Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

STUDIU. Risipa de hrană influențează clima

Publicat

pe

Obiceiurile alimentare ar trebui să se modifice, iar risipa hranei să fie diminuată pentru a putea lupta eficient împotriva schimbărilor climatice, susţine un grup de experţi internaţionali care funcţionează sub egida ONU (GIEC).

Totodată, aceştia arată că terenurile sunt degradate, fiind supuse unor „presiuni tot mai mari” din partea oamenilor care le exploatează. Pe de altă parte, experţii atrag atenţia că 30% din hrana produsă ajunge să fie aruncată la gunoi.

Delegaţi din 195 de ţări membre al Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei au adoptat, după negocieri asidue, un raport întins pe 1.200 de pagini care cuprinde nu doar studii şi argumentări ştiin­ţifice, ci şi recomandări referitoare la obiceiurile alimentare pentru a lupta eficient împotriva încălzirii globale. Concluzia documentului este că „utilizarea terenurilor nu este sustenabilă şi contribuie la schimbările climatice”, a declarat copreşedintele Valerie Masson-Delmotte, potrivit AFP.

Aceasta arată că raportul subliniază importanţa de a acţiona fără întârziere, întrucât terenurile sunt supuse „unor presiuni tot mai mari” în încercarea de a produce tot mai mult. Însă tocmai acest lucru, spun experţii, este periculos atât pentru schimbările climatice, cât şi pentru faptul că pe viitor acele terenuri exploatate intensiv vor fi secătuite de nutrienţi şi, în consecinţă, vor deveni aride şi nu vor mai produce. Paradoxal însă, „deşi terenurile produc mai multe alimente decât ar fi nevoie pentru a hrăni întreaga lume, există încă 820 milioane de persoane care merg la culcare în fiecare seară fiindu-le foame”, subliniază Stephan Singer, reprezentant al Limate action network.

În ceea ce priveşte schimbarea obiceiurilor alimentare, experţii nu scriu negru pe alb că ar trebui să renunţăm la hrana de origine animală pentru a polua mai puţin, „nu înseamnă să devenim neapărat vegetarieni”, ci subliniază că ar trebui „să ne schimbăm obiceiurile de consum, ţinând cont de specificul fiecărei ţări”. „Unele regimuri alimentare necesită mai mult sol şi apă şi produc mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât altele. Însă GIEC nu face o recomandare cu privire la regimurile alimentare”, a spus unul dintre copreşedinţii grupului de experţi, Jim Skea, prezentând o sinteză a raportului.

Totuşi, textul arată că „regimuri (alimentare) echilibrate bazate pe alimente vegetale, cum ar fi cele pe bază de cereale secundare (altele decât cele principale), leguminoasele, fructele şi legumele, fructele cu coajă lemnoasă (nucile) şi seminţele, precum şi alimentele de origine animală produse în sisteme rezistente, durabile, cu emisii reduse, oferă oportunităţi importante”.

În acelaşi timp, experţii trag un semnal cu privire la risipa alimentară înregistrată la nivel global şi arată că între 25% şi 30% din hrana produsă anual pentru consum uman – 1,3 miliarde de tone – este pierdută sau risipită. „Această cotă a crescut cu 40% în raport cu anul 1970 şi reprezintă echivalentul a 200 de calorii pe zi pentru fiecare individ de pe Terra”, subliniază raportul. Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), această pierdere costă aproape 1.000 miliarde de dolari în fiecare an şi echivalează cu 8% din emisiile de gaze cu efect de seră. Risipa alimentară nu este însă la fel peste tot, potrivit FAO, consumatorii din ţările bogate aruncă la pubelă în fiecare an 222 milioane de tone de alimente în total, această cantitate reprezentând aproape un echivalent al întregii producţii alimentare a Africii subsahariene (230 milioane de tone).

Experţii GIEC arată că se poate vorbi de risipă alimentară şi în cazul celor care mănâncă prea mult, respectiv oamenii obezi: „Consumul dincolo de nevoile nutritive poate fi considerat o formă de risipă alimentară, care reprezintă un contributor cel puţin la fel de important la pierderile din sistemul alimentar ca aruncarea alimentelor la pubelă”. La nivel global, aproximativ 2 miliarde de adulţi sunt supraponderali sau obezi.

Totodată, experţii afirmă că lupta împotriva schimbărilor climatice este contra cronometru, în condiţiile în care „încălzirea globală la suprafaţa terestră a crescut foarte mult”.

Internațional

Honor Magic 7 și Honor Magic 7 Pro lansate cu cip cu Snapdragon 8 Elite

Publicat

pe

Compania chineză Honor a lansat zilele trecute seria Honor 7, compusă din Honor Magic 7 și Honor Magic 7 Pro. Noile telefoane emblematice au fost lansate în China și au la bord cel mai nou procesor Qualcomm, Snapdragon 8 Elite. Seria Honor Magic 7 rulează sistemul de operare MagicOS 9 bazat pe Android 15 din cutie. Ambele modele au sticlă de protecție Honor Rhino Glass și certificare pentru praf și apă IP69+IP68.

Honor Magic 7 are un afișaj OLED LTPO plat cu diagonala 6,78 inch (17,22 cm) cu o rată de refresh de 120 Hz și luminozitate maximă de până la 5.000 de niți, ceva ne mai întâlnit pe cele mai recente telefoane mobile. Potrivit Honor, nu lipsește nici Dolby Vision. Fratele său mai mare, Honor Magic 7 Pro are un afișaj OLED micro-quad-curbat cu cu diagonala de 6,8 inch (17,27 cm) cu specificații similare, potrivit MySmartPrice. Honor Magic 7 Pro are diagonala ecranului la fel ca Samsung Galaxy S24 Ultra.

Modelul Pro primește o insulă dinamică, în genul telefoanelor mai noi Apple iPhone. Acolo este plasată o a doua cameră frontală de adâncime 3D pentru deblocarea feței, spre deosebire de telefonul mai mic, care dispune de doar o cameră frontală.

Ambele telefoane din seria Honor 7 au procesorul emblematic Qualcomm Snapdragon 8 Elite asociat cu cu până la 16GB de memorie RAM și 1 TB de stocare internă.

Honor Magic 7 și Magic 7 Pro au camere principale identice de 50MP, o cameră ultrawide de 50MP și o cameră selfie de 50MP. Magic 7 Pro are o cameră cu teleobiectiv tip periscop de 200 MP cu zoom optic de 2,5x și zoom digital de 100x. În schimb, modelul mai mic, Magic 7 are o cameră cu teleobiectiv de 50 MP cu zoom optic de 3x și zoom digital de 50x.

Sunt diferențe și la baterie între cele două telefoane din seria Honor magic 7. Modelul mai mic are o baterie de 5.650 mAh, cu încărcare SuperCharge cu fir de 100W și fără fir de 80W. Honor Magic 7 Pro are o baterie de 5.850 mAh și aceleași viteze de încărcare.

Honor Magic 7 are dimensiunile și greutatea de 162,1 x 75,8 x 7,95 mm și 199 grame, în timp ce Honor Magic 7 Pro are 162,7 x 77,71 x 8,8 mm și o greutate de 223 grame. Ambele telefoane au scaner de amprentă în afișaj, deblocare facial și difuzoare stereo. Cele două telefoane sunt certificate IP68+IP69 pentru rezistență la praf și apă.

Honor Magic 7 este disponibil în culorile Asaka Gold, Snow White, Moon Shadow Grey, Sky Blue, Velvet Black, în timp ce Honor Magic 7 Pro în Moon Shadow Grey, Snow White, Sky blue, Velvet black.

Honor Magic 7, modelul cu 12GB RAM + 256GB stocare costă în China 4.499 CNY, aproximativ 580 de euro sau 630 de dolari. Modele cu memorie RAM și stocare mai multă, de exemplu 16GB RAM + 1TB stocare, ajung până la 710 euro sau 770 de dolari.

HONOR Magic 7 Pro, modelul cu 12GB de memorie RAM + 256GB stocare costă 5.699 CNY, adică aproximativ 740 de euro sau 800 de dolari. Modelele cu memorie RAM și stocare mai multă, de exemplu 16GB de RAM + 1TB stocare costă 6.699 yuani chinezești, aproximativ 870 de euro sau 940 de dolari.

Honor nu a dezvăluit încă data lansării smartphone-urilor pentru piețele globale, dar ne așteptăm ca cele două modele să fie lansate cel puțin în India, similar cu seria precedentă.

Foto: honor.com

Citeste mai mult

Internațional

Vivo a lansat seria X200, cip puternic, cameră de 200MP și baterii mari

Publicat

pe

În cadrul unui eveniment care a avut loc în China, compania Vivo și-a prezentat noile telefoane Vivo X200, Vivo X200 Pro și Vivo X200 Pro mini. Toate cele trei smartphone-uri au procesoare Mediatek Dymensity 9400, iar memoria RAM poate ajunge la 16GB de RAM și stocarea până la 1TB. Nu știm momentan dacă aceste modele din seria Vivo X200 vor fi disponibile și în Europa.

Vivo X200 are un ecran de 6,67 inch (16,94 cm), în timp ce varianta X200 Pro are un ecran de 6,78 inch (17,22 cm). Ambele au ecrane OLED cu o rată de reîmprospătare de până la 120Hz și până la 4.500 niți luminozitate maximă, potrivit GSMArena. Vivo X200 Pro mini are un ecran cu diagonala de 6,3 inch (16 cm) de tip OLED LTPO cu rata de 120Hz.

Toate cele trei modele au procesorul emblematic MediaTek Dimensity 9400. Există diferențe în materie de RAM și stocare între cele trei modele în funcție de modul cum sunt cuplate memoria RAM și stocarea. Dar, toate 12/16GB de RAM și 256/512GB și până la 1TB stocare. Toate cele trei modele au sistemul de operare Origin OS 5. Cele trei telefoane vor fi concurenți redutabili pentru Galaxy S24, Galaxy S24+ și Galaxy S24 Ultra.

Vivo X200 și Vivo X200 Pro mini au trei camere de 50MP, una principală, una cu unghi ultra-larg și una cu teleobiectiv. În plus, varianta Pro are o cameră cu teleobiectiv de 200MP. Toate cele trei smartphone-uri au o cameră selfie de 32MP.

Vivo a reușit să împacheteze baterii uriașe în ambele telefoane X200 Pro datorită tehnologiei de baterie Silico Anode de a treia generație. X200 are o baterie de 5.800 mAh, modelul Pro are o baterie de 6.000 mAh, în timp ce X200 Pro mini are o unitate de 5.700 mAh. Toate cele trei modelele oferă încărcare cu fir de 90W și încărcare wireless de 50W.

În materie de senzori și conectivitate Vivo X200, Vivo X200 Pro și Vivo X200 Pro mini au tot ce oferă telefoanele emblematice. De asemenea, cele trei telefoane sunt certificare IP68+IP69, pentru rezistență la praf și apă.

Vivo X200 și Vivo X200 Pro sunt livrate în culorile Sapphire Blue, Titanium Grey, Moonlight White și Carbon Black, potrivit 91Mobiles. Prețurile sunt în funcție de RAM și stocare și pornesc de la 5.299 CNY sau 748 USD / 685 euro. Variantele cu mai mult RAM și stocare vor fi mai scumpe.

Vivo X200 Pro mini este disponibil în culorile Titanium Blue, Micro Powder (un fel de roz), Straight Forward (alb) și Simple Black. Telefonul pornește, pentru varianta de bază, de la 4.699 CNY (yuan chinezesc), adică aproximativ 663 de dolari / 610 euro. Toate cele trei telefoane sunt disponibile la vânzare din ziua lansării, 14 octombrie. Cum a scris mai sus, greu de crezut că vor fi disponibile în Europa.

Foto: Vivo

Citeste mai mult

Internațional

România îndeplinește condițiile pentru programul Visa Waiver. Când vom putea călători peste Ocean

Publicat

pe

Ambasadorul României în SUA Andrei Muraru a anunţat marţi că România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Astfel, primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

„Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a spus Muraru, într-o înregistrare video.

Acesta a mai adăugat: „Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, anunţă Muraru într-o înregistrare video postată mpe site-ul ambasadei.

Ambasadorul României în SUA a mai precizat că este necesară o confirmare din partea autorităţilor de la Washington în perioada următoare.

https://www.facebook.com/watch/?v=1230806568162765&t=15

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite