Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Administratorii de bloc trebuie să dețină certificat de calificare profesională, de la 1 ianuarie 2022

Publicat

pe

Administratorii de bloc trebuie, începând din 1 ianuarie 2022, să dețină un certificat de calificare profesională pentru a-şi păstra funcţiile, după ce termenul anterior a fost prelungit la sfârșitul lui 2020.

Legea nr. 294/2020 prevede că administratorii de bloc au putut obţine certificatul de calificare profesională până la data de 1 ianuarie 2022 pentru a putea să îşi păstreze funcţiile, conform noii legislaţii privind asociaţiile de proprietari.

Anterior, termenul-limită pentru obţinerea acestui certificat era prevăzut de Legea nr. 196/2016 ca fiind 28 septembrie 2019, însă Guvernul a decis, în luna august din 2019, prelungirea până la 1 ianuarie 2021.

Potrivit Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, certificatul de calificare profesională reprezintă actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a fi administratori de bloc. În esență, pot fi atestate de primarul localității pentru a îndeplini ocupația de administrator de bloc doar persoanele care dețin un certificat de calificare.

Anterior apariției actualei legi a asociațiilor, administratorii de bloc aveau o singură obligație, și anume să fie atestați de către primar, nu să dețină și un certificat de calificare profesională.

sursa: avocatnet.ro

Administrație

Asociațiile și fundațiile vor beneficia de o reducere de 25% la închirierea spațiilor cu altă destinație aparținând Primăriei Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara vine în sprijinul organizațiilor cu activitate culturală sau socială prin facilitarea accesului acestora la spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea sau administrarea autorității locale.

O serie de organizații, inclusiv parte a campaniei Timișoara pentru Ucraina, au solicitat astfel de spații pentru a închiriere.

Asociațiile, fundațiile, constituite în baza OUG 26/2000, federațiile și alte tipuri de ONG-uri vor beneficia de  reducerea la 25% din tariful stabilit printr-un raport de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat a prețului de închiriere pentru asemenea spații.

„O parte din spațiile pe care nu le folosim vor putea fi activate de societatea civilă și a celor care fac bine în mod voluntar în Timișoara. Sprijinim comunitatea locală prin mai multe activități, inclusiv a doua campanie de bugetare participativă. Transformăm acest proces de atribuire al spațiilor către organizații și fundații într-unul transparent și echitabil”, transmite primarul Dominic Fritz.

Pe de altă parte, organizațiile de tipul celor menționate mai sus care au statut de utilitate publică vor avea acces gratuit la spațiile cu altă destinație aparținând Primăriei, în baza încheierii, în acest sens, a unui contract de dare în folosință.

Trebuie precizat faptul că a fost extinsă lista domeniilor în care trebuie să activeze organizațiile solicitante, adăugându-se mediul, implicarea civică, dezvoltare comunitară, respectiv antreprenoriatul social, celor deja existente (cultură, educație, tineret, sport, servicii sociale).

Totodată, sunt modificări în ceea ce privește criteriile de selecție, urmând să fie punctate relevanța și impactul activităților propuse pentru comunitatea locală, experiența solicitantului, precum și numărul de persoane angajate în organizație (permanent sau cu activitate în regim de voluntariat), aspecte care nu au fost luate în considerare până acum.

Noile modificări ce vor fi aduse la prevederile HCLMT nr. 441/16.10.2015 referitoare la Procedura privind atribuirea spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință situate în imobile proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara, precum și la Criteriile de eligibilitate ce stau la baza stabilirii ordinii de prioritate pentru accesul la aceste spații vor fi dezbătute în următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara.

Pentru a avea acces la aceste spații, solicitanții vor depune, pe lângă cerere, documentele justificative prevăzute în Anexa 2 la HCLMT nr. 441/2015, iar Comisia SAD va analiza și va stabili punctajul pentru fiecare dosar în parte, urmând să propună atribuirea prin închiriere sau dare în folosință a imobilelor  în funcție de disponibilitatea și de statutul acestora.

Sunt eligibile organizațiile care nu se află în litigiu cu autoritatea locală, nu au obligații de la plată către bugetul local sau de stat, nu se află în procedură de dizolvare sau lichidare, nu beneficiază de un alt spațiu aparținând Primăriei, nu dețin un imobil în proprietate.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara vrea să recupereze 11 milioane de lei de la Societatea Bega Turism

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a depus cererea de chemare în judecată a societății Bega Turism, prin care cere despăgubiri de aproape 11 milioane de lei. Cererea are ca obiect recuperarea sumelor cuvenite pentru o perioadă de 3 ani, în care societatea a folosit fără drept terenul cu o suprafață de peste 3.271 metri pătrați, înscris în CF 438518/Timișoara.

Terenul situat pe strada Carol Telbisz a fost folosit ca spațiu pentru parcare plătită, fără acordul Primăriei Municipiului Timișoara, în perioada 31 ianuarie 2020 – 31 ianuarie 2023. Societatea chemată în judecată a folosit abuziv acest teren, montând bariere la căile de acces și încasând taxe pentru locurile de parcare.

„Recuperăm banii pe care orașul i-a pierdut pentru că nu am putut folosi terenul de 3.271 mp aflat în zona zero a Timișoarei. Suma cerută este de 11 milioane de lei. Pe acest teren am lansat deja licitația pentru proiectarea unei parcări multinivel, faza de elaborare a studiului de fezabilitate. Este un proiect pe care l-am bugetat în acest an și ne așteptăm să vină cu oferte cât mai multe firme serioase, cu experiență în gestionarea unor astfel de proiecte”, transmite primarul Dominic Fritz.

Prin sentința Curții de Apel Timișoara, rămasă definitivă prin Decizia 5499/16 noiembrie 2022, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a fost restabilit dreptul de proprietate al Municipiului Timișoara asupra terenului.

Dreptul de administrare și exploatare a terenului pe care se află 96 de locuri de parcare, a fost transmis către SPAPP Timpark, pentru utilizare în regim de parcare publică.

Primăria Timișoara solicită instanței obligarea Societății Bega Turism SA la plata contravalorii pentru lipsa de folosință a terenului, în sumă de 10.764.861 lei.

Se cere ca suma să fie actualizată cu indicele de inflație, de la data rămânerii definitive a Sentinței Civile nr.344/26 noiembrie 2020, pronunțate de Curtea de Apel Timișoara, până la data achitării efective a datoriei.

Citeste mai mult

Administrație

Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în vizită la Timișoara

Publicat

pe

Timp de două zile, Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a efectuat o vizită oficială la Timișoara.

Înaltul oaspete german a sosit la Timișoara joi după-amiază, după care a depus o coroană de flori la Monumentul „Crucificare”, situat în fața Catedralei Mitropolitane, pentru a marca astfel Ziua Eroilor.

După ceremonie, Președintele Germanie și delegația care îl însoțește au luat parte la un un concert al Filarmonicii Banatul.

În cea de-a doua zi a vizitei, șeful statului german a fost însoțit de primarul Dominic Fritz pe un traseu care a inclus obiective reprezentative ale orașului.

„Am fost onorați în ultimele două zile de prezența Președintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, împreună cu care am vizitat în această dimineață zona centrală a Timișoarei. I-am arătat emblematicul balcon al Operei, locul zero al Revoluției din 1989, am vizitat Domul Catolic din Piața Unirii, proaspăt renovat. Apoi am mers la Cazarma U, unde are loc o expoziție de sculptură. Am trecut și pe la Liceul Lenau, liceu cu predare în limba germană și singurul liceu din țară care are doi absolvenți premiați cu Premiul Nobel. Iar apoi am vizitat Sinagoga din Cetate și ea redeschisă recent, după ce a fost restaurată și cu ajutorul fondurilor locale. Și, bineînțeles, plimbându-ne prin oraș, am avut ocazia să îi povestesc despre Timișoara.

Iar reacția lui și a delegației care l-a însoțit a fost una de uimire și de entuziasm, pentru că ideile preconcepute despre România, despre Banat, sunt cu totul altfel față de realitatea pe care o trăim aici. Timișoara este o inspirație și cred că a reușit să îl inspire și pe domnul Președinte. Mi-a spus că este impresionat de faptul că noi conviețuim cu foarte multe etnii aici, dar și de efervescența din oraș, faptul că sunt extrem de mulți tineri pe stradă. Mi-a spus că a ieșit aseară la o terasă și a fost uimit ca într-o zi de joi să vadă un oraș așa de animat. Este prima vizită a unui șef de stat de mai multe decenii, în Timișoara, prima vizită a unui șef de stat german în Timișoara și asta aduce o validare a faptului că suntem un oraș pe harta diplomatică a Europei, suntem un oraș relevant pentru astfel de vizite de stat și aduce un plus de vizibilitate a noastră în lume”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Prima oprire a delegației oficiale a fost la Domul Catolic din Piața Unirii, care a fost recent redeschis publicului, după o amplă acțiune de restaurare. Domul Romano-Catolic este catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și unul din monumentele emblematice ale orașului. Edificiul are hramul Sfântului Gheorghe și a fost construit între anii 1736–1774.

Al doilea punct al vizitei a fost Cazarma U, un spațiu neconvențional, într-o clădire militară veche, readusă la viață prin artă. Aici, pe parcursul a șapte luni, vor putea fi vizitate patru expoziții permanente, expoziții temporare și vor avea loc mai multe activități culturale conexe.

Șeful statului german, însoțit de primarul Timișoarei a vizitat Liceul Nikolaus Lenau. Școala cu predare în limba germană se mândrește cu o tradiție de peste 150 de ani, dar și cu doi absolvenți care au primit premiul Nobel (Herta Muller – literatură și Stefan Hell –chimie).

Președintele german a mai avut o întâlnire cu reprezentanții comunității evreiești la Sinagoga din cetate. Această clădire de patrimoniu a fost construită între anii 1863-1865, în stil eclectic, cu trăsături ale stilului maur și are 744 de locuri, 424 pentru bărbați și 320 pentru femei, la galerie.

În încheierea turului, Frank-Walter Steinmeier a semnat în Cartea de Onoare a orașului și a făcut o scurtă declarație de presă.

Vizita președintelui federal al Germaniei reprezintă un moment extrem de important pentru România, mai ales în contextul în care Timișoara deține, în acest an, titlul de Capitală Europeană a Culturii De altfel, Germania este unul dintre susținătorii financiari ai evenimentelor Capitalei Culturale cu 550.000 euro. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu  „Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera în septembrie 2023. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei, pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite