Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Asociațiile și fundațiile vor beneficia de o reducere de 25% la închirierea spațiilor cu altă destinație aparținând Primăriei Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara vine în sprijinul organizațiilor cu activitate culturală sau socială prin facilitarea accesului acestora la spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea sau administrarea autorității locale.

O serie de organizații, inclusiv parte a campaniei Timișoara pentru Ucraina, au solicitat astfel de spații pentru a închiriere.

Asociațiile, fundațiile, constituite în baza OUG 26/2000, federațiile și alte tipuri de ONG-uri vor beneficia de  reducerea la 25% din tariful stabilit printr-un raport de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat a prețului de închiriere pentru asemenea spații.

„O parte din spațiile pe care nu le folosim vor putea fi activate de societatea civilă și a celor care fac bine în mod voluntar în Timișoara. Sprijinim comunitatea locală prin mai multe activități, inclusiv a doua campanie de bugetare participativă. Transformăm acest proces de atribuire al spațiilor către organizații și fundații într-unul transparent și echitabil”, transmite primarul Dominic Fritz.

Pe de altă parte, organizațiile de tipul celor menționate mai sus care au statut de utilitate publică vor avea acces gratuit la spațiile cu altă destinație aparținând Primăriei, în baza încheierii, în acest sens, a unui contract de dare în folosință.

Trebuie precizat faptul că a fost extinsă lista domeniilor în care trebuie să activeze organizațiile solicitante, adăugându-se mediul, implicarea civică, dezvoltare comunitară, respectiv antreprenoriatul social, celor deja existente (cultură, educație, tineret, sport, servicii sociale).

Totodată, sunt modificări în ceea ce privește criteriile de selecție, urmând să fie punctate relevanța și impactul activităților propuse pentru comunitatea locală, experiența solicitantului, precum și numărul de persoane angajate în organizație (permanent sau cu activitate în regim de voluntariat), aspecte care nu au fost luate în considerare până acum.

Noile modificări ce vor fi aduse la prevederile HCLMT nr. 441/16.10.2015 referitoare la Procedura privind atribuirea spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință situate în imobile proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara, precum și la Criteriile de eligibilitate ce stau la baza stabilirii ordinii de prioritate pentru accesul la aceste spații vor fi dezbătute în următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara.

Pentru a avea acces la aceste spații, solicitanții vor depune, pe lângă cerere, documentele justificative prevăzute în Anexa 2 la HCLMT nr. 441/2015, iar Comisia SAD va analiza și va stabili punctajul pentru fiecare dosar în parte, urmând să propună atribuirea prin închiriere sau dare în folosință a imobilelor  în funcție de disponibilitatea și de statutul acestora.

Sunt eligibile organizațiile care nu se află în litigiu cu autoritatea locală, nu au obligații de la plată către bugetul local sau de stat, nu se află în procedură de dizolvare sau lichidare, nu beneficiază de un alt spațiu aparținând Primăriei, nu dețin un imobil în proprietate.

Administrație

Începe amenajarea pistei de biciclete pe strada Transilvania din Timișoara. Când și unde vor fi restricții de circulație

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță începerea lucrărilor de amenajare a pistei de biciclete și a trotuarelor pe strada Transilvania.

Proiectul prevede repararea carosabilului, ridicarea intersecției Transilvania – Pogonici și a intersecției Transilvania – Vulturilor, înălțarea trecerilor de pietoni, amenajarea trotuarelor și a bordurilor și amenajarea pistei duble pe carosabil cu delimitatoare pentru siguranță.

Pista dublă este parte a unui culoar de mobilitate care va ajunge până la pasarela pietonală și velo Gelu – Crizantemelor, conectată cu pistele de pe malurile Begăi.

„Tot mai mulți timișoreni vor să evite traficul aglomerat și să ajungă mai repede la serviciu sau la grădinițele și școlile copiilor, pe bicicletă, iar dorința noastră este de a avea piste pentru bicicliști mai lungi și mai sigure. Obiectivul nostru este de a avea o rețea de piste de biciclete pe relația Spitalul Județean, strada Eneas, zona Iosefin – Dâmbovița, malurile Begăi. Avem deja în lucru amenajarea unei noi piste de 1,2 km, de-a lungul a patru străzi – Traian Lalescu, Dr. Aurelian Cândea, Martir Sorinel Leia și Cosminului, cu intervenții avansate pe strada Leia. Este un culoar de mobilitate care va lega Bd. Pârvan de Str. Eneas și care, în viitor, va fi conectat cu rețeaua Transilvania – Vulturilor – Crizantemelor – pasarela Gelu-Crizantemelor, din zona Iosefin – Dâmbovița, care va avea piste de biciclete, după reabilitare. Începem cu strada Transilvania, unde reabilităm și trotuarele pentru ca pietonii să beneficieze de condiții bune și vor urma celelalte străzi de pe traseu”, transmite viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.

Pentru executarea lucrărilor, începând din data de 19 septembrie 2023, ora 07:00, până în data de 23 octombrie 2023, circulația rutieră va fi închisă pe tronsonul strada Vulturilor – strada Pogonici.

Citeste mai mult

Administrație

Puncte drop-off. Părinții pot staționa pentru a lăsa copiii în fața a două școli, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, a realizat două puncte de drop-off speciale, pentru ca părinții să-și lase copiii în siguranță la școală.

Acestea au fost finalizate înainte de începerea anului școlar la Gimnazială nr. 2 (str. Mureș) și Gimnazială nr. 7 (str. I. Ionescu de la Brad).

„Este un proiect pilot pe care îl implementăm la două școli din cartierele Timișoarei, aflate în zone cu trafic intens. Intenția noastră este să creștem siguranța copiilor și să reducem blocajele în trafic la orele de vârf când părinții își lasă sau își iau copiii de la școală. Cu noile amenajări, oprim și parcatul pe trotuar și le oferim copiilor care vin pe jos la școală condiții sigure de deplasare. Am optat pentru o variantă în care locatarii din zonă să nu fie dezavantajați, deoarece în restul zilei pot folosi acele locuri de staționare. Sperăm ca reacțiile la aceste intervenții să ne ajute să extindem sistemul la mai multe școli care au aceeași problemă”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Din acest an, părinții de la Gimnazială nr. 2 și nr. 7 își pot lăsa copiii la școală în condiții mai sigure. Timișoara are acum două puncte de drop-off, unde părinții pot staționa până la 5 minute, pentru a lăsa copiii în fața școlii.

Punctele de drop-off sunt demarcate special în acest sens, astfel încât nu se restricționează traficul rutier pe banda de circulație existentă. Trotuarele sunt delimitate de carosabil prin stâlpi de protecție, pentru ca vehiculele să nu poată parca și să blocheze astfel accesul copiiilor care merg pe jos la școală. Trecerile de pietoni sunt la nivel cu carosabilul, sunt marcate corespunzător cu culoare roșie, astfel încât să sporească atenția șoferilor.

Intervențiile fac parte dintr-un proiect pilot realizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România pentru a face mai sigure și mai prietenoase intrările la școli. Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 7 au fost alese pentru acest proiect, deoarece se află pe două străzi intens circulate.

Citeste mai mult

Administrație

Rampă de gunoi, ilegală. Vinovatul, găsit după documentele pe care le-a aruncat

Publicat

pe

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a identificat încă o rampă de gunoi ilegală și a luat măsurile legale care se impun.

În zona podului din Calea Șagului a fost semnalată o rampă ilegală. Reprezentanții Poliției Locale au efectuat verificările la fața locului și au găsit documente care au permis identificarea persoanei care a generat deșeurile.

După câteva zile, persoana identificată s-a prezentat la sediul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara. Conform declarațiilor sale, a predat deșeurile rezultate din amenajarea pe care a realizat-o unui operator extern, fără să știe că acesta nu va respecta prevederile legale de depozitare a deșeurilor.

Ca urmare, a fost amendat cu suma de 15.000 lei, conform prevederilor legale OUG92/2021, art.23, al.1. În cazul în care va fi identificată și persoana care s-a debarasat ilegal de deșeurile propriu-zise, aceasta va suporta amenda ce variază între 30.000 – 45.000 lei, la care se adaugă și costurile generate de igienizarea locației, efectuată de RETIM.

„Reamintim timișorenilor că predarea deșeurilor unor operatori neautorizați este și ilegală și imorală, contribuind la apariția deponeurilor ilegale, care afectează atât curățenia orașului cât și sănătatea publică și generează costuri suplimentare de la bugetul public. De asemenea, aceste fapte se sancționează cu amenzi mari, atât pentru cel care predă deșeurile, cât și pentru cel care le abandonează“, precizează reprezentanții Primăriei Timișoara.

Pe teritoriul administrativ al orașului funcționează patru puncte de colectare a deșeurilor care pot fi predate prin aport voluntar de către cetățeni și sunt preluate gratuit.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite