Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Finanțare europeană pentru modernizarea rețelei de termoficare din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara a obținut o finanțare record de aproape 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei de termoficare.

Cu acești bani, vor fi înlocuiți 13 km de rețea termică în zonele CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex Studențesc, Circumvalațiunii, Fabric – Modern și Bucovina.

Ce înseamnă această investiție pentru timișoreni?

Confort sporit în locuințe, pierderi mai mici în rețea, mai puține întreruperi sau avarii.

𝐹ă𝑟ă 𝑓𝑜𝑛𝑑𝑢𝑟𝑖 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑡̦𝑖𝑖 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑑𝑒 𝑓ă𝑐𝑢𝑡 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙. 𝑀ă 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟 𝑐ă 𝑎𝑚 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠ă 𝑎𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑚 𝑎𝑐𝑒ș𝑡𝑖 𝑏𝑎𝑛𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑇𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑎𝑟𝑎 ș𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡̦𝑢𝑚𝑒𝑠𝑐 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑒𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑒𝑓𝑜𝑟𝑡. 𝐶𝑢 𝑐𝑒𝑙𝑒 50 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑜𝑎𝑛𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑢𝑟𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢ă 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑟𝑛𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡. 𝐸 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑎 𝑑𝑒 ț𝑒𝑣𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑖. 𝐴𝑡â𝑡 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑙𝑢𝑐𝑟ă𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑟𝑒ț𝑒𝑙𝑒𝑖, 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 ș𝑖 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑖𝑧𝑜𝑙𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑏𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑢𝑛 𝑝𝑎𝑠 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑢𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑜𝑟𝑡 𝑠𝑝𝑜𝑟𝑖𝑡 î𝑛 𝑐𝑎𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑟𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑓𝑎𝑐𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑖𝑐𝑖, ș𝑖 𝑝𝑖𝑒𝑟𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑠𝑒. 𝐴𝑣𝑒𝑚 𝑡𝑜𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑠𝑝𝑢𝑛 𝑐ă 𝑠𝑖𝑚𝑡 𝑑𝑒𝑗𝑎 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛ț𝑎 𝑖̂𝑛 𝑏𝑖𝑛𝑒. 𝑆𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑧ă𝑡𝑜𝑟 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑎𝑟𝑎, a declarat primarul Dominic Fritz.

Foto: Primăria Timișoara

Administrație

PROPUNERE. Bugetul municipiului Timișoara pe anul 2025, în creștere

Publicat

pe

Primarul Dominic Fritz a transmis Consiliului Local propunerea de buget pentru anul 2025.

Valoarea totală este de 2,65 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut. Bugetul asigură fondurile necesare pentru toate investițiile aflate în derulare, precum și pentru demararea unor lucrări majore noi. În ciuda contextului național incert, municipalitatea a echilibrat alocările astfel încât să nu existe riscul sistării investițiilor din motive financiare.

În același timp, în contextul scăderilor impozitelor pentru clădiri nerezidențiale votate deja la sfârșitul anului trecut, sunt prevăzute reduceri la capitolul cheltuieli cu personalul în valoare de 42 de milioane de lei.

„Este un buget ambițios în aceste vremuri economice dificile, și tocmai de aceea, accentul îl punem pe dezvoltarea Timișoarei și pe o mai eficientă funcționare a orașului. Cele trei mari priorități ale acestui an sunt clare: investim în infrastructura de mobilitate a orașului cu patru poduri, noi mijloace de transport public și finalizarea pasajului Solventul. În educație, reabilităm complet mai multe școli, asigurând condiții mai bune pentru elevi. În paralel, dezvoltăm infrastructura sportivă cu stadionul nou de pe Buziașului, finalizarea bazei sportive de pe Mircea cel Bătrân și repornirea șantierului sălii polivalente de pe Podeanu. Avem multă treabă și sunt încrezător că Timișoara e pe drumul cel bun”, spune primarul Dominic Fritz.

Secțiunea de dezvoltare, cu o valoare de 1,35 miliarde lei, include proiecte majore dar și investiții mai mici în toate cartierele susținute din banii timișorenilor, finanțări nerambursabile câștigate prin PNRR și din finanțări rambursabile. Din această sumă, aproape 35% reprezintă alocări pentru mobilitate: achiziția de noi mijloace de transport și investiții în derulare, precum pasajul Solventul, și care vor intra în execuție, precum podurile Solventul și Iuliu Maniu, pasajul Slavici–Polonă și Pasarela Îndrăgostiților. Tot la capitolul dezvoltare sunt prevăzute sume pentru alte obiective aflate în execuție – campusul Lenau, Clinica de Balneologie, blocurile în reabilitare termică sau amenajarea bazei sportive de pe strada Mircea cel Bătrân. Totodată, sunt asigurate fonduri investițiile care vor intra în execuție, printre care regenerarea urbană a zonei Traian, Traseul Revoluției, retehnologizarea rețelei de termoficare, skatepark-ul, precum și Sala Polivalentă de pe strada Podeanu (împreună cu Universitatea Politehnică și Consiliul Județean) și mai multe unități de învățământ – Ana Aslan, Gimnazială 1, Henri Coandă, Alimentar, Louis Calderon (școala gimnazială). Pentru sănătate, municipalitatea susține dotarea spitalelor cu aproape 26 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de anul trecut.

Secțiunea de funcționare are prevăzută suma de 1,3 miliarde lei. Sunt incluse fonduri care vor susține transportul public, iluminatul public, termoficarea, curățenie, spațiile verzi, ordinea publică, asistența socială, cultura și sportul. Printre altele, sunt prevăzute 90 de milioane de lei pentru reparații străzi și trotuare, în creștere cu 20 de milioane de lei față de anul 2024. Totodată, bugetul propus pentru lucrările de reparații și întreținere școli și grădinițe este de 85 de milioane de lei, în creștere cu 35% față de 2024.

În ceea ce privește cheltuielile cu personalul, acestea vor scădea de la 276 milioane lei în 2024 la 234 milioane lei în 2025.

Cetățenii care vor să dezbată propunerea de buget sunt invitați joi, 27.03.2025, de la ora 17, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara. Înscrierea se face online la adresele consultare@primariatm.ro și primariatm@primariatm.ro, sau fizic la Camera 12 până la data de 26.03.2025, ora 12:00.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici:  https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/4a133479-d262-418a-9dd8-591218e68c3f

Citeste mai mult

Administrație

ATENȚIE! Plata impozitelor și taxelor locale se mai poate face cu bonificație până în 31 martie

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara reamintește contribuabililor că până la 31 martie 2025 pot beneficia de bonificația de 10% pentru plata integrală a impozitelor locale. Până la data de 18 martie au plătit peste 120.000 de contribuabili.

Încasările totale sunt de 80.112.727,69 lei, din care 55.704.712,26 lei provin de la persoanele fizice și 24.408.015,43 lei de la persoanele juridice. Din totalul plăților, 119.216 au fost efectuate de persoane fizice și 4.805 de persoane juridice.

Municipalitatea reamintește că a pus la dispoziție un sistem simplificat de plată a taxelor și impozitelor locale cu ROeID – identitatea electronică națională. Utilizatorii care își creează un cont pe portalul Municipiului Timișoara și folosesc ROeID pot accesa direct serviciile fiscale, fără formulare suplimentare și parole multiple. În plus, își pot asocia contului, prin împuternicire, persoane juridice pe care le reprezintă. Astfel, dintr-un singur cont pot plăti impozitele atât pentru persoane fizice, cât și pentru juridice. În portal, utilizatorul are acces facil la date despre impozitele de plătit pentru fiecare bun sau imobil și poate vizualiza toate plățile făcute către Direcția Fiscală.

De asemenea, pentru a facilita accesul tuturor timișorenilor la serviciile administrației locale, plata impozitelor pe clădiri, terenuri sau asupra mijloacelor de transport poate fi efectuată atât online, cât și fizic, la casieriile Direcției Fiscale de pe str. Demetriade nr. 1 (incinta Iulius Town) sau la oficiile poștale din oraș. Programul de lucru cu publicul al Direcției Fiscale este luni – joi, între orele 08:30 – 16:00 și vineri, între orele 08:30 – 14:00.

Citeste mai mult

Administrație

Primul parc fotovoltaic din Timișoara se va construi în cartierul Fabric

Publicat

pe

Municipiul Timișoara continuă tranziția la energia verde cu o finanțare de peste 30 de milioane de lei obținută de la Ministerul Energiei pentru construirea primului parc fotovoltaic al orașului.

Cererea municipalității pentru amenajarea parcului în zona Freidorf a fost acceptată la finanțare prin Fondul pentru Modernizare.

Panourile solare vor asigura aproape două treimi din consumul electric pentru iluminatul public. Costurile lunare pentru iluminatul stradal se ridică la aproximativ 1,2 milioane lei, iar banii economisiți prin folosirea energiei solare vor putea fi direcționați spre alte obiective, precum reparații școli sau trotuare, amenajarea de noi zone verzi sau de noi locuri de parcare.

„Noul parc fotovoltaic ne va ajuta să producem o bună parte din energia pe care o consumăm cu iluminatul stradal și să facem trecerea către independența energetică, dar și să reducem costurile de funcționare ale orașului. Este primul proiect public de acest tip și face parte din strategia noastră de tranziție către energie verde de care beneficiază toți timișorenii”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Parcul fotovoltaic va fi construit de Primăria Timișoara pe un teren de circa 20 de hectare în zona stației de epurare din Freidorf, va avea o capacitate de 5,6 MW și o producție medie anuală de aproape 7.800 MWh. Investiția va contribui și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu circa 4.800 echivalent tone de CO2 anual. Proiectul “Dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă parc fotovoltaic 7mw – deponeul Aquatim Freidorf” are o valoare 32.228.090 lei.

După semnarea contractului de finanțare, Primăria Timișoara va scoate la licitație serviciile de proiectare și construcția viitorului parc.

Primăria Timișoara este în plin proces de tranziție la energie verde, de diversificare a surselor de energie, pentru a reduce semnificativ poluarea.

Printre altele, municipalitatea a început un parteneriat strategic cu OMV Petrom pentru încălzirea orașului cu energie geotermală.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite