Ne găsiți și pe:

Administrație

Centru de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a dat drumul la Centrul de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management. Resursele de care dispune primăria sunt în sfârșit comasate într-un singur spațiu și vor fi folosite atât de echipele pentru managementul traficului, cât și echipele Poliției Locale.

„Este un pas important înainte spre a crește gradul de respectare al legii în Timișoara, dar și de a folosi niște resurse publice care erau puternic subutilizate. Dacă înainte centrul funcționa până după-amiaza, acum este disponibil 24/7, în toate zilele din an. Într-o singură încăpere se află dispeceratul de Poliție Locală, cu care avem o colaborare foarte bună și care se ocupă de asigurarea ordinii publice. Dacă a putut Poliția Locală, eu consider că poate și Poliția Rutieră. Avem aproximativ 1.000 de treceri pe roșu în fiecare zi doar pe camerele pe care le utilizăm aici și pe care Rutiera refuză să le folosească pentru a amenda contravenienții. Le putem pune oricând la dispoziție 2 birouri, care acum sunt libere, pentru că avem echipamente omologate și pe care le pot folosi”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Noul Centru de Monitorizare integrează 150 de camere ale Poliției Locale cu 276 de camere ale municipiului Timișoara, pentru a putea înregistra și stoca imagini video în limitele regulamentului european pentru protecția datelor cu caracter privat, GDPR. De asemenea, Centrul va avea la dispoziție, în plus, 7 radare fixe și încă 37 de camere ultraperformante care pot detecta automat trecerile pe culoarea roșie, echipamente verificate metrologic. Centrul este situat pe bv. Iuliu Maniu, cu dotări de ultimă generație și funcționează similar cu alte centre de monitorizare a traficului și siguranței publice din marile capitale europene.

„Până acum o săptămână, colegii din această sală de la Poliția Locală funcționau în spații diferite. O echipă funcționa la etaj, una la subsol, și este un avantaj enorm ca echipa care adună sesizările și echipa care coordonează agenții de pe teren sunt în același spațiu, în aceeași cameră. Avem o monitorizare GPS a flotei și a tuturor agenților de pe teren pe ecranele de aici. Deci putem acum, în timp real, să coordonăm echipele de pe teren, în situații în care legea nu se respectă, dacă are loc o bătaie în spațiul public, dacă se formează rampe ilegale de deșeuri”, transmite directorul Poliției Locale, Attila Hajdu.

Poliția Locală va realiza o serie de angajări în acest an pentru a suplimenta echipele existente cu 30 de agenți și este în plan extinderea numărului de camere aflate în proprietatea Poliției Locale în stațiile de transport public, în parcuri și în alte spații în care nu există supraveghere sau unde se formează rampe ilegale de deșeuri. În plan mai este și implementarea unor tehnologii care folosesc inteligența artificială pentru a sprijini echipele pentru managementul traficului și ale Poliției Locale. Scopul este ca tehnologiile respective să alerteze echipele operative despre situații care necesită atenție, fie pentru menținerea ordinii publice, fie pentru fluidizarea traficului, respectându-se reglementările în vigoare.

Administrație

Patru puncte de colectare a deșeurilor vegetale și a deșeurilor din construcții, la Timișoara

Publicat

pe

Pe raza municipiului Timișoara, funcționează 4 puncte de colectare, unde cetățenii pot preda gratuit, prin aport voluntar, deșeurile vegetale, din construcții și cele voluminoase de uz casnic.

Cele 4 puncte de colectare sunt situate la adresele:

Str. Avram Imbroane, nr. 70 (orar: L – V: 9:00 – 19:00, S: 8:00 – 16:00);

Calea Torontalului, nr. 94 (orar: L – V: 9:00 – 19:00, S: 8:00 – 16:00);

Calea Moșniței, nr. 2-4 (orar: L-V: 9:00 – 19:00, S: 8:00 – 16:00);

Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (orar: L-V: 9:00 – 17:00, S: 8:00 – 16:00).

În aceste locații, cetățenii pot transporta și preda gratuit, în baza actului de identitate, următoarele cantități de deșeuri:

3 mc/lună deșeuri vegetale, cu recomandarea ca frunzele și iarba să fie depozitate în saci, iar crengile tăiate la aproximativ 50 cm;

5 mc/lună deșeuri voluminoase de uz casnic, cu recomandarea demontării/ dezasamblării deșeurilor voluminoase de uz casnic;

1 mc/lună deșeuri provenite din locuințe, generate de activități de reparații și amenajări interioare, din construcții și demolări, cu recomandarea ca acestea să fie depozitate în saci rezistenți.

Preluarea acestor cantități la punctele de colectare se realizează în baza HCL 405/2019, privind aprobarea planului de prevenire și măsuri pentru evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public de pe raza municipiului Timișoara.

Adresăm, pe această cale, încă un apel timișorenilor de a contribui la păstrarea curățeniei în spațiile publice, având posibilitatea ca, printr-un efort minim să predea deșeurile la punctele autorizate și să nu le abandoneze pe domeniul public. Abandonarea deșeurilor în locuri neautorizate este o problemă de sănătate publică și este sancționată contravențional, iar responsabilitatea păstrării unui mediu curat și a unor condiții civilizate în spațiul urban ne revine tuturor.

Citeste mai mult

Administrație

Drum expres pentru conectarea Aeroportului Timișoara cu Autostrada A1

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a semnat, zilele trecute, protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) pentru realizarea drumului de conectivitate A1 – Timișoara – Aeroport Traian Vuia. Acesta este cuprins ca proiect prioritar în Programul Operațional pentru Transport și este prevăzut a se implementa la profil de drum expres, cu două benzi pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km.

CNAIR se va ocupa de asigurarea finanțării, iar Consiliul Județean Timiș de derularea procedurilor de achiziție pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, precum și de contractarea serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție.

Semnarea protocolului vine după ce administrația județeană și-a exprimat în mod ferm interesul de a realiza investiția și de a susține astfel descentralizarea activității CNAIR. CJ Timiș deține capacitatea de implementare a proiectului și poate valorifica integral finanțarea de la Comisia Europeană. Decongestionarea traficului existent, scăderea numărului de accidente, reducerea poluării fonice și a aerului cu gaze cu efect de seră sunt doar câteva dintre beneficiile implementării acestui proiect de către Consiliul Județean Timiș.

„Știm cât de importantă este problema traficului și am fost permanent preocupați de identificarea unor noi căi de acces care să ducă la o fluidizare mult – așteptată și la creșterea calității vieții în localitățile din jurul Timișoarei. Ne bucurăm că reușim în acest mod să diversificăm accesul și să înlăturăm presiunea rutieră de la Dumbrăvița. În proiect este inclusă și o porțiune din Centura Timișoarei, pentru facilitarea accesului atât la varianta ocolitoare cât și în localitățile periurbane apropiate. În mod cert, dezvoltarea acestui drum expres va conduce la creșterea atractivității județului Timiș pentru investiții și implicit pentru crearea de noi locuri de muncă și creșterea dinamicii mediului de afaceri.” a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport, precum cel de management al traficului, camere video, comunicare și informații în timp real pentru utilizatori și administratorul infrastructurii, alături de sisteme de urgență.

PROIECT. Drum expres între Aeroportul „Traian Vuia“ și Autostrada A1

Citeste mai mult

Administrație

Certificatul fiscal se poate obține online, la Timișoara

Publicat

pe

Timișorenii pot obține certificatul fiscal extrem de simplu, prin platforma Direcției Fiscale a Primăriei Municipiului Timișoara. Completarea formularelor de solicitare durează mai puțin de 3 minute, iar termenul de soluționare pentru eliberarea certificatelor fiscale este de maxim 3 zile lucrătoare, în condițiile în care toate datele furnizate sunt corecte și actualizate.

Persoanele fizice deja înregistrate în sistem, cu user și parolă, pot obține certificatul fiscal în doar câțiva pași simpli, accesând următorul link: https://plata.dfmt.ro/Plata2/auth/login

De pe platformă se face autentificarea, cu userul și parola fiecărui solicitant, apoi, din contul propriu, fiecare cetățean are posibilitatea de a vizualiza întregul său istoric de interacțiune cu Direcția Fiscală și de a accesa secțiunea de servicii de care are nevoie. Pentru certificatul fiscal, va intra în secțiunea dedicată, de unde se selectează butonul din dreapta – Adaugă o cerere. În formularul care se deschide, se vor completa câmpurile privind calitatea solicitantului (proprietar sau coproprietar), scopul pentru care se solicită certificatul, se va încărca o copie a actului de identitate și se va selecta imobilul pentru care se solicită certificatul, după care se apasă butonul Trimite. Solicitantul este notificat prin e-mail cu privire la numărul de înregistrare al cererii și termenul de soluționare.

Există posibilitatea de a solicita certificatul fiscal și fără a deține un cont de utilizator. În acest caz, solicitantul va intra pe site-ul dfmt.ro și va accesa secțiunea Cereri online, selectând apoi primul link activ din partea de sus, cel dedicat persoanelor fizice. Este necesară completarea tuturor câmpurilor formularului care sunt marcate cu steluță roșie și completarea cu atenție a adresei de e-mail și a numărului de telefon. De asemenea, este necesară introducerea codului de verificare, după care se apasă butonul Trimite.

Solicitantul are posibilitatea de a selecta modul în care dorește să obțină certificatul, prin e-mail sau la ghișeu. Precizăm că certificatele sunt semnate electronic, formulă acceptată de toate instituțiile și societățile care lucrează cu aceste documente.

În cazul vânzării mijloacelor de transport, nu mai este necesară solicitarea certificatului fiscal. Declarația de scoatere din evidență se va depune atașând contractul de vânzare cumpărare care să respecte formularul tipizat pe care îl găsiți, de asemenea, pe site-ul dfmt.ro.

Toate serviciile online oferite utilizatorilor înregistrați pe platforma Atlas, precum și procesarea plăților sunt sigure și verificabile. Până în prezent, pe platformă sunt înregistrați peste 150.000 de utilizatori și au fost efectuate mai mult de 560.000 de tranzacții.

Serviciile online sunt o alternativă rapidă, eficientă și confortabilă la modalitatea clasică de deplasare la ghișeu, asigurând o mai mare viteză de lucru pentru administrație și o economie importantă de timp și resurse pentru cetățeni.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite