În cadrul unei ședinței extraordinare a Consiliului Județean Timiș, care a avut loc vineri, s-a decis rectificarea bugetului județului, prin care se prevede alocarea unei sume de 4.000.000 lei luptei împotriva noului coronavirus.
Banii au fost mutați de la Agenda culturală, 2.5 milioane lei, și de la Agenda sportivă, 1 milion lei. Asta, în contextul în care multe dintre acțiunile publice programate nu vor mai avea loc, cel puțin în prima jumătate a acestui an. Suma de 500.000 lei se afla deja în bugetul de rezervă al județului.
Banii vor fi folosiți în vederea sprijinirii medicilor, a spitalelor și a instituțiilor implicate în lupta cu noul coronavirus.
Astfel, Consiliul Județean Timiș va achiziționa servicii hoteliere destinate cadrelor medicale, pentru ca aceștia să aibă unde să se odihnească între ture sau gărzi, fără a-și pune în pericol propriile familii. Măsura a fost luată în urma solicitării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Ținând cont de faptul că în domeniul public și privat al județului Timiș nu sunt imobile care pot fi puse la dispoziție cu titlu gratuit, ca spații de cazare, s-a hotărât achiziționarea unor servicii hoteliere la regim de 3 stele. Valoarea maximă a cazării se ridică la 230 lei/zi/persoană + 70 de lei/zi/persoană pentru catering. Valoarea totală estimativă a achiziției pentru o perioadă de 14 zile este de 420.000 lei cu TVA. Hotărârea va avea aplicabilitate pe întreaga perioadă a decretării stării de urgență pe teritoriul României.
„Știm cât de important este să ne protejăm medicii, cei care se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Prin hotărârea de astăzi, vom oferi cazare și masă unui număr de 100 de cadre medicale, la solicitarea lor. Înțelegem riscul la care își supun familiile prin natura meseriei și încercăm să le facem viața mai ușoară”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
De asemenea, prin rectificare, se alocă suma de 150.000 lei Spitalului Municipal din Lugoj, pentru achiziționarea kit-urilor de testare pentru SARS-CoV-2/Covid-19. Testele vor fi prelucrate cu un aparat de tip Real-Time PCR, care a ajuns deja la Lugoj în urma unei colaborări dintre unitatea spitalicească și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
Rectificarea bugetară adoptată astăzi prevede și următoarele alocări:
- 1.580.000 lei ISU Timiș, pentru achiziționarea de echipamente de protecție pentru toate instituțiile implicate la nivel județean în combaterea epidemiei;
- 1.000.000 lei Spitalului Județean, în vederea cumpărării a 75 de ventilatoare mecanice;
- 600.000 lei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru măsuri împotriva infectării cu noul coronavirus;
- 150.000 lei Spitalului Municipal Timișoara, pentru achiziționarea de kituri;
- 100.000 lei pentru dezinfecția pe drumurile județene din interiorul localităților.
„Ne respectăm angajamentul față de timișeni, acela de a face tot ceea ce putem pentru a limita îmbolnăvirile cu noul coronavirus. Finanțăm spitalele și toate celelalte instituții implicate. Punem la dispoziție bugetul județului în această luptă, pentru a trece cât mai repede, împreună, peste toate probleme ce rezultă din epidemie”, a subliniat Călin Dobra.
Hotărârile luate astăzi nu sunt singurele măsuri adoptate de către CJ Timiș în lupta cu noul coronavirus. Sume importante de bani au fost alocate în repetate rânduri spitalelor din Timișoara, pentru echipamente și teste.
De asemenea, de finanțare au beneficiat și Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică, în vederea creșterii capacității de carantinare a celor care se întorc în țară din zonele de risc.