Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

A început campania electorală care va avea reguli noi impuse de pandemie

Publicat

pe

Campania electorală pentru alegerile locale a început vineri şi se încheie în 26 septembrie, ora 7.00. În premieră, campania va fi atipică şi se va desfăşura în anumite condiţii, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Astfel, întrunirile şi evenimentele electorale care au loc în interior pot dura cel mult două ore şi la ele pot participa maximum 50 de persoane. Toţi participanţii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat completarea unei hotărâri de Guvern privind starea de alertă în care au fost introduse mai multe reguli pentru campania electorală, decizia fiind validată joi seară de Executiv.

Setul de reguli are ca scop protejarea oamenilor care interacţionează cu cei care candidează la alegerile locale şi echipele de susţinători ai acestora în perioada campaniei electorale.

Astfel, printre măsuri se numără purtarea obligatorie a măştii de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani la evenimentele din campania electorală, indiferent dacă ele se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, cât şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi ori echipele de campanie ale acestora.

Pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor sau întrunirilor în campania electorală este instituiă obligaţia organizatorilor acestora de a asigura, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, respectarea următoarelor măsuri:

„Pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor/ întrunirilor în cadrul campaniei electorale, se instituie obligaţia organizatorilor acestora de a asigura, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii la evenimente/întruniri;
b) efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;
c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţii la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;
d) afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;
e) limitarea numărului participanţilor la maximum 50, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis şi a duratei acestora la maximum 2 ore;
f) limitarea numărului participanţilor la maximum 100, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în aer liber;
g) limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă;
h) limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2, în cazul acţiunilor din uşă în uşă;
i) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie materialele de propagandă electorală, înaintea începerii acţiunii;
j) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.”, se arată în hotărârea de Guvern.

Potrivit AEP, în urma comunicărilor primite până la 25 august, ora 12.00, au fost centralizate evaluările transmise de reprezentanţii primăriilor pentru 15.794 de secţii de votare, dintr-un total de peste 18.700, în vederea identificării de către autorităţile sanitare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 pentru alegerile locale. Datele centralizate arată că majoritatea secţiilor de votare au suprafeţe între 25 şi 50 de metri pătraţi, iar la 99,48% dintre acestea exteriorul clădirii permite distanţarea oamenilor. Totodată, 89,50% din secţiile de votare centralizate au grupuri sanitare igienizate şi dotate corespunzător.

Din țară

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 – Rezultate BEC – Marcel Ciolacu vs. Călin Georgescu, în turul al doilea

Publicat

pe

Biroul Electoral Centrul (BEC) a anunțat primele rezultate la Alegerile Prezidențiale după centralizarea voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale în peste 41% de secţii la nivel naţional.

Numărătoarea relevă faptul că Marcel Ciolacu a obţinut 23.33% din voturi, iar Călin Georgescu 21,65%.

Dupa centralizarea voturilor din 8.230 sectii din cele 20.059 deschise la nivel national (41.02%), pe primul loc se află Marcel Ciolacu, cu 537.277 voturi (23.33%).

Ciolacu este urmat de Călin Georgescu, cu 498.501 voturi (21.65%).

Locul al treilea este ocupat de George Simion cu 358.766 voturi (15.58%), urmat de Elena Lasconi, cu 276.359 voturi (12%),.

Candidatul de pe locul 5 este Nicolae Ciucă, cu 228.676 voturi (9.93%).

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 – Prezența la vot se ridică la 52.40 la sută

Publicat

pe

Biroul Electoral Central (BEC) anunţă, duminică seară, că, până la ora 21.00 şi-au exercitat dreptul la vot, pentru alegerea preşedintelui României, 52.40% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Prezenţă mai ridicată la vot s-a înregistrat în următoarele judeţe:

  1. Ilfov – 62.88 % din total alegători înscrişi în liste
  2. Cluj – 57.38 %
  3. Giurgiu – 55.31 %
  4. Olt – 54.06 %
  5. Argenș – 53.67 %

Participare mai redusă la vot s-a înregistrat în judeţele:

  1. Caraş-Severin – 40.88 % din total alegători înscrişi în liste
  2. Maramureș – 39.92 %
  3. Botoșani – 39.55 %
  4. Satu Mare – 38.77 %
  5. Vaslui – 33.92 %

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENTIALE 2024. Conform sonadajelor la ieșirea de la urne, Macel Ciolacu și Elena Lasconi se vor „duela“ în turul al doilea

Publicat

pe

Marcel Ciolacu (PSD) şi Elena Lasconi (USR), au intrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, după scrutinul primul tur care a avut loc în 24 noiembrie 2024, conform sondajelor la ieșireade la urne, realizat de CIRA-AVANGARDE-INSOMAR, la ora 19.00.

Sondajul a fost făcut doar pe teritoriul României şi nu cuprinde şi Diaspora.

Potrivit sondajului realizat de CIRA-AVANGARDE-INSOMAR, Marcel Ciolacu (PSD) a primit voturile a 25% din electoratul din ţară, urmat de Elena Lasconi (USR), care a obţinut un scor de 18%.

Pe locul al treilea, o mare surpriză, s-a situat independentul Călin Georgescu, care a obţinut 16% din voturi, urmat îndeaproape de George Simion (AUR), cu 15% din voturile electoratului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite