O echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale se deplasează, joi, la Timişoara, pentru a face verificări suplimentare cu echipamente specializate în blocurile de garsoniere unde s-a făcut dezinsecţie şi deratizare cu substanţa toxică Delicia – Gastoxin.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timişoara a anunţat că o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale se va deplasa la Timişoara şi, în cursul zilei de joi, va efectua verificări suplimentare cu echipamente specializate în locaţiile în care s-a identificat prezenţa substanţei toxice.
O echipă a Inspecţiei Sanitare de Stat demarează, miercuri, un control la Timişoara, după ce trei persoane au murit şi câteva zeci de persoane au ajuns la spital în urma unei acţiuni de deratizare şi dezinsecţie.
Inspectorii vor verifica toate documentele care există în acest caz, dar şi activitatea Direcţiei de Sănătate Publică, instituţie care nu a verificat niciodată activitatea firmei care a făcut deratizarea.
”Comisia de analiză de la nivelul Ministerului Sănătăţii a luat decizia ca miercuri, 20 noiembrie 2019, o echipă de control alcătuită din reprezentanţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat să se deplaseze la Timişoara pentru a verifica toate documentele existente în acest caz, dar şi activitatea Direcţiei de Sănătate Publică”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Instituţia a precizat că urmează să facă publice, transparent, rezultatele verificărilor efectuate de către echipa de control.
Aceeaşi Comisie de analiză a Ministerului Sănătăţii a constatat că în data de 16 noiembrie, în intervalul orar 09:23 – 18:21, au fost înregistrate 6 apeluri la SAJ Timiş pentru 6 persoane cu simptomatologie diferită; în data de 17 noiembrie, în intervalul orar 08:07 – 18:07, au fost înregsitrate 4 apeluri la SAJ Timiş; în data de 18 noiembrie, în intervalul orar 02:45 – 09:07, au fost înregsitrate 4 apeluri la SAJ Timiş, din care 3 apeluri pentru aceeaşi pacientă.
Reprezentanţii DSP Timiş au prelevat 6 probe de apă, atât din locuinţele persoanelor afectate, cât şi din spaţii comune sau de la o fântână publică din apopierea blocului de pe strada Mioriţa. nr. 8. Rezultatele au arătat că apa este potabilă.
Până în prezent, un număr de 83 de persoane, din care 56 de adulţi şi 27 de copii s-au prezentat pentru investigaţii la trei spitale din oraş, şi anume Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “ Louis Ţurcanu” Timişoara.
În prezent mai sunt internate 33 de persoane. Toţi pacienţii sunt stabili, în stare bună, o parte din ei mai prezintă simptomatologie digestivă (greaţă, vărsături), dar rezultatele analizelor medicale sunt îmbunătăţite.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş spune că firma Bistim Dera SRL nu are autorizaţie de funcţionare din moment ce şi-a schimbat adresa, în timp ce Direcţia de Sănătate Publică spune că nu a făcut niciodată vreo verificare la această firmă. Ambele instituţii nu au putut spune cine ar fi trebuit să îi acorde firmei Bistim Dera SRL autorizaţia pentru folosirea de substanţe toxice, utilizate pentru dezinsecţie şi deratizare.