Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Prețurile la energia de pe piața reglementată, plafonate până în 2022

Publicat

pe

Consumatorii casnici de energie electrică şi gaz care au încheiat contracte cu furnizorii de pe piaţa liberă pot reveni pe piaţa reglementată, anunţă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Cea mai mare parte a celor aproximativ 8,5 milioane de consumatori casnici au contracte cu unul dintre cei patru Furnizori de Ultimă Instanţă (FUI), Enel, Electrica, CEZ sau E.ON, adică îşi iau energie de pe piaţa reglementată, unde preţurile sunt ţinute sub control de ANRE, iar până în anul 2022 nu vor fi înregistrate creşteri de preţuri.

Preţurile la energia elec­trică şi gaze naturale nu vor creşte în următorii trei ani, însă acest lucru este valabil doar pentru piaţa reglementată, unde activează cei patru Furnizori de Ultimă Instanţă (FUI), Enel, Electrica, CEZ sau E.ON, şi unde Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) poate plafona anumite costuri cu furnizarea, distribuţia sau transportul energiei.

„Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat astfel: în perioada 1.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică, respectiv în perioada 1.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale”, după cum precizează, într-un comunicat, ANRE. Aceste plafonări de tarife nu sunt valabile şi în cazul consumatorilor casnici care au încheiat contracte cu furnizorii de pe piaţa liberă. În schimb, aceştia au posibilitatea să revină din piaţa liberă, concurenţială, pe piaţa reglementată, în situaţia în care consideră că este mai avantajos. `În prezent, clientul casnic de energie electrică care dorește să revină din piața concurențială la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanță din zona sa de rețea, având asigurat prețul avizat de ANRE. Pentru gazele naturale, clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată și se poate adresa furnizorului care are această obligaţie, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la preţul de furnizare aprobat de ANRE”, mai precizează ANRE. Instituţia informează că, potrivit legii, furnizorul are obligaţia de a transmite consumatorului informaţiile cu privire la societăţile care operează, pe o anumită zonă, în calitate de „furnizor de ultimă instanţă”, respectiv `furnizor care practică tarife în regim reglementat”.

În România există aproximativ 8.869.600 de consumatori de energie, din care circa 8,5 milioane de casnici. După primele trei luni ale anului 2018, numărul consumatorilor casnici care activau în piaţa liberă era de 1,19 milioane, cu precizarea că trendul până la sfârşitul anului a fost unul ascendent.

Orice consumator poate schimba furnizorul de energie electrică şi de gaze naturale, însă înainte de a alege este indicat să compare ofertele furnizorilor de pe piaţă, ţinând cont de mai multe costuri care alcătuiesc preţul final al facturii. Astfel, la preţul energiei se adaugă şi costurile cu certificatele, distribuţia şi transportul, contribuţia de cogenerare, acciza şi TVA. De asemenea, unii furnizori mai includ în factura finală şi un tarif de rezervare pe zi. Un instrument de comparare a preţurilor, respectiv a ofertelor este pe pagina de internet a ANRE, la adresa www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife.

Potrivit unor date prezentate de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), preţul gazelor pe piaţa liberă este mai mare în prezent cu 25-30% faţă de luna septembrie. „Nu ştim cum vor fi preţurile pe noua piaţă reglementată. Consumatorul casnic care a încheiat un contract pe piaţa concurenţială poate reveni pe piaţa reglementată, chiar dacă are un contract cu un furnizor concurenţial. Există prevederi legale peste valoarea juridică a unui contract, prin care nu i se poate îngrădi dreptul unui consumator de a-şi schimba furnizorul în 21 de zile de la notificare”, potrivit Silviei Vlăsceanu, director executiv al ACUE.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024: BEC a centralizat 99,91 la sută din procesele verbale. Elena Lasconi, în turul al doilea

Publicat

pe

Elena Lasconi, candidatul USR la Preşedinţia României a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu cu 154 de voturi, după centralizarea a peste 99, 91% din procesele verbale.

Călin Georgescu are 22,94% din voturi.

Conform BEC, au fost numărate voturile din 20.041 secţii de votare din cele 20.059 deschise în total.

Elena Lasconi are mari şanse să rămână pe locul al doilea, care îi asigură intrarea în finala prezidenţiala, întrucât mai sunt de numărat voturi în străinătate şi în Bucureşti, unde a performat mult mai bine decât Marcel Ciolacu.

Pe locul al patrulea se află George Simion, cu 13,87%, urmat de Nicolae Cucă cu 8,79%.

Conform numărătorii paralele efectuate de reprezentanții USR, Elena Lasconi a intrat în turul al doilea cu câteva mii de voturi în plus față de Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Elena Lasconi, pe primul loc în județul Timiș

Publicat

pe

Elena Lasconi a obţinut cele mai multe voturi, în judeţul Timiş, după numărarea voturilor din cele 619 secţii de votare la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Pe următoarele două locuri s-au situat Călin Georgescu şi George Simion.

Conform rezultatelor finale din judeţul Timiş, Elena Lasconi a obţinut 87.726 de voturi (28,4 %).

Pe locurile următoare se situează: Călin Georgescu – 66.016 (21,37 %), George Simion – 42.935 (13,9 %), Marcel Ciolacu – 42.865 (13,88 %), Mircea Geoană – 22.988 (7,44 %), Nicolae Ciucă – 21.007 (6,8 %), Cristian Diaconescu – 10.317 (3,34 %), Cristian Terheş – 5.908 (1,91 %), Kelemen Hunor – 5.596 (1,81 %), Ana Birchall – 1.691 (0,55 %), Ludovic Orban – 631 (0,2 %), Alexandra Beatrice Bertalan – Păcuraru – 452 (0,15%), Sebastian Constantin Popescu – 448 (0,15%) şi Silviu Predoiu – 289 (0,09%).

Sursa foto: Facebook/Elena Lasconi

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. BEC: Călin Georgescu pe primul loc după centralizarea a peste 99 la sută din procesele verbale

Publicat

pe

Călin Georgescu, candidatul independent la Alegerile Prezidențiale, se află pe primul loc, cu 22,91% din voturile exprimate, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale.

El este urmat de Marcel Ciolacu (19,22%), Elena Lasconi (19,14%), George Simion (13,87%) şi Nicolae Ciucă (8,8%).

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite