Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Se modernizează drumul Șag – Sânmihaiu Român

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica a semnat, luni, contractul de finanțare pentru „Modernizarea DJ 593C Șag (DJ 593) – Sânmihaiu Român (DJ 591A)”. Valoarea aprobată în urma licitației este de 15,5 milioane de lei cu TVA. Finanțarea este asigurată din Programul național de investiții „Anghel Saligny”.

Este vorba despre un tronson cu pornire de pe DJ 593, raza localității Șag, până la intersecția cu DJ 591 A în Sânmihaiu Român, lungime acestuia fiind de 6,53 km. Drumul existent în prezent nu are structură rutieră, nici sistem de colectare a apelor pluviale și poate deveni impracticabil în perioadele cu precipitații abundente.

Proiectul de modernizare va duce la îmbunătățirea condițiilor de circulație, dar și la scurtarea timpului de parcurs între cele două localități. De asemenea, se vor îmbunătăți considerabil viabilitatea și starea tehnică a drumului și, implicit, confortul și siguranța tuturor participanților la trafic.

În prealabil, a fost aprobat și contractul de lucrări, firma desemnată fiind SC Super Construct. Ordinul de începere pentru partea de proiectare a fost dat la sfârșitul lunii iulie 2023, iar durata totală pentru cele două etape (proiectare și execuție) este de zece luni.

Tronsonul face parte din „Centura mică” a Timișoarei, care unește localități din proximitatea orașului.

„Pentru tronsonul Șag-Sânmihaiu Român avem constructor și proiectarea este aproape gata. Pentru această investiție am reușit să facem o economie de aproape 6 milioane din cele 21 de milioane de lei primite din programul Anghel Saligny. Vom folosi acești bani pentru alte patru proiecte, podul peste Timiș de la Parța, drumul județean dintre Voislova și Luncanii de Jos, la limita cu Carașul, drumul care leagă Timișul de Caras-Severin de la Vișag și lărgirea la patru benzi a drumului de la Sânandrei. Astfel, pe lângă tronsonul deja gata între Dudeștii Noi și Săcălaz, vom închide Centura mică pe toată această zonă”, a declarat președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Administrație

Informații urbanistice cu ajutorul AI, lansate de Primăria Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara face un pas major în direcția smart city prin lansarea noii platforme GIS – un instrument care oferă timișorenilor informații esențiale despre oraș. Prima aplicație dezvoltată pe platformă este o hartă interactivă cu date despre clădiri, parcări, monumente, date urbanistice și altele. Aplicația este disponibilă la adresa https://harta.primariatm.ro, unde timișorenii pot transmite și feedback pentru eventuale îmbunătățiri.

Prima funcționalitate disponibilă este „Extrasul de Informare Urbanistică” – un document generat instant și gratuit, fără cereri, timpi de așteptare și drumuri la primărie. Astfel, utilizatorii pot introduce o adresă, un număr cadastral sau selecta direct un teren pe hartă, iar AI-ul va genera imediat regulile aplicabile, conform Planului Urbanistic General (PUG) și hotărârilor relevante ale Consiliului Local.

”Această platformă reprezintă o nouă etapă în digitalizarea serviciilor oferite cetățenilor. Transferăm către AI operațiunile care nu necesită intervenția funcționarilor. Principalul avantaj este eliminarea birocrației inutile și a timpului pierdut la ghișee, oferind în schimb acces instant la informații esențiale despre oraș. Este un exemplu concret despre cum tehnologia ne ajută să construim o administrație mai eficientă și mai accesibilă pentru timișoreni”, spune primarul Dominic Fritz.

Harta interactivă integrează multiple seturi de date din Planul Urbanistic General (PUG), imobilele și clădirile întabulate, rețeaua de parcări Timpark, zonele de protecție urbană, monumentele și siturile istorice, limitele administrative ale UAT Timișoara și Ortofotoplan. Municipalitatea pregătește noi instrumente care vor permite accesarea rapidă a unor servicii direct prin Contul Unic. Printre acestea se numără emiterea de certificate de urbanism, autorizații de construire, avize de spargere. În plus, Registrul Spațiilor Verzi va fi integrat în noua platformă GIS.

Noua platformă GIS a fost realizată de GEODATA SERVICES SRL.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Administrație

O nouă acțiune de îndepărtare a cablurilor ilegale, la Timișoara

Publicat

pe

Municipalitatea a programat pentru această săptămână noi operațiuni de îndepărtare a cablurilor aeriene ilegale.

După repetate notificări transmise operatorilor, pe 11 martie 2025, de la ora 22:00, echipele STPT vor interveni pe Splaiul Tudor Vladimirescu, pe segmentul cuprins între Podul Traian și Podul Mihai Viteazu.

Totodată, miercuri, 12 martie 2025, echipele STPT vor elimina cablurile aeriene amplasate ilegal pe strada Mareșal Alexandru Averescu, pe segmentul cuprins între Calea Martirilor și strada Drubeta, iar joi, 13 martie 2025, pe Aleea F.C. Ripensia, pe tronsonul dintre bulevardul Eroilor de la Tisa și Podul Michelangelo.

Operatorii au obligația de a dezafecta cablurile și de a le muta în subteran, unde au asigurată tubulatură. Aceștia sunt notificați atât în scris, cât și în cadrul ședințelor cu reprezentanții Primăriei. Mai mult, operatorii au obligația a notifica abonații cu privire la întreruperea serviciilor și de a le asigura soluții.

Pe toate străzile pe care se va interveni există tubulatură pentru trecerea acestor cabluri aeriene în subteran.

În caz de vreme nefavorabilă, acțiunile vor fi reprogramate.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara cere finanțare europeană pentru modernizarea infrastructurii de transport public

Publicat

pe

Municipiul Timișoara a depus o solicitare de finanțare record de 82 milioane de euro pentru infrastructură modernă și transport public eficient.

Investițiile – două poduri, o linie nouă de tramvai și 40 de mijloace de transport – fac parte dintr-o nouă rundă de proiecte majore ale municipalității pentru îmbunătățirea mobilității în Timișoara, reducerea poluării și extinderea rețelei de transport public.

„Am depus azi un pachet consistent de proiecte de mobilitate, în valoare de 82 de milioane de euro. Fără bani europeni, dezvoltarea orașului ar fi imposibilă la această scară. Acești bani ne ajută să facem un pas uriaș spre un oraș mai modern, mai verde și mai conectat. Construim poduri noi, extindem rețeaua de tramvaie și aducem în Timișoara 40 de mijloace de transport nepoluante. Și în acest mandat, prioritatea noastră este atragerea de finanțări europene pentru proiecte care îmbunătățesc calitatea vieții și fac din Timișoara un oraș mai bine conectat, în care se trăiește bine”, spune primarul Dominic Fritz.

Primăria Municipiului Timișoara a depus cererile de finanțare în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, apelul de proiecte pentru Mobilitate Urbană Sustenabilă.

Investițiile pentru care Primăria Timișoara a depus cererea de finanțare:

  • Construirea podului Solventul (legătură între Bulevardul Dâmbovița și Splaiul Nicolae Titulescu) – acesta va avea patru benzi pentru mașini, trotuare largi, piste de biciclete și o linie dublă de tramvai Valoare totală: 133.581.915 RON (cu TVA) // Valoare solicitată: 99.404.000 RON
  • Reabilitarea podului Iuliu Maniu (fost Muncii) – acesta va fi reconstruit de la zero, va avea 2 benzi pe sens, trotuare, pistele de biciclete Valoare totală: 49.325.947,10 RON (cu TVA) // Valoare solicitată: 43.207.519,20 RON
  • Linie nouă de tramvai între Gara de Nod și pasajul Solventul. Proiectul prevede construirea a peste 1km de linie dublă de tramvai, două stații noi, modificarea stației de la Gara de Nord, modernizarea bulevardului Gării și extinderea pistei de bicicletă.

Valoare totală: 98.209.875 RON (cu TVA) // Valoare solicitată: 67.479.462 RON

  • Achiziția de 10 tramvaie cu o capacitate de minim 150 de călători – acestea vor înlocui garniturile vechi de pe liniile 7 și 9 și vor completa flota de tramvaie Bozankaya deja achiziționate.

Valoare totală: 135.680.920 RON (cu TVA) // Valoare solicitată: 114.055.580 RON

  • Achiziția a 10 troleibuze cu baterii – acestea vor înlocui actualele modele diesel, depășite din punct de vedere tehnic Valoare totală: 27.243.169,80 RON (cu TVA) // Valoare solicitată: 22.899.215,50 RON
  • Achiziția a 20 de autobuze electrice de 12 metri – acestea vor completa flota de autobuze electrice, moderne, din care 44 circulă deja în Timișoara. Valoare totală: 71.212.456 RON (cu TVA) // Valoare solicitată: 60.447.002 RON

În ultimii 4 ani, Primăria Municipiului Timișoara a atras finanțări europene în valoare de aproape 300 de milioane de euro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite