Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

USAMVB și Primăria Timișoara, acuzate că au ucis pui de ciori

Publicat

pe

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara și Primăria Timișoara și-au făcut un obicei din încălcarea legislației de protecția a mediului. Confruntați cu sesizările mai multor cetățeni și specialiști, Universitatea de Științe Agricole și Primăria Timișoara pun presiuni acum pentru ca acțiunile lor să nu ajungă în atenția presei și a opiniei publice, susțin reprezentanții asociațiilor de protecție a mediului.

În perioada 09 – 10 aprilie, conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, deranjată de păsările din curtea instituției a hotărât să scape cu orice preț de cuiburile ciorilor, astfel că a apelat la o metoda crudă și ilegală, tăind ramurile arborilor pe care se aflau cuiburile cu puii abia ieșiți din ouă. Aproximativ 50 de cuiburi cu pui și-au găsit sfârșitul chiar sub ochii studenților din cadrul USAMVB care au fotografiat cuiburile doborâte și puii morți, imaginile stârnind un val de indignare pe rețelele de socializare.

Două zile mai târziu, în data de 12 aprilie, în Parcul Municipal Timișoara, Primăria a dispus aceleași acțiuni pentru distrugerea directă a cuiburilor, cu tot cu puii de cioară în ele, apelând la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat (ISU Banat). De această dată însă, printre cei care au asistat la distrugerea cuiburilor a fost și un cetățean cu simț civic, care a sunat de urgență la 112 și a raportat pe loc ilegalitatea, solicitând intervenția urgentă a Poliției și a Gărzii de Mediu, în vederea stopării acțiunii. În ciuda explicațiilor coerente și complete oferite de către acesta, autoritățile au refuzat o intervenție promptă și au încercat să îl determine să renunțe la reclamațiile depuse.

„Dintre cei cu care am vorbit la telefon, unii au încercat să mă intimideze cu diverse formule arogante și mustrătoare. Mi-au comunicat în mod direct și expres că apelul meu nu este demn de 112, că poliția nu este responsabilă în acest domeniu, că dacă Direcția de Mediu din cadrul Primăriei a dat această dispoziție, ea trebuie respectată de vreme ce se desfășoară pe domeniul public” a spus martorul incidentului.

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus” (www.milvus.ro), Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare (www.eke.ro), Asociația pentru Protecția Liliecilor din România (www.aplr.ro), Asociația E-Consult Satu Mare (www.ecoedu.ro) și Asociația Pet Hope din Timișoara (www.pethope.ro) condamnă vehement modalitatea barbară de extirpare a ciorilor din Timișoara și au depus sesizări la IPJ Timiș și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Timiș, așteptând în prezent sancționarea persoanelor responsabile de aceste atrocități.

Conform reprezentanților ONG-urilor de profil, prin acest demers, a fost încălcat Art. 33. alin. (2) și Art. 52. lit. d) din OUG nr. 57/2007 cu modificările și completările ulterioare iar „gravitatea distrugerii cuiburilor este dată și de faptul că în coloniile de ciori cuibăresc și alte specii, cum ar fi: ciuful de pădure (Asio otus) şi vânturelul roşu (Falco tinnunculus), ambele specii care au un statut de protecţie”.

 

Aceștia precizează și faptul că ”Îngrijorător și condamnabil este nu numai modul în care s-a efectuat acțiunea de eliminare a ciorilor din oraș ci și atitudinea unor reprezentanți ai organelor competente să intervină prompt în aceste situații, având obligații legale corespunzătoare. Încurajăm întreaga comunitate ca în cazul în care observă orice fel de cruzimi împotriva animalelor, să apeleze de îndată la 112 (solicitând poliția), aceasta fiind obligată să intervină, conform prevederilor legale aplicabile”.

 

Nu este prima dată când Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara aplică metode crude și ilegale pentru controlul animalelor nedorite în jurul instituției. În urmă cu aproximativ 2 ani, aceeași conducere a USAMVB a dispus otrăvirea câinilor fără stăpân din campus cu Furadan, o substanță cu grad mare de toxicitate. Studenții de la vremea respectivă, actuali veterinari în Timișoara, susținuți de Asociația Pet Hope, au raportat uciderea animalelor în campus, chiar și la Biroul de Arme, Explozivi, Substanţe Toxice, însă făptuitorii scăpați nepedepsiți au înțeles să continue acțiunile ilegale.

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”. Dotări pentru unitățile educaționale din comuna Peciu Nou

Publicat

pe

privind începerea proiectului cu titlul „DOTAREA CU MOBILIER,ECHIPAMENTE DIDACTICE SI TIC A UNITĂȚILOR EDUCAȚIONALE DIN U.A.T. COMUNA PECIU NOU”, cod F-PNRR-Dotari-2023-0760,

Finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ – Pilonul VI. Politici pentru noua generație – Componenta C15: Educație

Numele beneficiarului: COMUNA PECIU NOU

Obiectivele proiectului

„DOTAREA CU MOBILIER,ECHIPAMENTE DIDACTICE SI TIC A UNITĂȚILOR EDUCAȚIONALE DIN U.A.T. COMUNA PECIU NOU” va contribui la atingerea obiectivelor priorității de investiție PNRR prin dotarea:

Liceului Teoretic PECIU NOU cu echipamente TIC a 1 laborator de informatica (nou creat la nivel gimnazial), a 33 Sali de clasa (7 grădinița, 18 scoală 0-VIII si 8 liceu) si a 1 laborator de științe (chimie) (nou creat la nivel gimnazial) si dotarea cu mobilier si materiale didactice a 1 laborator de informatica (nou creat la nivel gimnazial), a 33 Sali de clasa (7 grădinița, 18 scoală 0-VIII si 8 liceu), a 1 laborator de științe (chimie) (nou creat la nivel gimnazial), a 1  cabinet școlar (nou creat la nivel gimnazial), a 1 cabinet psihopedagogic (nou creat la nivel gimnazial) si a 1 sala de sport (nou creata la nivel gimnazial).

Valoarea totala a proiectului este 2.083.257,45 lei, din care finanțarea nerambursabila este 2.083.257,45 lei

Data începerii proiectului este 04.08.2023

Data finalizării proiectului este 30.09.2025

Codul proiectului F-PNRR-Dotari-2023-0760

Contact: DRAGAN GABRIEL RAZVAN – Primar, tel/fax +40256414500 / +40256414826, e-mail: contact@primariapeciunou.ro

Citeste mai mult

Administrație

Consiliul Județean Timiș dă undă verde pentru construcția noului Pod al Turcului în Parța

Publicat

pe

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Timiș, a fost aprobată documentația tehnico-economică aferentă investiției publice privind execuția unui nou pod pe DJ 593B, în dreptul localității Parța, la kilometrul 5+000. Proiectul vizează înlocuirea actualului „Pod al Turcului”, o construcție istorică realizată din zidărie de piatră în anul 1955, care se află într-o stare avansată de degradare.

Podul existent, construit pe piloni de lemn, a fost grav afectat de trecerea timpului și de condițiile climatice extreme, fiind considerat în prezent impropriu pentru circulația rutieră. De altfel, traficul pe pod a fost suspendat încă din luna octombrie 2022, din motive de siguranță, măsura fiind una necesară pentru prevenirea oricăror incidente. În trecut, podul a fost închis temporar doar în situații excepționale, precum creșterea nivelului râului Timiș, care ajungea să acopere în totalitate structura.

Studiul de fezabilitate pentru noul pod a fost elaborat de societatea S.C. IRICONSTRUCT S.R.L., iar investiția se ridică la valoarea de 31,2 milioane de lei – echivalentul a peste 6 milioane de euro. Noua construcție va înlocui definitiv vechiul pod și va asigura reluarea în condiții optime a circulației pe DJ 593B, arteră importantă pentru locuitorii din zona Parța și pentru traficul regional.

Durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de șase luni de la momentul demarării execuției, ceea ce înseamnă că, în cel mai optimist scenariu, locuitorii ar putea beneficia de noul pod înainte de finalul acestui an.

„Este un proiect vital pentru comunitatea noastră. Închiderea Podului Turcului a creat un disconfort major pentru locuitori și a afectat mobilitatea în zonă. Ne bucurăm că, în sfârșit, acest obiectiv intră în linie dreaptă”, a declarat primarul comunei Parța, Daniel Drăgan.

Prin această investiție, Consiliul Județean Timiș își reafirmă angajamentul față de modernizarea infrastructurii rutiere și față de siguranța cetățenilor. Noul pod de la Parța promite nu doar o circulație fluidizată, ci și un standard crescut de durabilitate și securitate pentru următoarele decenii.

Citeste mai mult

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite