Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Schimbare de generații la Primăria Timișoara. Dominic Fritz a preluat mandatul de primar

Publicat

pe

Dominic-Samuel Fritz a fost învestit, vineri, în funcția de primar al Timişoarei iar în discursul ţinut la ceremonie acesta a declarat că nu tolereaza „şmecheria”și că este deschis pentru colaborare.

„Vă mulţumesc pentru încrederea uriaşă cu care m-aţi onorat. Timişoara m-a făcut unul de-al ei acum mulţi ani. Acum mi-a dat onoarea copleşitoare de a o conduce ca un slujitor al comunităţii. Voi rămâne unul de-al vostru şi voi trage în fiecare zi nu pentru unii, ci pentru toţi. Vreau să vă mulţumesc şi dvs, domnule primar Robu, în numele timişorenilor, pentru 8 ani de serviciu public şi vă doresc toate cele bune şi multă sănătate în această nouă etapă a vieţii. Preiau acest mandat în zilele cele mai grele de la începutul pandemiei. Şi cred că suntem cu toţii conştienţi că pentru a rupe valul infecţiilor nu avem decât opţiuni dureroase. Dar nu mi-e teamă pentru Timişoara. Vom trece prin această încercare aşa cum au confruntat timişorenii provocările mari de-a lungul istoriei: cu responsabilitate personală, cu solidaritatea comunităţii şi cu un spirit inovator. Acestea sunt ingredientele cu care vom combate această criză, aici, la Timişoara”, şi-a început discursul Dominic Fritz.

Mesaj pentru angajații Primăriei

„Acestea sunt şi valorile pe care vom clădi în continuare viitorul european al Timişoarei. Poate această pandemie ne aminteşte care este menirea politicii în viaţa noastră: Politica nu este un scop în sine, ci doar un mijloc pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Avem nevoie de politică pentru a face dintr-o populaţie de sute de mii de indivizi o comunitate funcţională. Cu reguli comune, respectate de toţi, cu deschidere către ideile noi, cu implicarea tuturor, pentru că toţi avem de contribuit. Noi, cei care am depus jurământul astăzi, vom lua în serios această menire şi aceste valori. Vă felicit, dragi colegi din Consiliul Local, pentru curajul şi implicarea voastră. Veţi avea în mine mereu un partener, unul intransigent, care nu tolerează şmecheria, dar cu braţe larg deschise pentru colaborare. Şi le spun mai ales colegilor consilieri locali care nu fac parte din partidul din care provin: suntem competitori, pentru că doar competiţia asigură progres. Dar războiul nu îl ducem unii împotriva celorlalţi, ci împreună împotriva tuturor viruşilor care otrăvesc viaţa cetăţii. Împreună, asta înseamnă şi o colaborare cu celelalte instituţiile ale statului”, a mai declarat Fritz.

Mesaj pentru noul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica

„Alin, te asigur că Timişoara va îmbrăţişa rolul ei de motor pentru întregul judeţ şi abia aştept să colaborăm cu bună-credinţă pentru a transforma Timişul. Mă uit şi la cei care ne reprezintă în Parlamentul României – Dan Barna, Cătălin Drulă, Nicu Fălcoi: Timişoara şi Banatul au multe de dat acestei ţări şi contez pe voi şi pe toţi parlamentarii pe care îi vom vota în curând să întărim colaborarea strategică între instituţiile naţionale şi cele locale. Fac şi un apel către toţi actorii politici să susţină proiectul unui nou spital municipal pentru Timişoara”, a afirmat Dominic Fritz, în discurs.

Mesaj pentru locuitorii oraşului

„Nu în ultimul rând, vreau să mă adresez celor care nu au putut fi fizic cu noi astăzi, dar ne urmăresc pe zoom. Reprezentanţii cultelor şi ai minorităţilor, oameni de cultură şi antreprenori, activişti sociali şi cetăţeni implicaţi. Timişoara are nevoie de voi. Noi, cei care avem puterea formală, suntem doar facilitatori pentru ca ideile şi contribuţiile voastre să devină realitate. Vă mulţumesc pentru perseverenţa şi pasiunea voastră. Nu vă pot promite că voi semna totul, dar vă promit că uşa Primăriei mele va fi mereu deschisă. Dragi timişoreni, nu vă pot promite că voi fi un primar comod. Dar voi fi un primar sincer. Cu toate greşelile mele, dar cu siguranţă şi cu toată energia mea. Voi da în fiecare zi totul pentru Timişoara. Vă îmbrăţişez şi vă mulţumesc”, şi-a încheiat Fritz discursul.

La finalul ceremoniei, fostul primar Nicolae Robu i-a predat, simbolic, lui Dominic Fritz, cheia şi stema oraşului, dar şi o listă cu proiectele Primăriei Timişoara.

Totodată, un număr de 25 de consilieri locali au depus jurământul de credinţă, vineri.

Administrație

Primăria Timișoara va cumpăra 10 tramvaie, 10 troleibuze cu baterii și 20 de autobuze electrice

Publicat

pe

Municipiul Timișoara va co-finanța, din bugetul local, achiziția a 10 tramvaie, 10 troleibuze cu baterii și 20 de autobuze electrice.

Cele 40 de mijloace de transport moderne se adaugă celor aproape 150 de vehicule deja contractate în ultimii ani de municipalitate, ca parte a strategiei de modernizare a mobilității urbane.

„Fără bani europeni ar fi fost imposibil să modernizăm flota de transport la un asemenea nivel și într-un timp așa de scurt, doar din bugetul local. Ținta noastră este ca autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul să nu fie o alegere de compromis, ci prima și cea mai firească opțiune de deplasare în oraș pentru timișoreni. Mai e de lucru, dar suntem în direcția corectă și vom continua efortul de modernizare al transportului public local”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Valoarea totală a celor trei proiecte este de 234 milioane lei, din care 179 milioane lei finanțare nerambursabilă prin Programul Regional Vest 2021–2027, componenta Mobilitate Urbană Sustenabilă. Primăria Timișoara asigură o co-finanțare de 55 de milioane de lei.

Municipiul Timișoara propune achiziția a 10 tramvaie noi, cu cel puțin 150 de locuri fiecare. Acestea vor înlocui garniturile vechi de pe liniile 7 și 9 și vor completa flota de tramvaie Bozankaya deja achiziționată.

Pe traseele din Timișoara ar urma să circule și 10 troleibuze cu baterii care vor înlocui actualele modele diesel, depășite din punct de vedere tehnic. Totodată, finanțarea europeană permite achiziția a 20 de autobuze electrice de 12 metri. Acestea vor completa flota de autobuze electrice, moderne, alături de cele 44 care circulă deja în Timișoara.

Valoarea proiectelor:

– 10 tramvaie – valoare totală 135,7 milioane lei (cu TVA) și valoare eligibilă solicitată 99,4 milioane lei

– 10 troleibuze cu baterii – valoare totală 27,2 milioane lei (cu TVA) și valoare eligibilă solicitată 22,9 milioane lei

– 20 autobuze electrice – valoare totală 71,2 milioane lei (cu TVA) și valoare eligibilă solicitată 60,4 milioane lei

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Administrație

Direcția de Evidență a Persoanelor din Timișoara și-a modificat programul pentru perioada 1- 4 mai

Publicat

pe

În zilele libere din perioada 1 – 4 mai 2025, la Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara va funcționa Biroul înregistrări decese, conform următorului program de lucru cu publicul:

  • Joi, 1 mai: închis
  • Vineri, 2 mai: 9:00 – 12:00
  • Sâmbătă, 3 mai: 9:00 – 12:00
  • Duminică, 4 mai: închis

Pentru înregistrarea unui deces, documentele necesare pot fi depuse la orice primărie, care va transmite dosarul electronic ofițerului de stare civilă competent să înregistreze decesul.

După înregistrarea decesului, certificatul de deces va fi înmânat de către ofițerul de stare civilă de la primăria la care au fost depuse documentele.

Citeste mai mult

Administrație

Conacul de la Banloc – pol cultural și turistic de interes național

Publicat

pe

Conacul din localitatea timișeană Banloc, care s-a aflat în proprietatea Reginei Elisabeta fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria va fi transformat în centrul cultural, turistic și educational.

Proiectul de hotărâre privind preluarea în administrare a Ansamblului Conacului Banloc a fost votat marți de către consilierii județeni în cadrul unui plen extraordinar al Consiliului Județean Timiș.

Contractul dintre administrația județeană și Mitropolia Banatului prevede posibilitatea dezvoltării unor construcții noi, cu rol cultural, turistic și educațional. Pe tot parcursul intervențiilor de protejare și revitalizare a monumentului istoric se va respecta caracterul arhitectural al ansamblului.

„Ne dorim mai mult decât simpla conservare a monumentului. Avem baza juridică, cadrul administrativ și deschiderea partenerului – Mitropolia – pentru ca Banlocul să devină un reper cultural și turistic al județului. Potențialul acestei investiții este unul uriaș”, a declarat președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.

Contractul de administrare este încheiat pe o perioadă de 25 de ani și permite atât atragerea de fonduri europene cât și stabilirea de parteneriate.

Primii 5 ani sunt dedicați pregătirii și demarării investițiilor, urmând ca, în următoarele două decenii, Conacul Banloc să funcționeze ca un pol regional cultural și turistic.

Castelul de la Banloc a fost construit în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, iar în anul 1935, domeniul inclusiv castelul şi parcul a fost cumpărat de Regina Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României care a locuit aici până în anul 1947 când a plecat în exil.

În perioada 1950-1956 în castel a funcţionat Gospodăria Agricolă de Stat, între 1956 şi 1958 – Ocolul Silvic, între 1958 şi 1964 – casă de bătrâni, între 1966 şi 1985 – orfelinat, iar între 1983 şi 1991 – Şcoală cu clasele I-X.

În 1991, castelul a fost avariat în urma unui cutremur.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite