Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Grup de sprijin „Prietenii Conacului Mocioni“. Cine se poate înscrie

Publicat

pe

În cadrul proiectului de reabilitare, refuncționalizare și revitalizare a Conacului Mocioni din Foeni, Asociația Miltonia și Consiliul Județean Timiș constituie grupul de consultare și sprijin „Prietenii Conacului Mocioni”.

Structura care se va înființa până la sfârșitul lunii august 2023 va fi patronată de urmașul familiei Mocioni, Michael de Styrcea, și va ghida acțiunile autorității locale din Foeni, îndrumând politicile locale spre respectarea identității culturale.

„Ne propunem introducerea la nivelul comunității din Foeni a unui nou proces, guvernanța participativă a patrimoniul cultural, demers care permite deopotrivă implicarea reprezentanților comunității și co-responsabilizarea acestora cu privire la modul de gestionare a monumentului restaurat și refuncționalizat de către Consiliul Județean” a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Scopul principal al grupului “Prietenii Conacului Mocioni” este să răspundă nevoilor culturale existente prin crearea unei rețele de suport pentru un nou tip de ofertă culturală în judeţul Timiș: petrecerea timpului liber de calitate – cultural, educativ și artistic – într-un obiectiv de patrimoniu.

La grupul „Prietenii Conacului Mocioni” pot adera atât cetățeni români, cât și cetățeni străini experți într-o arie de interes pentru dezvoltarea zonală și promovarea patrimoniului cultural (artiști, cercetători, istorici, investitori, profesori, reprezentanți ai școlilor, universităților, liceelor, muzeelor, teatrelor, filarmonicilor etc), ONG-uri cu domeniu de activitate cultural și educaţional sau care se ocupă de turism cultural și reprezentanți ai autorităților publice locale ale căror activități, proiecte sau acțiuni contribuie la promovarea și dezvoltarea Conacului Mocioni și a zonei.

Persoanele care doresc să se alăture grupului  sunt invitate să își exprime interesul printr-un mesaj transmis pe adresa de e-mail miltoniaassociation@gmail.com. În data de 29 august va avea loc întâlnirea de cunoaștere a doritorilor  și de constituire a grupului. Reuniunea se va desfășura în format hibrid, fizic și online. Ulterior, scrisorile de intenție transmise vor fi analizate de Bordul Consultativ format din reprezentanți ai Asociației Miltonia și ai Consiliului Județean Timiș.

Lucrările de reabilitare și refuncționalizare a Conacului Mocioni sunt posibile cu sprijinul financiar RO-CULTURA, printr-un contract în valoare de 9.521.000 lei gestionat de Consiliul Județean Timiș. După finalizarea proiectului în luna aprilie 2024, monumentul istoric de importanță națională și internațională va fi redat publicului și introdus în circuitele turistice.

Au început lucrările de reabilitare la Conacul Mocioni din Foeni

Administrație

AMENZI pentru operatorul de salubritate. Nu s-au respectat zilele de colectare a deșeurilor

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara lansează un nou apel către RETIM și ADID, responsabile de colectarea deșeurilor, să ia măsuri eficiente astfel încât echipele să respecte programul de colectare și să ajungă cât mai rapid în toate zonele orașului. În paralel, municipalitatea monitorizează situația generată de conflictul de muncă de la RETIM și aplică amenzi prin intermediul Poliției Locale.

Astfel, în urma verificărilor efectuate în zilele de 10, 11 și 12 mai, Poliția Locală a aplicat 55 de sancțiuni contravenționale către RETIM, în valoare totală de 137.000 lei, în baza HCL393/2023.

„Nu pot să accept ca timișorenii să fie victimele unui conflict de muncă la RETIM. Sunt de două săptămâni în contact permanent cu conducerea Retim și le-am cerut să găsească soluții urgente pentru a relua colectarea gunoiului conform graficelor asumate. Amintesc că nu Primăria, ci Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri are contractul cu RETIM. Chiar dacă pârghiile Municipiului sunt limitate, ne folosim de ele cu aceste amenzi istorice pentru nerespectarea graficelor de colectare. Monitorizăm situația pe teren cu echipele Poliției Locale și mulțumim cetățenilor care ne sesizează unde RETIM nu respectă contractul”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Poliția Locală a aplicat amenzile pentru nerespectarea zilelor de colectare a deșeurilor, conform contractelor încheiate, pe străzile: Pop de Băsești, Vlădeasa, Piața Traian, Ion Mihalache, Grădinii, Norma, Cetății și Calea Aradului.

Cetățenii pot sesiza situațiile în care deșeurile nu au fost ridicate la dispeceratul Poliției Locale, la numărul 0256-246-112 și la Call Center-ul RETIM, la numărul 0374-885-692.

Citeste mai mult

Administrație

Amenzi usturătoare pentru șantierele care nu respectă regulile de colectare a deșeurilor, la Timișoara

Publicat

pe

Din păcate, unii dezvoltatori imobiliari nu respectă regulile de colectare a deșeurilor din șantiere, punând în pericol atât mediul înconjurător, cât și sănătatea locuitorilor orașului nostru.

În ultimele săptămâni, colegii noștri de la Poliția Locală au aplicat amenzi serioase unor șantiere care au încălcat legea:

Pe strada Augustin Coman, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier. Aceeași societate a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru aceeași faptă pe data de 28 martie 2024.

Pe strada Circumvalațiunii, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru predarea fracției reciclabile din lucrări unui operator neautorizat. Societatea a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier pe data de 09.04.2024.

Pe șantierul de la FC Ripensia a fost aplicată o sancțiune de 60.000 lei pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse cu privire la predarea deșeurilor unui operator neautorizat, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Primăria Timișoara va continua să verifice șantierele și va aplica sancțiuni severe celor care nu respectă regulile.

Citeste mai mult

Administrație

Parcarea multietajată din zona Gării de Nord va avea 200 de locuri

Publicat

pe

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat.

Conform documentației, viitoarea parcare, cu demisol, două etaje și terasă circulabilă, va avea 197 de locuri de parcare, zone pentru încărcarea vehiculelor electrice și rastele de biciclete.

„Zona Gării de Nord este extrem de aglomerată, iar numărul locurilor de parcare este limitat, astfel că vom demola garajele dintr-un cvartal de blocuri, pentru a construi o parcare cu aproape 200 de locuri. Conceptul de arhitectură este gata și urmează obținerea avizelor necesare pentru etapa de proiectare. Această parcare multietajată rezolvă aglomerația de mașini parcate peste tot vis-a-vis de gară, iar un alt proiect este gândit pentru a schimba fața acestei zone care a fost neglijată ani de zile. Vom amenaja piațeta, vom repara trotuarele și vom amenaja locuri de parcare la nivel în spatele blocurilor, astfel încât să nu mai avem mașini pe trotuare”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Viitoarea parcare va fi construită în spatele blocurilor de pe bulevardul General Ion Dragalina și de pe strada Splaiul Nicolae Titulescu, unde se află mai multe garaje dezafectate.

Investiția include și amenajări care să permită accesul la parcare, locuri de joacă pentru copii, spații verzi, accese facile către blocuri, rastele pentru biciclete și iluminat public.

Valoarea contractului de proiectare a parcării multietajate este de 192.547,95 lei (TVA inclus), iar finanțarea este asigurată din banii obținuți de Timpark din taxa de parcare. Serviciile de proiectare sunt realizate de ARCADIA AEN ARCHITECTURE & PM SRL.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite