explora cele 5 Legi Biologice și vom înțelege mai profund legăturile și semnificația bolilor în organismul nostru.

În cadrul conferinței, vei avea oportunitatea unică să interacționezi cu experți recunoscuți în domeniu, precum Gabi Bădăluță, Andrés Pérez, Gabriela Urs, Mihaela Mîndreci și Paul Costea, – invitat special Dr. Gilbert Renaud.

Înregistrează-te acum pentru a beneficia de toate informațiile valoroase oferite la această conferință!

În cadrul acestor evenimente vom vorbi despre:

Conflictele biologice și emoționale ale bolilor și problemelor de sănătate.

Înțelegem de unde pornesc cancerele, endometrioza, infertilitatea, constipația, diareea, melanoame, limfoame, acneea, rupturi musculare și osoase, crize de fiere, dureri de cap, migrene, căderea parului, disfuncții ale rinichilor, metastaze, și multe alte tematici.

Învățăm să deosebim între simptomele biologice și pericolul biologic pentru a nu manifesta intensitate în boală.

Accesul este gratuit!

Citeste mai mult

Sănătate

Explozie de cazuri de tuse convulsivă la copii, la Timișoara

Publicat

pe

Medicii din Timişoara trag un semnal de alarmă în privinţa numeroaselor cazuri de tuse convulsivă sau tuse măgărească, aşa cum e cunoscută ea popular.

În Timişoara au fost diagnosticate 24 de cazuri, cele mai multe din ţară, medicii spunând că acest lucru este cauzat de lipsa vaccinului.

„Ieri cred că eram pe primul loc din ţară cu cele mai multe cazuri confirmate de tuse convulsivă. E vorba de copii, sigur, nevaccinaţi. Au fost ieri 24 de cazuri, dacă nu mă înşel. Acest lucru arată că copiii nu au fost vaccnaţi şi când rata de vaccinare este scăzută începe să crească numărul de cazuri”, a declarat conf. dr. Ovidiu Roşca, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, marţi seară, la Medika TV.

Întrebat cât de complicată afecţiunea acesta, medicul Ovidiu Roşca a explicat că poate exista mortalitate în cazul bebeluşilor.

„La copii sub 3 luni mortalitatea este între 1 şi 3 la sută. Cu cât creşte vârsta, cu atât scade riscul de a face forme severe, dar asta nu însemană că ei nu pot să facă. Cei mai expuşi să facă această boală sunt copii sub 3 luni şi cei până în 2 ani. Cel mai riscant e la copiii sub 3 luni, ei dezvoltă forme severe, complicaţii şi pot să rămână şi cu sechele, de la probleme la sistemul nervos la insuficienţe respiratorii”, a precizat Roşca.

Medicul mai spune că boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Citeste mai mult

Sănătate

Sănătatea mintală. Cum te poate ajuta Biblia?

Publicat

pe

„Aproape jumătate dintre europeni s-au confruntat cu dificultăți în materie de sănătate mintală”. Declarația de mai sus, făcută la începutul lunii octombrie 2023 de Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, a avut la bază rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală, efectuat în iunie 2023 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta a relevat că principalele probleme emoționale cu care s-au confruntat europenii în cele 12 luni precedente fuseseră stările de depresie și anxietatea.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a constatat că în 2019 aproape 1 miliard de persoane se luptau cu o tulburare mintală. Dar pandemia de Covid-19 a agravat problema, cauzând o creștere de peste 25% a cazurilor de anxietate și a tulburări depresive majore.

În contextul acestei crize mondiale a sănătății mintale, pe site-ul JW.ORG a fost publicată o revistă ce conține multe sfaturi practice și principii biblice utile care le pot aduce sprijin pe plan emoțional celor ce suferă de astfel de afecțiuni. Aceasta este intitulată „Sănătatea mintală – Biblia te poate ajuta” și poate fi accesată online sau descărcată gratuit de pe site în diverse formate.

„Nu oamenii sănătoși au nevoie de doctor, ci bolnavii” este primul principiu menționat în revistă. El a fost formulat de Isus Cristos și este consemnat în Evanghelia după Matei, capitolul 9, versetul 12. În armonie cu acest principiu, revista subliniază că o persoană care se confruntă cu o stare persistentă de îngrijorare, anxietate sau tristețe ar putea avea nevoie de „ajutor de specialitate pentru a identifica și a trata cauzele”, precum și că „multora le-a fost de mare folos să afle informații despre afecțiunea lor din surse sigure”.

Bineînțeles, Biblia nu este o carte de medicină, dar ea îi poate ajuta pe cei ce o citesc să facă față situațiilor stresante, gândurilor negative, emoțiilor dureroase și problemelor de sănătate fizică și mintală. Astfel că revista prezintă multe principii biblice deosebit de practice și încurajatoare. Totodată, ea conține exemple biblice ale unor bărbați și femei din trecut care au înfruntat diverse stări emoționale tulburătoare, relatări ale mai multor persoane care se luptă cu o formă de tulburare mintală și sugestii practice pentru cei care le oferă ajutor persoanelor suferinde.

Site-ul jw.org conține o multitudine de articole pe acest subiect, cum ar fi:

Ce ar trebui să știți despre tulburările mintale

Ce înseamnă să suferi de depresie?

Depresia la adolescenți – Cauze și ajutor

Cum să lupt împotriva depresiei?

Nu te lăsa pradă tristeții!

O caracteristică deosebit de apreciată este faptul că în partea de jos a fiecărei pagini pot fi găsite linkuri către alte articole asemănătoare. Totodată, cititorii au posibilitatea de a folosi funcția de căutare, din partea de sus a fiecărei pagini, pentru a găsi tot ce s-a publicat despre un subiect care îi interesează.

Toate materialele de pe JW.ORG, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, sunt gratuite și pot fi accesate și descărcate fără să fie necesar un cont sau un abonament.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite